Aktivitetsstaden Gävle

Aktivitetsstaden Gävle

Utbudet av aktiviteter är stort för en stad av Gävles storlek. Musik-, teater- och idrottslivet lockas ständigt hit. Musikupplevelserna fylls på av Symfoniorkestern och Konserthuset, och med Konstcentrum, muséer, teatrar och området Gasklockorna finns det mycket att välja på, det finns helt enkelt något för alla.

Utbud av aktiviteter

Gävle har en lång tradition av idrott och motion. Gefle IF bildades 1882 och är en av Sveriges äldsta idrottsföreningar, och 1912 bildades Brynäs IF. Gavlehov Arenaby med sina åtta idrottsanläggningar manifesterar idag Gävles starka kärlek till sport. Tennishall, hockeyarena, hockeyhall, fotbollsarena, friidrottsstadion, sporthallar, travbana och motionsanläggning – allt samlat på ett och samma ställe 10 minuter från city.

Få saker går upp mot den kokande stämningen i en fullsatt ishockeyarena när slutspelet eller
guldet jagas. Trots mängder av SM-vinster är Gävle långt ifrån mätt på framgångar, och hela staden vibrerar av finalfeber i sådana tider.

Golf, ridsport och dans finns också i staden och i grannkommunen Sandviken lockar Högbo och Kungsberget med skidåkning på längden och utför.

Hemlingby är Gävlebornas populära friluftsområde och en av landets äldsta motionsanläggningar . Idag finns här snow park, motionsspår, grillplatser och utegym.

Se Gävles hela utbud av kultur- och fritidsaktiviteter.

Utbudet av aktiviteter är stort för en stad av Gävles storlek. Musik-, teater- och idrottslivet lockas ständigt hit. Musikupplevelserna fylls på av symfoniorkestern och konserthuset, och med konstcentrum, museer, teatrar och området Gasklockorna finns det mycket att välja på. Lägg till nöjespark, kulturområde och en hel arenaby så finns det något för alla, alla dagar i veckan.

Restaurangtätt och livligt med uteserveringar och krogar

Gävle är omtyckt för sina många restauranger och minglande kvällsliv. Flera vittnar om en kontinental känsla i söderbacken på Södra Kungsgatan där uteserveringarna trängs om sommaren. Krogrundorna pågår året runt och håller liv i Gävles långa tradition av uteliv. Gourmanden får också sitt med flera utmärkta restauranger och barer.

Visitgävle.se är guiden till aktiviteter och upplevelser inom Destination Gävle.

Det är lite enklare att få livspusslet att gå ihop när avstånden är korta. Att hinna hämta barnen, skjutsa till träningen, komma hem från mötet i Stockholm eller uträtta sina ärenden och shoppa på lunchen. I Gävle finns det mesta inom 5 kilometers radie.

Prisbelönt miljökommun

I Gävle kan du välja att leva hållbart, och du blir hjälpt på vägen med 100 % grön el i alla kommunala verksamheter och ekogas i stadsbussarna. Sedan 2013 arbetar Gävle kommun enligt ett miljöstrategiskt program. Gävle är Sveriges näst bästa miljökommun både 2017 och 2018, och 2017 tog Gävle hem Laddguldet för Sveriges bästa elbilskommun.

Bostäder och stadsdelar

Bo havsnära på Gävle Strand eller längs Norrlandet, golfnära i Lindbacka och Mackmyra, friluftsnära i de flesta stadsdelar eller med stadspuls på både Norr och Söder. Här finns genuina bruksmiljöer, lantlighet ett stenkast från centrum och tät citykänsla med utsikt över både stad och hav. Gävle växer, och 10 000 nya bostäder ska byggas till 2030.

Läs mer om att bygga och bo i Gävle.

Besök allmännyttan Gavlegårdarnas hemsida.

Hitta bostäder till salu.

Gävle är en bra utgångspunkt för många karriärer. I Gävleregionen finns några av världens ledande och högteknologiska stålföretag med verksamheter i mer än 130 länder. I Gävle finns även flera andra framgångsrika företag inom geografiska informationssystem, skogsindustri, logistik och besöksnäring.

Gävles roll som regional tillväxtmotor ger ett brett och varierat näringsliv med 8200 företag. Residensstaden Gävle lokaliserar även flera statliga verksamheter och offentliga förvaltningar.

Närheten till Uppsala, Arlanda och Stockholm gör det även möjligt att resa i eller till jobbet och ändå ha ett fungerande liv på hemmaplan.

Högskola

Högskolan i Gävle har cirka 16 000 studenter och erbjuder ett femtiotal utbildningsprogram och påbyggnadsutbildningar. 400 kurser finns inom humaniora, samhälls- och naturvetenskap samt teknik. Byggd miljö och Hälsofrämjande arbetsliv är Högskolans övergripande forskningsprofiler.

Läs mer om Högskolan i Gävle på deras hemsida.

Yrkeshögskoleutbildningar är eftergymnasiala utbildningar anpassade till arbetslivets behov. Utbildningarna blandar teori med praktik och en tredjedel av utbildningen sker ute i arbetslivet. Utbildningar ger i hög grad jobb eller leder till eget företagande.

Läs mer på Yrkeshögskola Gävleborgs hemsida.

Vackra palats, grosshandlarvillor, slott och esplanad

Att Gävle är en anrik handels- och sjöfartsstad märks på många sätt. De gamla stenklädda kajerna där segelfartygen lade till kantar fortfarande Gavleån. Hamnmagasinen skvallrar om ett livligt utbyte av gods och handel, och på Norrlandet brer grosshandlarvillorna ut sig vid sidan av fiskeläge, segelklubb och småbåtshamn. Mitt i Gävle sträcker sig allén längs den breda esplanaden och de ståtliga palatsen och slottet minner om tidigare storhetstider. I Gamla Gefle trängs Gävles äldre träkåkar som klarade sig från den stora branden i mitten av 1800-talet.

Boulognerskogen, den stora stadsparken

Om du frågar en gävlebo var hon eller han trivs bäst, svarar de ofta Boulognerskogen. Den stora stadsparken är en stor grön lunga mitt i stadens puls, som gjord för picknick, jogging och lek. Gavleån, som flyter mellan träden, kantas av fritidsfiskare och uteserveringar medan den passerar Gävles centrum och rinner ut i havet.

 

Smak av Gävle

Eldshow på Gefle Metal festival Händer som arbetar med pastillaskar Konserthuset och Milles Änglar i kvällsskymning Kvinna som fikar på uteservering vid Gävle strand. Dalapalatset i kvällssol Gävlebocken i skymningen Gasklockorna Man som ligger och läser i gräset i  Boulognern. Publikhav vid Gävle stadsfest. Drönarbild av Länsmuseet Gävleborg. Exteriörbild Gavlehovshallen. Folkvimmel som firar nationaldagen. Gevaliabågen i nattljus. Cykelbanan vid söderbackens uteserveringar. Limöbåten som åker över havet. Folkvimmel på Gävle stadsfest. Upplysta cyklar på Å-draget. Kille som rider en häst.