Du som behöver en god man eller förvaltare

Vad du kan få hjälp med av en god man eller förvaltare, kostnad och hur du ansöker.

Det här kan du få hjälp med

En god mans eller förvaltares uppdrag delas upp i tre delar. Det är ditt behov av hjälp som avgör vilka delar en god man eller förvaltare kan hjälpa dig med.

Att bevaka rätt är den juridiska delen av godmanskapet. Det innebär att din gode man eller förvaltare hjälper dig att få den hjälp av samhället som du har rätt till, exempelvis genom att hjälpa dig ansöka om olika insatser och överklaga beslut.

Att bevaka rätt innebär även att din gode man eller förvaltare tar tillvara på dina intressen i olika situationer gentemot myndigheter, företag och enskilda. Det kan till exempel innebära att du får hjälp att ansöka om bostadsbidrag, bostadstillägg, handikappersättning, färdtjänst eller andra inkomster du har rätt till.

Din gode man eller förvaltare ska också bevaka din rätt gentemot exempelvis

  • inkassobolag
  • Kronofogden
  • dödsbo där du blir delägare
  • vid försäljning av bostadsrätt eller fastighet
  • uppsägning av hyreslägenhet
  • vid ansökan om skuldsanering.

Att förvalta egendom innebär att din gode man eller förvaltare förvaltar all din egendom genom att se till att du får dina inkomster, att dina räkningar betalas och att dina tillgångar är tryggt placerade.

Om du har skulder ska din gode man eller förvaltare, om utrymme finns i din ekonomi, se till att dessa betalas av. Din gode man eller förvaltare kan också hjälpa dig att deklarera och ska se till att du och ditt hem är försäkrad

Din gode man eller förvaltare kan även lämna fickpengar till dig om du inte klarar av att ha ett eget kort till ett konto för fickpengar.

Att sörja för person innebär att din gode man eller förvaltare ska hålla kontakt med dig och säkerställa att du får det stöd och den hjälp som du behöver i din vardag.

Din gode man eller förvaltare ska fungera som en länk mellan dig och den sociala omgivningen genom att ta reda på vilka behov du har. Det kan exempelvis handla om

  • ändrat boende
  • vård, social service
  • hemtjänst
  • sociala kontakter
  • hjälpmedel
  • fritidsverksamhet
  • daglig sysselsättning
  • rekreation och kontaktperson.

Läs mer om vad en god man eller förvaltare kan hjälpa till med på Riksförbundets frivilliga samhällsarbetare (RFS) webbplats.

Det här hjälper en god man inte till med

En god man eller förvaltare ska se till att saker händer genom att till exempel boka läkarbesök åt dig. Det ingår däremot inte i din gode mans eller förvaltares uppdrag att följa med dig på själva läkarbesöket. Din gode man eller förvaltare ska inte heller sköta om ditt dagliga hjälpbehov.

Din gode man eller förvaltare ska inte själv utföra de uppgifter som någon annan ska eller kan göra. Istället ska din gode man eller förvaltare se till att ditt behov tillgodoses genom att informera berörda myndigheter om ditt behov av hjälp. Det kan exempelvis innebära att din gode man eller förvaltare ansöker om fler hemtjänsttimmar hos biståndshandläggare, ansöker om ledsagare eller om annat boende.

Ansök om god man eller förvaltare

Du som behöver hjälp kan själv ansöka om god man eller förvaltare. Det kan även dina närmaste anhöriga göra, till exempel make, maka, sambo eller barn. Du ansöker om god man eller förvaltare via blankett. Ansökan ska skickas till tingsrätten.

Det är viktigt att alla punkter i ansökan fylls i och att den innehåller en motivering till varför du eller anhörig bör få en god man eller förvaltare. Du skickar in din ansökan till tingsrätten.

  • Motivera varför du behöver en god man/förvaltare.
  • Du behöver oftast ett läkarintyg eller motsvarande utredning.
  • Det är viktigt att din ansökan är komplett.
  • Om du har ett eget förslag på god man eller förvaltare kan du ange det i din ansökan.

Det här händer när vi har tagit emot din ansökan

När din ansökan kommit in till tingsrätten skickar de din ansökan till oss. Vi kontrollerar din ansökan och tar in mer information om det behövs. Om vi kommer fram till att du har rätt till en god man eller förvaltare och inte kan få hjälp på något annat sätt börjar vi leta efter en lämplig person som kan bli din gode man eller förvaltare. Om du har uppgett ett eget förslag i ansökan kommer vi kontrollera om personen är lämplig

När vi hittat någon som kan bli din gode man eller förvaltare

När vi hittat en god man eller förvaltare som kan hjälpa dig kanske personen hör av sig till dig eller någon anhörig. Ibland kan det vara lämpligt med en första kontakt innan beslutet fattas.

När vi kommit fram till att du har rätt till god man eller förvaltare och vi hittat en person för uppdraget skickar vi tillbaka ansökan till tingsrätten som fattar beslut. Först när tingsrätten fattat beslut kan din gode man eller förvaltare börja hjälpa dig.

Om vi kommer fram till att du inte har rätt till en god man eller förvaltare kommer vi att meddela tingsrätten det. Det är sen upp till tingsrätten att fatta beslut och informera dig om detta.

Kostnad och ersättning (Arvode)

Huvudregeln är att du som har en god man eller förvaltare betalar ersättning.

Rätt till ersättning

En god man eller förvaltare har rätt till ersättning för sitt uppdrag och ersättning för eventuella utgifter personen har haft för att kunna utföra sitt uppdrag som din gode man eller förvaltare. Ersättningen till gode mannen eller förvaltaren kallas för arvode.

Vi beslutar om ersättning en gång per år. Arvodet som din gode man eller förvaltare har rätt till betalas ut i samband med att överförmyndaren granskat och godkänt gode mannen eller förvaltarens årliga redovisning. Storleken på ersättningen avgörs i huvudsak utifrån vilka delar som uppdraget omfattar men också hur mycket tid din gode man eller förvaltare har lagt ner för att hjälpa dig.

Du som är huvudman betalar ersättningen

Huvudregeln är att det är du själv som betalar ersättningen till din gode man eller förvaltare.

Du betalar ersättningen själv om din inkomst innan skatt är över 2,65 prisbasbelopp under ett kalenderår eller om du har tillgångar som är större än 2 prisbasbelopp. Om din inkomst eller dina tillgångar inte är tillräckligt höga betalar kommunen ersättningen till din gode man eller förvaltare.

Prisbasbeloppet ändras varje år. Uppgifter om vad prisbasbeloppet är i år hittar du på Statistikmyndighetens (SCB) webbplats.

Utöver kostnaden för gode mannens eller förvaltarens arbete betalar du även en kostnad för arbetsgivaravgift.