”Man ångrar aldrig en cykeltur!” Läs deltagarnas egna ord om kampanjen Vintercyklisten

Det finns många (dåliga) skäl till att inte vintercykla – känner du igen dig? Men anledningarna att vintercykla är desto fler!

För halt, kallt eller tidskrävande? Inte enligt våra vintercyklister. Nu berättar de om sina upplevelser.

Åsa Grönwald

Trafikverket

Åsa har 4,5 km till jobbet, ca 20–25 minuter.

”Det går ungefär lika fort att cykla som att ta bilen till jobbet.”

Varför väljer du cykeln?
Det känns så onödigt att ta bilen korta sträckor, med tanke på miljön. I Gävle har vi bra cykelvägar och vinterväghållning, vilket gör att det går snabbt och smidigt att ta sig fram. Jag mår bra av att cykla. Det är även ett val som gynnar ekonomin, eftersom jag varken behöver betala bensin eller dyra parkeringsavgifter.

Men ibland kan det väl kännas lite extra motigt?
Ja, men det får mig inte att överväga bilen, eftersom jag är så inställd på att cykla. Med rätt kläder, inställning och tid, så att du inte behöver stressa, är det behagligt att cykla till och från jobbet. Lyssna på en bra podd så blir det ännu trevligare.

Har du några fler tips till den som tvekar?
Tveka inte! Det finns så mycket vinningar med att cykelpendla, både för dig själv och för miljön. Du är pigg när du kommer till jobbet och hinner bearbeta det sista på vägen hem. Mina vantar med elslinga har varit bra när det har varit som kallast.

Tycker du att arbetsgivaren har något ansvar?
Man kanske inte kan kräva det, men de som tar ansvar profilerar sig som företag som värnar om sin personal och miljön. Att erbjuda förmåner, som att vara med i Vintercyklisten, är en lågt hängande frukt som kan göra stor skillnad. Företaget behöver bara sponsra, så gör medarbetarna resten. Det vinner alla på.

Vad skulle en arbetsgivare kunna göra för att fler anställda ska cykla tror du?
Om arbetsgivaren skulle erbjuda sina anställda att vara med i Vintercyklisten tror jag att deltagarna får upp ögonen för vad en bra utrustning faktiskt gör. Om inte jag hade haft dubbdäcken, som ingår i deltagaravgiften, hade jag nog inte cyklat varje dag som jag faktiskt gjort den här vintern.

Martin Svensson

NCC

Martin har ca 7 km till jobbet, ca 20 minuter.

”Med rätt utrustning tycker jag att det känns säkrare att cykla än att gå på vintern.”

Varför väljer du att cykla?
Det tar lika lång tid att ta bilen, och då finns det betydligt fler vinster med cykeln. Vi behöver inte ha två bilar, så det finns en ekonomisk aspekt i mitt val också. Men största anledningen är att jag får regelbunden vardagsmotion. Jag är piggare när jag kommer till jobbet. Dessutom är det ett val som inte ger samma klimatpåverkan som att köra bil, vilket också är ett argument för cykeln.

Hur känns det att cykla på vintern?
Det går jättebra. Allt handlar om rätt utrustning och kläder. Det är verkligen inga problem.

När känns det lite extra motigt?
När det är moddigt ute blir det lite svårare att cykla. Då får man ta det lite lugnare. Men med tanke på att man mår bättre, det är tidseffektivt, det minskar klimatpåverkan och transportmedlet är gratis, så är det absolut värt att cykla i modd ibland.

Vad fick dig att anmäla dig till kampanjen och vad har den betytt för dig?
Dels så känns tävlingen som en rolig grej, men utrustningen lockade också. Nu när jag cyklar med dubbdäck känns det lika säkert att cykla på is som när man cyklar på asfalt på sommaren. Jag tycker om att göra reklam för cykling och det är fantastiskt att man kan uppmärksamma transportmedlet genom kampanjen Vintercyklisten. Vi pratar om det på jobbet och förhoppningsvis sätter vi det här på agendan och påverkar flera, både internt och externt.

Har du några tips till den som inte har vågat vintercykla än?
Prova! Du kommer att bli övertygad. Det är inte så farligt som man tror. Jag känner mig säkrare på cykeln än att gå på vintern.

