Utkast – Utredning, bedömning och beslut – så går det till

När du tar kontakt med oss för att få stöd och hjälp kallas det för att göra en ansökan.

Skyddsbedömning och förhandsbedömning

Samma dag som du kontaktar oss gör vi en så kallad skyddsbedömning för att avgöra om du är i behov av omedelbart stöd eller skydd. Efter det gör vi en så kallad förhandsbedömning för att tillsammans med dig besluta om vi ska inleda en utredning eller inte. Förhandsbedömningen ska vara klar inom fjorton dagar och under den tiden får vi enbart ha kontakt med dig. Om situationen är akut inleder vi en utredning samma dag som du kontaktar oss.

Så går en utredning till

Du får träffa en socialsekreterare

När utredningen startar får du träffa en socialsekreterare som jobbar med våld i nära relationer. Om det är ett barn eller ungdom som blivit utsatt för våld är det en socialsekreterare som jobbar med barn eller ungdom som utreder och beslutar om stöd och hjälp för barnet. Först skriver socialsekreteraren och du tillsammans en utredningsplan. I planen står det hur utredningen ska gå till och vilken information som behövs för att kunna bedöma vilka behov av hjälp och stöd du har.

Samtal under trygga förhållanden

Du får beskriva din situation och vad du själv tror du behöver hjälp med. Tillsammans pratar ni om vilken typ av våld du varit utsatt för eller utsatt någon för, hur det påverkat dig och hur din situation i övrigt ser ut. Det gör vi för att ta reda på hur vi kan tillgodose dina behov på bästa sätt och vilket stöd eller skydd du behöver. Det du berättar skriver vi i en utredning som dina närstående inte har rätt att läsa.

Stöd och skydd

En utredning ska vara klar inom fyra månader. Om socialsekreteraren och du bedömer att du har behov av stöd eller skydd genast du kontaktar oss eller under tiden utredningen pågår kan du få det.

Efter utredningen fattar vi ett beslut

När utredningen är klar men innan vi har fattat ett beslut om vilket stöd och vilka insatser du kan få har du rätt att få information om vad som står i utredningen. Du får också själv lämna synpunkter på det som står i utredningen.

Om du inte är nöjd med beslutet vi fattat kan du överklaga det.

Alla beslut tas med stöd av socialtjänstlagen, SoL