Gävlit tillbaka i nya lokaler – skräckmästaren Mats Strandberg på gästlistan

Så var det klart. Det blir litteraturfestival i Gävle även 2023. 17–19 november är Gävlit tillbaka, men den här gången byter festivalen plats. Flyttlasset går från teaterområdet i Esplanaden till nya lokaler i Centralteatern/Folkets hus. I övrigt kommer det vara lätt att känna igen sig i festivalen, som även i år arrangeras av Gävle bibliotek i samarbete med Gefle dagblad och Region Gävleborg. Det blir författarscener på dag- och kvällstid, bokmässa, barn- och familjedag och musik i en festlig blandning.

— Vi har haft två toppenår på Gävle Teater och Folkteatern, men nu känns det kul att byta plats. Centralteatern har ett jättebra centralt läge samtidigt som huset har allt en stor litteraturfestival behöver. Här finns många olika typer av rum och, inte minst, möjlighet att servera mat och dryck, något som efterfrågats under tidigare festivaler. Vi ser stora utvecklingsmöjligheter i vårt nya “hem”, säger Emil Alstermark från Gävlits projektgrupp. 

Skräckfyllt på gästlistan

Just nu pågår ett intensivt arbete med planeringen av årets festival och gästlistan fylls på i snabb takt. Av de hittills bokade författarna märks Sveriges egen skräckmästare Mats Strandberg. Han slog igenom 2011 med världssuccén Cirkeln. Strandberg har sedan dess skrivit flera hyllade böcker för både barn och vuxna, bland annat skräckromanerna Färjan och Hemmet. Hans senaste roman Konferensen blir under året film med Eva Melander från Gävle i en av huvudrollerna. I höst utkommer nya ungdomsboken Pestblommor. 

Strandberg kommer bland annat att medverka i ett samtal med journalisten och författaren Magnus Västerbro, aktuell med Den svarta boken, hans första skönlitterära bok. Tidigare har han Västerbro skrivit böcker som Pestens år, Tyrannens tid (Augustnominerad 2021) och Svälten: Hungeråren som formade Sverige. För den sistnämna tilldelades han 2018 Augustpriset för bästa fackbok.   

Lokal duo

Till festivalen kommer även Elin Persson, bosatt i Gävle, som bland annat skrivit ungdomsromanen De afghanska sönerna för vilken hon belönades med Nordiska rådets pris 2021. Nu är hon aktuell med Sommaren, som är hennes första roman för vuxna.  

Gästar Gävlit gör också Gävle-bekantingen Marie Lok Björk, aktuell med Jag vill riva upp himmel och jord, en roman om journalisten och sexualupplysaren Elise Ottesen-Jensen. 

Biljetter

Biljetter kommer att släppas i slutet av sommaren. Mer info om exakt datum kommer kommuniceras här och på sociala medier.

Mer information

Webbsida: Gävle litteraturfestival – Gävle kommun (gavle.se)
Instagram: Gävlit (@gavle_litteraturfest) • Foton och videoklipp på Instagram 

  

Kontakt:

Emil Alstermark, producent Gävle Stadsbibliotek/Projektgruppen för Gävlit, e-post: emil.alstermark@gavle.se, tfn: 076-518 70 97.
Frågor kan också ställas via e-post till: gavlit@gavle.se 

Gävlit arrangeras av huvudarrangören Gävle bibliotek i samarbete med Gefle Dagblad, CentralTeatern och Litteratur, kultur Gävleborg  med ekonomiskt stöd från Region Gävleborg och Svenska Akademien.

En kvinna och en grön ram En man och en lila ram En kvinna med rött hår och en gul ram En man och en rosa ram Fasad på ett stort gult tegelhus