Anna Saxin Ohlsson

Sjöängsskolan

Anna har 9,3 km till jobbet, ca 35–45 minuter.

”Jag är piggare, gladare och har mer tid efter jobbet.”

Varför väljer du att cykla?
Det går ungefär lika snabbt att cykla hem som att ta bilen. Jag slipper skrapa rutor och sitta i bilköerna i centrala Gävle. När jag cyklar har jag fått min vardagsmotion när jag kommer hem. Dessutom så litar jag mer på att cykeln startar än att bilen gör det när det är kallt ute.

Hur känns det att vintercykla?
Precis som alla andra årstider, det är ett fantastiskt sätt att ta sig fram på. Underlaget är skillnaden och man behöver klä sig på ett annat sätt. Men med rätt kläder är det bekvämt, tidsbesparande och uppfriskande. Det känns inte alls halt när man har dubbdäck på cykeln. Jag har inte cyklat omkull en enda gång på 130 mil.

Har du några tips till den som vill börja vintercykla?
Förbered dig dagen innan. Jag brukar kolla upp vilket väder det ska bli och lägga fram passande kläder. För mig är det perfekt om jag är lite kall precis när jag börjar cykla, får då blir det alldeles lagom när man har kommit i gång. Jag har en cykelkorg där jag kan stoppa ner ombyteskläder och något varmt att dricka.

Vad har kampanjen Vintercyklisten betytt för dig?
Vintercyklisten har bidragit till fler endorfiner och bra vardagsmotion. Jag är piggare, gladare och har mer tid efter jobbet, eftersom jag redan har rört på mig. Jag är ute mer än jag var innan och hinner fånga lite dagsljus även under vintern.

Om ett företag överväger att vara med nästa säsong, vad skulle du säga till dem?
Det finns så många vinster för arbetsgivarna och deltagarna! Det ger pigga och friskare medarbetare, en positiv stämning på jobbet och nya samtalsämnen. Jag känner en gemenskap och en laganda, som även smittar av sig till de som inte deltar.

Elin Forsberg Larsson och Gustav Larsson

Solängsskolan och Socialtjänsten

Elin har 3,9 km till jobbet, ca 10 minuter. Gustav har ca 5 km till tågstationen, ca 14 minuter.

”Det ger en flexibilitet, skapar tid, minskar klimatpåverkan, ger vardagsmotion och är en kostnadsbesparing.”

Varför väljer ni att cykla?
Vi måste hjälpas åt att minska utsläppen och att välja cykeln som färdmedel är ett sätt att göra det på. Det är dessutom bra för hälsan och tidseffektivt. Jag tycker att det är viktigt att leva som en förebild och att cykla är en lite uppoffring gentemot vad det ger. Vi kan välja hur vi reser och väljer alla gånger vi kan det bästa alternativet.

Vi lever med klimatet i åtanke, så vi gör medvetna konsumtionsval. Vi handlar second hand, äter vegetariskt och odlar i trädgården. Vi lever ett liv där hållbart möter praktiskt, det behöver inte vara ett val mellan dem.

Finns det fler vinster med att cykla?
Det ger en flexibilitet, skapar tid, minskar klimatpåverkan, ger vardagsmotion och är en kostnadsbesparing. Hälften av anledningarna hade varit nog för att välja cykeln.

Vad har kampanjen betytt för er?
Vi hade cyklat oavsett, men att få utrustning och servicen som ingår är en stor bonus. Vi har blivit sporrade av gemenskapen och tävlingsandan. Man vill ju inte vara sämst, så vi väljer ytterst sällan bort cykeln.

Om ett företag överväger att vara med nästa säsong, vad skulle du säga till dem?
Var det! Vi tycker att varje arbetsplats har ett ansvar att uppmuntra sina anställda att resa hållbart. Kampanjen leder till nya, sunda vanor och dessutom en mer hållbar trafiksituation vid arbetsplatsen. Det är inte någon som blir missgynnad av en sådan här satsning.

Har ni några tips till den som tvekar?
Man ångrar aldrig en cykeltur!

