Om Gävlit

Under tre dagar bjuder vi in till litterär fest mitt i centrala Gävle! Läs mer om Gävlit, om bakgrunden till projektet och festivalen.

Vi arrangerade Gävlit första gången 2021. Evenemanget har varit på Gävle Teater och Folkteatern de första två åren och 2023 på Centralteatern/Folkets hus. Fokus sedan starten är att ge besökarna en underhållande festival med litterär bredd, ett överraskande program och god underhållning.

Under 2024 tar Gävlit en paus då stadsbiblioteket ska in i helt nya lokaler i Agnes Kulturhus.

Festivalens huvudarrangör är Gävle bibliotek i nära samarbete med Gefle Dagblad, Litteraturhuset trampolin, Folkteatern, P4 Gävleborg, Nya bokhandeln i Sandviken och Litteratur – Region Gävleborg. Festivalen får också betydande bidrag från Kulturrådet, Svenska Akademien och Region Gävleborg.

Bakgrund

Under våren 2021 stängde Gävle Stadsbibliotek i sin nuvarande form. Det tidigare Stadsbiblioteket tog ner för att ge plats åt Agnes kulturhus, som ska stå klart 2024. Under byggåren har Stadsbiblioteket flyttat in i mindre ersättningslokaler med begränsade möjligheter till programverksamhet.

Tankarna på en stor litteraturfestival i Gävle blev fött i mångt och mycket utifrån bibliotekets vilja att fortsätta erbjuda en omfattande och högkvalitativ programverksamhet. Gävlit är i första hand skapad för den stora och trogna publik som vanligtvis besöker bibliotekets program, men med festivalens breda innehåll – en blandning av lokalt, regionalt, nationellt och internationellt – hoppas vi på betydligt fler besökare.