Gävle kommun bjuder in arbetsplatser att medverka i Vintercyklisten

Kampanjen Vintercyklisten riktar sig till företag som vill ge medarbetare chansen att cykla under vintern. Företagen bekostar utrustning, bland annat dubbdäck och reflexväst, för att deltagarna ska kunna cykla säkert. I år står Gävle kommun för halva deltagarkostnaden. Syftet är att förbättra deltagarnas hälsa och bidra till mindre utsläpp av växthusgaser i Gävle.

Kampanjen Vintercyklisten drivs sedan 2010 av Gävle kommun tillsammans med Region Gävleborg och andra kommuner i regionen. Målgrupp är personer som annars kör bil till jobbet. Deltagarna åtar sig att cykla till arbetet minst tre dagar i veckan.

– Under pandemin har många kommit igång med träning medan andra tappat motivationen att träna. Vintercyklisten ger arbetsgivare chansen att bidra till att medarbetare fortsätter träna eller kommer igång med livsviktig rörelse i vardagen, säger Amer Aslam, cykeltrafikplanerare och ansvarig för Vintercyklisten på Gävle kommun.

Deltagarna utmanar främst sig själva, men kan även tävla mot kollegor och andra företag. Cyklingen särskild app.

I vanliga fall kostar deltagandet 1500 kronor per deltagare för den utrustning som krävs. I år kan det bli så att rivning och bygge av nya kultur- och bildningscenter kommer igång under vintern och påverkar framkomligheten kring Slottstorget. Gävle kommun har därför beslutat att stå för halva kostnaden för alla deltagare vilket blir 750 kr/person.

– Vi är angelägna om att fler ska välja cykeln framför bilen, även vintertid. Det förbättrar hälsan hos de som deltar, ger mer energi på jobbet, och bidrar också till en bättre hälsa för hela Gävle, då utsläppet av växthusgaser minskar, säger Therese Metz (MP), kommunalråd.

Företag kan anmäla deltagande i Vintercyklisten fram till den 24 september.

Kontakta oss på trafik@gavle.se eller ring 026-17 80 00.

Syftet med Vintercyklisten är att:

  • Fler ska välja att cykla på vintern
  • Förbättra deltagarnas hälsa och privatekonomi
  • Korta bilresor ersätts med cykel
  • Påverka kommunens vinterväghållning

Företagen bekostar utrustningen (app, dubbdäck, sadelskydd och flexväst) för sina anställda, cirka 1 500 kr per person ord, för att de säkert och bekvämt ska kunna cykla på vintern.