Demo – Livsmedelskontroll samt egen kontroll

Du som ska driva eller redan driver ett livsmedelsföretag måste följa livsmedelslager och se till att maten är säker. Det är du som driver företaget som ansvara för att reglerna följs, därför är det viktigt att ha bra rutiner för egen kontroll.

Vi kontrollerar din verksamhet

Gävle kommuns livsmedelsinspektörer gör kontroller av livsmedelsanläggningar i hela kommunen.

Livsmedelsinspektörerna kommer oftast på kontroller utan att berätta det i förväg och granskar bland annat personlig hygien, hur lokalen ser ut, att utrustningen som används är hel och ren och att de varor som levereras är som de ska och att maten förvaras i rätt temperatur. Kontrollerna ska säkra att personalen har rätt utbildning för jobbet och att du som företagare har nödvändiga kunskaper och rutiner för att kunna driva en säker verksamhet.

Timavgift för uppföljande kontroll

Uppföljande kontroller görs om brister har upptäckts vid ett kontrollbesök och livsmedelsinspektörerna måste komma tillbaka en extra gång för att kontrollera att bristerna inte finns kvar. Denna uppföljande kontroll ingår inte i den årliga avgiften, och vi tar därför ut en extra avgift, som du kan läsa mer om i avsnittet om avgifter ovan. Exempel på allvarliga brister är om en butik inte städar tillräckligt bra, om en restaurang har stora problem med skadedjur eller inte kan ge information om varifrån en råvara eller ett livsmedel kommer.

Din egen kontroll av verksamheten

Du som livsmedelsföretagare ska veta att maten du säljer är säker och rätt märkt. Verksamheten ska ske i lämpliga lokaler och ha den utrustning som krävs. Du ska kontrollera din egen verksamhet och se till att den uppfylla kraven i lagstiftningen. För att din egen kontroll ska bli bra måste du först och främst tänka på hur du arbetar för att uppnå de allmänna hygienreglerna på ett bra sätt. Det är oftast tillräckligt med goda hygienrutiner för att producera säker mat. Ytor och material ska vara täta, släta och lätta att rengöra. Några exempel på områden som kan utgöra grunden för den egna kontrollen:

  • Personalens utbildning
  • Personlig hygien
  • Livsmedelsanläggningens lokaler, utrustning och underhåll
  • Rengöring
  • Skadedjursbekämpning
  • Kontroll av temperaturer
  • Kunna ge rätt information om maten

För att undvika onödiga risker och ha kontroll över hanteringen i din verksamhet måste du ha kunskap om vilka risker som finns i verksamheten och hur du förebygger och kontrollerar dem. Som konsument ska man även kunna lita på att man får det man betalar för. Mer information om egen kontroll av verksamheten och vilka riktlinjer som gäller för just din bransch hittar du hos Livsmedelsverket.