Kristin Alm

Hemlingborg

Kristin har 11 km till jobbet, ca 35 minuter.

”Vem vill inte ha glada, pigga och friskare medarbetare?”

Varför väljer du cykeln?
Jag väljer cykeln för miljön. Men det är också otroligt skönt att cykla, jag känner stor skillnad på mitt välmående.

Har du några tips till den som tvekar?
Våga testa! Investera i dubbdäck och hjälm, om du inte redan har det. Många har nära till jobbet och de resorna är lätta att byta ut till cykel.

Vad har kampanjen betytt för dig?
Jag har fått rätt utrustning, vilket har betytt mycket och påverkat min upplevelse som vintercyklist positivt. Men det är också väldigt roligt med tävlingen i appen. Det har blivit en social grej som vi pratar om på jobbet. Det har absolut lett till en positiv stämning i lunchrummet!

Om ett företag överväger att vara med nästa säsong, vad skulle du säga till dem?
Det är en personalinvestering! Vem vill inte ha glada, pigga och friskare medarbetare?

Tycker du att arbetsgivaren har ett ansvar när det kommer till hur medarbetarna reser?
Jag tycker att det är fantastiskt om arbetsgivaren tar ett ansvar och gör sig tid att arbeta med dessa frågor. De får gärna driva utvecklingen och bädda för att det ska vara enkelt att ta cykeln. Till exempel cykelförråd eller med kampanjen som Vintercyklisten. Det är en attraktiv arbetsgivare.

Hossein Khosravi Bakhtiari

Gavlefastigheter

Hossein har 5,5 km till jobbet, ca 25–30 minuter.

”Om företagen skulle uppmuntra cykling i sin resepolicy och erbjuda tjänstecyklar skulle det göra en enorm skillnad.”

Vad fick dig att anmäla dig till Vintercyklisten?
Jag cyklar alltid, så det var inte ett stort steg för mig. Men utrustningen och servicen lockade. Att cykla med dubbdäck känns varken halt eller osäkert, tvärt om.

Hur känns det att cykla på vintern?
Det tar lite längre tid, annars är det ingen större skillnad. Det är smidigt och tidsbesparande för mig. Jag cyklar även i jobbet. Det har bara varit oplogat en gång under hela vintern när jag skulle cykla till jobbet. Då tog det längre tid, men jag kom fram då också.

Vad ser du för vinster med att cykla?
Det är gratis och kräver nästan ingen drift. Om man skulle behöva laga någonting är priset en bråkdel av vad man betalar när man servar bilen. Det är bra för miljön och för hälsan. Man blir piggare och gladare och har checkat av vardagsmotionen när man kommer hem.

Har du några tips till den som tvekar?
Det kanske ser svårt eller utmanande ut, men det är det inte. Fördelarna är så många fler! Det blir snabbt en vana. Jag brukar lyssna på musik eller en bra ljudbok, då går tiden fort.

Om ett företag överväger att vara med nästa säsong, vad skulle du säga till dem?
I våra miljömål står det att vi ska vara klimatneutrala 2030. Vi har fortfarande en lång väg att gå och alla företag behöver se över hur de kan ställa om och minska deras klimatpåverkan. Om företagen skulle uppmuntra cykling i sin resepolicy och erbjuda tjänstecyklar skulle det göra en enorm skillnad.

Vill du också vintercykla?

Vi har en perfekt aktivitet för dig! En cykelorientering i stadsmiljö, där du har chans att vinna fina priser.

Kampanjen Vintercyklisten

Syftet med Vintercyklisten är att få fler att välja cykeln som transportmedel även på vintern. Genom att ersätta bilresor med cykel kan vi öka vårt välmående och minska klimatpåverkan. Våra vintercyklister ska cykla till och från jobbet minst tre dagar i veckan. Alla deltagare får utrustning för att kunna cykla säkert och bekvämt mellan november–februari.

Utrustningen består av:

  • Dubbdäck
  • Sadelskydd
  • Reflexväst

Kampanjen är ett samarbete mellan Gävle kommun och Region Gävleborg.

Spar den här länken om du vill delta i Vintercyklisten nästa säsong.

Åsa Martin Anna Elin och Gustav Kristin Hossein