Grinden – stödgrupper för barn och unga

Grinden finns för dig som har en förälder som dricker för mycket alkohol, använder droger, har psykisk ohälsa eller som är i en separationskonflikt.

Du kan få hjälp och stöd

När en förälder eller bonusförälder inte mår bra är det vanligt att även ditt mående påverkas. Du kan känna dig orolig, besviken, maktlös och rädd. Hos oss på Grinden har du som är mellan 6 till 20 år möjlighet att träffa andra som varit med om liknande saker. Du är inte ensam.

Du kan höra av dig till oss för råd och stöd eller anmäla dig till någon av våra stödgrupper. Du som är tonåring kan också chatta med oss anonymt när chatten är aktiv.

Att gå i stödgrupp på Grinden

I våra stödgrupper går du tillsammans med cirka fem andra som är i ungefär samma ålder som dig. Vi träffas en gång i veckan efter skolan under en termin. När vi träffas delar vi erfarenheter, gör övningar och fikar. Det är gratis att vara med i våra stödgrupper och helt frivilligt att delta.

Om du är intresserad av att vara med i en stödgrupp på Grinden får du och en vuxen du litar på först göra ett studiebesök hos oss. Under besöket berättar vi mer om Grinden och våra stödgrupper så du har möjlighet att ta reda på om det är något för dig. Du som är 15 år eller äldre får själv bestämma om du vill ta med en vuxen till det första besöket.

Våra grupper

  • När en förälder dricker för mycket alkohol eller tar droger.
  • När en förälder har psykisk ohälsa eller psykisk sjukdom.
  • När föräldrar har separerat och har svårt att komma överens.

Kontakt med oss

Det finns olika sätt att komma i kontakt med oss på Grinden. Du kan fylla i formuläret nedan eller ringa oss.

Chatta med oss

Du som är tonåring kan chatta med oss anonymt när chattrutan i nedre högra hörnet är framme.

Öppettider i chatten

Onsdagar kl. 18.00-20.00 samt i samband med skolföreläsningar.

(Med undantag för skollov, allmänna helgdagar och eventuell sjukdom).

Grinden i sociala medier

Grinden på Facebook

Grinden på Instagram

Annat stöd

Här finns länkar till andra organisationer för unga som behöver stöd.

För dig som är förälder

Genom att ge ditt barn möjlighet att gå i stödgrupp får ditt barn chansen att utforska tankar och känslor som kan uppstå när barnet oroar sig över en förälders mående. Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor eller funderingar. Du som förälder kan också få stöd via familjestödet.

Childrens program

Vi erbjuder stödprogrammet Childrens program för dig som tagit hjälp för ditt beroende av alkohol och/eller droger och vill stötta ditt eller dina barn. Läs mer om Childrens program och hur du anmäler intresse om att delta.

Andra viktiga vuxna

Som vuxen kan du vara avgörande för att barn och unga i din närhet ska få möjlighet till stöd. Kontakta gärna oss för mer information eller för att boka ett studiebesök. Jobbar du i en skola i Gävle kommun har du även möjlighet att boka en skolföreläsning.