”Vi beslutade oss för att sälja vår ena bil” – Läs deltagarnas egna ord om kampanjen Vintercyklisten

Vi vet att det inte alltid är helt enkelt att cykla på vintern. Trots det har kampanjen Vintercyklisten slagit rekord i antal deltagare i år, vilket vi tycker är jättekul. Nu delar våra vintercyklister med sig av vad som motiverar dem att cykla, trots att det känns lite motigt ibland.

Therese Jonsson

Therese har ca 3.8 km till jobbet, ca 15 minuter.

”Jag och min man, som också är med i kampanjen, beslutade oss för att sälja vår ena bil.”

Hur känns det att cykla på vintern?

Det är inte en sådan stor skillnad jämfört med att cykla på sommaren. Med vinterutrustad cykel och rätt kläder går det bra.

När känns det lite extra motigt?

Det kan kännas lite tungt när det är spöregn eller väldigt kallt, men då har kampanjen sporrat mig. Man känner sig extra duktig när man har kommit till jobbet en sådan morgon. Jag tycker att jag kom in i en fungerande rutin snabbt. Att cykla till jobbet har blivit det nya normala och jag planerar dagen utefter det.

Vad ser du för vinster med att cykla?

Jag är pigg och redo när jag kommer till jobbet. Efter mycket stillasittande under dagen känns det skönt att varva ner på vägen hem. Jag har tid för reflektion och tar många gånger en liten omväg, för att få in lite extra vardagsmotion.

Vad har kampanjen Vintercyklisten betytt för dig?

Jag och min man, som också är med i kampanjen, beslutade oss för att sälja vår ena bil. Att cykelpendla till jobbet gör att vi mår bra, vinner tid och spar pengar. Idag sa min kollega att det tog 20 minuter att kallstarta och skrapa rutorna på sin bil, som stått ute under natten. På den tiden har jag tagit mig till jobbet med cykeln och börjat jobba. Det är smidigare att cykla än vad många tror.

Om ett företag överväger att vara med nästa säsong av Vintercyklisten, vad skulle du säga till dem?

Tveka inte! Medarbetarna kommer att vara pigga och glada när de kommer till jobbet. Men jag tror att kampanjen kan förbättra arbetsklimatet på flera sätt. Att göra något tillsammans är viktigt för ett team. Jag tror att det kan göra att man känner samhörighet, när man går igenom något tillsammans och har något gemensamt att prata om.

Oskar Medén

Oskar har ca 4–5 km till jobbet, ca 15–20 minuter.

Varför väljer du cykeln?

Jag har cyklat året om i 8 år nu. Jag behöver bara klä mig mer på vintern. Jag sätter hunden i cykelkorgen och handlar med cykeln. Jag har haft den här rutinen så länge nu, så det skulle inte falla mig in att göra på ett annat sätt. Jag tar aldrig bilen. Den står mest, men sambon använder den ibland.

När känns det lite extra motigt?

När slask fryser, så att underlaget blir halt och ojämnt. Men då får man bara anpassa hastigheten utefter föret.

Och du väljer cykeln dessa dagar också?

Ja, det är inte en anledning till att inte cykla. Det är egentligen inte en sådan stor skillnad jämfört med att cykla på sommaren. Man får klä sig efter väderleken bara.

Vad ser du för vinster med att cykla?

Det blir ett naturligt sätt att få in vardagsmotion, samtidigt som det gynnar ekonomin och miljön. Jag slipper skrapa bilrutor, leta parkering, anpassa min tid efter bilköer eller en busstabell. Det är smidigt helt enkelt.

Skulle du rekommendera kampanjen Vintercyklisten till andra?

Ja, absolut. Det är en rolig grej. Hälsosamma medarbetare som får göra något tillsammans. Jag tror att tävlingen kan göra så att man cyklar ännu mer. Det känns som en grej som gör att fler upptäcker cyklingen och skapar rutinen som behövs för att fortsätta cykla. Med andra ord så tycker jag att kampanjen är både viktig och rolig.

Li-Fang Xu

Li-Fang har ca 2.5 km till jobbet, ca 10–15 minuter.

”Jag tycker att det känns säkrare att cykla än att gå när man har rätt utrustning.”

Hur känns det att cykla på vintern?

Det är ett bra sätt att både pendla och träna på.

När känns det lite extra motigt?

Alldeles innan man kommer ut. Det tar lite tid att förbereda sig.

Vad får dig att cykla ändå?

Jag förlänger nästan alltid min sträcka till eller från jobbet, så jag cyklar i snitt en mil om dagen. Då har jag gjort min träning. Jag har fått frisk luft, har fått röra på mig och mår bra av fysiska aktiviteter utomhus. Det är så mycket mer än en transportsträcka. Det är en naturupplevelse. Jag lyssnar in naturen, ser skiftningarna och njuter av att få vara en del av det.

Har du några tips till den som tvekar?

Ta dig tid! Ta det lugnt i backar och i svängar. Jag tycker att det känns säkrare att cykla än att gå när man har rätt utrustning.

Cyklar du mer nu i och med Vintercyklisten?

Jag cyklade året runt förut också. Men nu blir det absolut mer. Vi som är med i kampanjen tävlar mot andra team, så det får mig att cykla ännu mer.

Vad tycker du om kampanjen Vintercyklisten?

Det är en jättebra idé och jag är väldigt tacksam för att jag har fått säker utrustning för mig och min cykel. Det känns tryggt och säkert at cykla med dubbdäck, hjälm och reflexväst.

Ska du fortsätta cykla lika mycket efter kampanjen?

Jag ska fortsätta cykla, både till och från jobbet och som ett intresse. Det har blivit en trevlig rutin i vardagen som jag inte vill ta bort.

