Lämna in ett förslag
Alla har möjlighet att lämna ett förslag som handlar om en fråga som kommunen ansvarar för. Förslagen kallas också e-förslag eller e-petition och det innebär att ditt förslag publiceras på kommunens webbplats så att andra har möjlighet att stödja och kommentera det.
Felanmälan och synpunkter
Har du upptäckt att något som kommunen ansvarar för är trasigt eller inte fungerar som det ska? Då ska du skicka in en felanmälan till kommunen. Det kan till exempel vara trasig gatubelysning, hål i gatan eller nedskräpning. Skicka in en felanmälan.
Vanliga frågor och svar om förslag
- Social omsorg
- Skolfrågor
- Plan- och byggfrågor
- Miljöfrågor
- Renhållning och avfallshantering
- Vatten och avlopp
- Räddningstjänst
- Civilt försvar
- Bibliotek
- Bostadsfrågor
- Kultur- och fritid
- Näringslivsutveckling
Kommunen bedriver och ansvarar för den kommunala primärvården. Kommunen ansvarar inte för övrig hälso- och sjukvård eller polisen och svarar bara för vissa delar av kollektivtrafiken.
Det får inte handla om myndighetsutövning gentemot någon enskild, till exempel hur kommunen ska besluta i en fråga som rör någon enskild.
För att förslaget ska tas om hand får det inte heller vara skrivet på ett sätt så att det inte kan eller är olämpligt att publicera på internet. Det innebär till exempel att det inte kan innehålla personuppgifter eller uppgifter som skyddas av sekretess. Det får inte heller innehålla ett kränkande språk.
Du får inte heller lämna in samma eller ett liknande förslag som redan har hanterats av Gävle kommun. Här kan du se förslag som redan har lämnats in.
Förslaget visas så att du och andra kan rösta på det. Du kan samla anhängare till förslaget genom att dela det i sociala medier eller skriva insändare.
Om förslaget når 50 röster under en period på 60 dagar lyfts förslaget för behandling av dina politiker. Om förslaget inte når 50 röster under de första 60 dagarna avpubliceras förslaget. Gamla förslag hittar du under ”Visa arkiverade förslag” i två år efter att förslaget kommit in till oss.
Du kan bli inbjuden att presentera ditt förslag innan politikerna fattar beslut med anledning av ditt förslag. När ditt förslag har behandlats får du ett meddelande om hur det har hanterats.
Rösta på inskickade förslag
Stötta förslag som du gillar och se vilka idéer som går vidare till politiken. Se alla registrerade förslag.