Huvudmeny

Om restaurang- och livsmedelsprogrammet

För dig som vill arbeta kreativt och nära människor! Här får du kunskaper inom matlagning, servering, bageri och konditori. Du tränas i att möta kunder och gäster.

Du får lära dig 

Du lär dig grunderna i matlagning, bakning, servering och bemötande. Du får fördjupa dig i allt från råvarukunskap och livsmedelshygien till service och måltidsupplevelser. Utbildningen ger dig praktiska färdigheter och tränar dig i att planera, genomföra och kvalitetssäkra ditt arbete. 

Så är det upplagt 

Utbildningen varvar teori och praktik. Du tränar dina yrkeskunskaper i skolans egna kök, restauranger och bageri. Du har minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under år 3 kan du läsa programmet som lärlingsutbildning och tillbringar då större delen av din tid på en arbetsplats. 

Visita-certifiering 

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är certifierat av Visita. Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Certifieringen innebär att utbildningen håller hög kvalitet och är utformad i nära samarbete med företag inom besöksnäringen. Det gör att du som elev får rätt kunskaper för att vara attraktiv på arbetsmarknaden. Mer om certifieringen hos Visita

Symbol för Visitas certifiering av Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Inriktningar 

Bageri och konditori 

Du lär dig att tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter. Du får kunskap om hela processen från råvara till färdig produkt. Utbildningen ger dig färdigheter för att arbeta i hantverksmässiga verksamheter. 

Du erbjuds att göra ett yrkesprov från Sveriges bagare och konditorer innan examen. 

Kök och servering 

Du får kunskaper i matlagning, menyplanering, servering och bararbete. Du tränas i att arbeta i högt tempo, ge råd om mat och dryck och möta gäster i restaurangmiljö. 

Poängplaner 

Ämne Nivå Poäng
Engelska 1 100
Engelska 2 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a1 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska/Svenska som andraspråk 1 100
Svenska/Svenska som andraspråk 2 100
Svenska/Svenska som andraspråk 3 100

Programgemsamma ämnen Nivå Poäng
Livsmedel- och näringskunskap 1 100
Måltid och bransch 1 200
Måltid och bransch 2 100

Ämne Nivå Poäng
Bageri 1 100
Choklad och konfektyr 1 100
Konditori 1 100
Programfördjupning Nivå Poäng
Bageri 2 200
Bageri 3 200
Konditori 2 200
Konditori 3 200
Färskvaror och delikatesser 1 100

Ämne Nivå Poäng
Matlagning 1 100
Mat och dryck i kombination 1 100
Servering 1 100
Programfördjupning Nivå Poäng
Matlagning 2 100
Matlagning 3 200
Matlagning 4 200
Matlagning 5 200
Styckning 1 100
Färskvaror och delikatesser 1 100

Individuellt val Poäng
Individuellt val – åk 2 100
Individuellt val – åk 3 100
Gymnasiearbete Poäng
Gymnasiearbete 100

Mer information om restaurang- och livsmedelsprogrammet hos Skolverket 

Efter gymnasiet 

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram. Det betyder att du kan börja jobba direkt efter studenten. Programmet ger grundläggande högskolebehörighet. Du kan välja kurser som ger dig särskild behörighet till högskolan. 

Det här tycker våra elever

“Jag är intresserad av bakning och jag ville ha en rolig period i skolan.” 

“Att det är en väldigt bra linje för dom som har svårt för att plugga i skolan eftersom det är en väldigt praktisk linje, att man får lära sig olika tekniker inom matlagning är också bra.” 

“Man får lära sig så mycket praktiska saker. Och att man kommer så nära varandra som klass när man jobbar praktiskt.” 

“Jag gillar klasskompisarna och att vara i köket med vänner. Göra det man tycker är kul i en bra miljö.” 

“Det är kul och lärorikt speciellt i yrkeslivet, är du intresserad av mat och dryck kommer du älska detta.” 

Uppdaterades: 5 november 2025