Stöd till dig som vill starta eget

Här hittar du som vill starta eget, eller har en idé, information och hur Gävle kommun och andra aktörer kan hjälpa dig.

Att starta eget kan göra att du ställs inför en rad frågeställningar. Som att välja företagsform, skapa affärsplan, budget, hitta en lokal eller mark, hantera inbetalning av skatt och registrering av ditt företag med mera. Vi hjälper dig genom att erbjuda starta-eget-kurser, seminarier och informationsträffar i samarbete med bland andra Skatteverket, revisionsbyråer, försäkringsbolag och banker för att ge dig bästa förutsättningar att lyckas.

 

Personlig checklista på verksamt.se

På verksamt.se kan du som ska starta eget företag skapa en personlig checklista, så att du enkelt får överblick på vilka uppgifter du behöver lämna och vilka tillstånd du behöver söka.

Du hittar checklistor på verksamt.se.

Det finns olika typer av stöd

För dig som är företagare i Gävle kommun finns det många olika typer av rådgivning och stöd som är till för att underlätta för dig. Nedan hittar du mer specifik information för den hjälp du kan få.

NyföretagarCentrum erbjuder kostnadsfri, konfidentiell rådgivning i att starta och driva företag. De vänder sig till blivande och nya företagare. Mer information och kontaktuppgifter hittar du på  NyföretagarCentrums webbplats.

Almi företagspartner i Gävleborg erbjuder bland annat finansiering, innovationsrådgivning och IFS nyföretagarerådgivning. Almi är en regional företagspartner som finns nära kunden, med ett rikstäckande nätverk och ett globalt perspektiv. De erbjuder även ett mentorsprogram. Du kan läsa mer om Almis verksamhet och se kontaktuppgifter på deras hemsida.

Leader är en katalysator för lokalt ledd landsbygdsutveckling och har du en idé till ett projekt som främjar landsbygdsutvecklingen kan du söka projektstöd hos Leader Gästrikebygden för projekt på Gävles landsbygd eller Leader Nedre Dalälven för projekt i Hedesunda.

Verksamt.se är ett samarbete mellan flera myndigheter och sajten samlar bland annat information och länkar för dig som vill utveckla ditt företag. Hos dem kan du se en lista på möjligheter till offentlig finansiering i Gävleborg. Finanseringen är uppdelad i kategorierna bidrag, lån och ägarkapital.

Gävle Innovation Hub erbjuder vägledning och coachning för personer och företag med tidiga idéer. Här finns ett nätverk med kunskap och erfarenhet som kan hjälpa dig att komma vidare med din idé. Gävle Innovation Hub är ett samarbete mellan Gävle kommun, Högskolan i Gävle, Movexum och Future Position X. Du kan läsa mer om Gävle innovation Hub på deras webbplats.

Är ni flera som vill starta eget tillsammans, ett kooperativt företag, kan du vända dig till Coompanion. De arbetar med och stödjer er som är intresserade av kooperativt företagande, företagsformen ekonomisk förening, småföretagssamverkan och sociala företag  genom att erbjuda kostnadsfria rådgivningar. Mer information och kontaktuppgifter hittar du på Coompanions hemsida.

Är du en driven entreprenör med en idé som passar den internationella marknaden? Movexum är Gävleborgs företagsinkubator. En inkubators arbete går ut på att fånga upp och hjälpa entreprenörer och bolag som har en innovation med potentialen att växa sig stor. Hos Movexum hittar du en kreativ miljö för att växa och utvecklas med din innovation. Till din hjälp får du stöd från riktiga proffs och tillgång till kompetens och kontakter som hjälper dig att ta ditt företag ut på en internationell marknad. Läs mer på Movexums webbplats.

Ung Företagsamhet är ett utbildningskoncept för dig som är gymnasieelev mellan 16 och 20 år. Som UF-företagare får du stöd och hjälp av lärare och rådgivare från näringslivet. Under ett läsår får du uppleva ett företags livscykel genom att starta, driva och avveckla ett UF-företag. Läs mer på Ung Företagsamhets webbplats.

Drivhuset är en resurs för studenter oavsett utbildningsområde eller var i processen de befinner sig. Drivhuset erbjuder kostnadsfri och konfidentiell vägledning där du får hjälp med att bolla och utveckla din affärsidé. Mer information hittar du på Drivhusets webbplats.

Delta i våra näringslivsmöten

Träffa andra företagare och chansen att knyta nya viktiga affärskontakter. Våra näringslivsfrukostar anordnas sex gånger per år och ger dig som företagare en möjlighet att ta del av aktuella händelser inom Gävles näringsliv.

Här kan du ta del av våra näringslivsmöten.

Verksamt.se samlar allt du behöver veta för att starta och driva företag
Visste du att det finns regionala sidor på verksamt.se som hjälper dig i ditt företagande. På Gävleborgs lokala sida kan du söka efter rådgivning utifrån dina behov och önskemål. Du kan även hitta ett kalendarium över alla kurser och seminarier som anordnas.

Övriga användbara länkar

Företag registrerade i Gävle

I näringslivsregistret för Gävle finns information om aktiva företag och organisationer inom kommunen. Sök på bransch eller företagsnamn för att hitta det du söker. Uppgifterna kommer från UC Selekt, UC AB och uppdateras månadsvis.

Se näringslivsregister över företag i Gävle.

Tillstånd för olika verksamheter

Som företagare finns det flera tillstånd som du kan behöva ansöka om. Vissa ska sökas genom kommunen och andra via polisen.

Vilka tillstånd och regler som krävs för just din verksamhet hittar du här.

Bli leverantör till Gävle kommun

Se vilka upphandlingar som är på gång genom att skapa ett leverantörskonto i Kommers.

Läs mer om att bli leverantör till kommunen.

Hitta lediga lokaler och mark

I Gävle kommun finns lediga lokaler och mark om du vill utöka din befintliga verksamhet eller etablera verksamhet i kommunen. Som fastighetsägare kan du även annonsera om din lediga mark eller lokal.

Här hittar du alla våra lediga lokaler och mark.

Få stöd av Företagsservice

Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta Företagsservice som vägleder dig rätt till kommunens olika funktioner och lotsar dig framåt. Här kan du läsa mer om Företagsservice.