Magnus Jonsson

Magnus har ca 3.8 km till jobbet, ca 15 minuter.

Hur känns det att cykla på vintern?

Det är smidigt och blir snabbt till en vana. Jag har cykelpendlat under vår, sommar och höst tidigare, men inte på vintern. Det var bara en gammal ovana, som jag inte har reflekterat över förrän jag anmälde mig till Vintercyklisten. Den här kampanjen pushade mig till att cykla året om.

När känns det lite extra motigt?

Dagarna när det är riktigt dåligt väder, med snöfall eller ösregn. Eller när det har kommit riktigt mycket snö, så man får dra cykeln. Men det har inträffat få gånger, jag tycker att snöröjningen funkar bra nästan jämt.

Vad får dig att cykla ändå?

Jag känner att jag inte har något val. Det finns så många fördelar. Man mår bättre, det är bra för miljön och det är kostnadseffektivt. Och jag förlorar ingen tid. Tvärt om. Jag har slagit ihop min träning med min pendling, så när jag kommer hem är jag klar för dagen.

Vad har arbetsgivaren för ansvar?

Arbetsplatsen kan definitivt göra skillnad. Med rätt metoder tror jag att man kan få många fler att börja cykla. Bland annat genom att jobba med beteendeförändrade insatser, som Vintercyklisten. Det ska vara inbjudande och enkelt att cykla till jobbet. Jag jobbar på en cykelvänlig arbetsplats, vilket betyder att jag bland annat har möjlighet att parkera cykeln säkert och duscha om jag skulle behöva.

Vad tycker du om kampanjen Vintercyklisten?

Den gör skillnad på riktigt. Den borde synas mer, så att vi kan locka flera att börja cykla till och från jobbet. Jag har blivit inspirerad och sprider budskapet bland både vänner och kollegor. Bara man kommer ut så inser man att det inte är så krångligt. Det är behagligt, uppiggande och tidseffektivt.

Ingela Larsson

Ingela har 4.5 km till jobbet, ca 25 minuter.

”Jag slipper elsladdar, att skrapa bilen, bilköer och att leta parkeringsplatser. Om man räknar transporttiden från dörr till dörr så förlorar jag ingen tid på att ta cykeln.”

Hur känns det att cykla på vintern?

Jag var skeptisk först. Jag trodde att det skulle vara halt, kallt och livsfarligt. Men det går förvånansvärt bra. Jag tycker till och med att det är roligt. Man får cykla försiktigt och anpassa farten bara. Det kan kännas lite extra motigt när det är riktigt kallt och snöfall.

Vad får dig att cykla ändå?

När man går med i Vintercyklisten ska man cykla minst tre dagar i veckan. Det är motiverande, vilket får mig att ta cykeln i alla väder. Det har dessutom blivit en snackis på jobbet. Vi är ett lag och ser kampanjen som en tävling. Vi deltagare har blivit piggare.

Har du några tips till den som tvekar?

Man behöver inte byta bort bilen alla dagar direkt. Börja småskaligt, en eller två gånger i veckan, för att sedan öka på. Då tror jag att man kommer in i rutinen, som gör att cykeln känns som en självklarhet.

Vad är vinsten med att cykla?

Jag slipper elsladdar, att skrapa bilen, bilköer och att leta parkeringsplatser. Om man räknar transporttiden från dörr till dörr så förlorar jag ingen tid på att ta cykeln. Jag har dessutom fått frisk luft och motion på köpet.

Vad tycker du om kampanjen Vintercyklisten?

Den har fått mig att ta steget till att cykla på vintern, vilket jag är tacksam för. Det är en jättebra kampanj. Jag har dessutom fått utrustningen jag behöver för att kunna cykla säkert.

Ska du fortsätta cykla när kampanjen är slut?

Ja, det här ska jag fortsätta med. Jag vill cykla, och det är en sådan skön känsla. Jag får extra motion och jag mår bättre. Innan kampanjen hade jag problem med mitt ena knä, men det är mycket bättre nu. Jag gillar dessutom appen, som vi har fått tillgång till. De peppande meddelandena får mig att känna mig duktig. Den ger mig också tips för att få in lite extra vardagsmotion under dagen.

Om ett företag överväger att vara med nästa säsong, vad skulle du vilja säga till dem?

Jag skulle sälja in kampanjen med citatet ”Här tränar vi inte för att bli yngre, utan för att bli äldre”. Vill man ha välmående personal och bidra till en hållbar miljö, så känns det som en självklar grej att delta på. Man hör ofta att man ska ändra sina vanor, men det kan vara svårt att veta vart man ska börja. Det här är ett jättebra första steg, som arbetsgivaren kan hjälpa sina medarbetare att ta.

David Rabenius

David har 18 km till jobbet, ca 35–45 minuter.

Hur tycker du att det känns att cykla på vintern?

Jag cyklade året om innan kampanjen också. Men nu försöker jag få in en till dag i veckan, så att det blir minst tre dagar med cykel. Det kan kännas lite extra jobbigt om det regnar eller blåser mycket.

Vad får dig att cykla ändå?

Varför inte? Det är bra för miljön, ekonomin och så får jag träning på köpet. Man får hitta ett sätt som passar sig själv och familjen. Vi brukar samåka i bilen till jobbet, men eftersom vi brukar sluta olika tider så cyklar jag hem. För oss är det viktigt med en cykelvagn, så att det går smidigt att hämta barnen på förskolan. Jag låser fast cykelvagnen i cykelstället utanför förskolan. Det är en förutsättning för att vår rutin ska fungera smidigt. Omgivande faktorer påverkar våra möjligheter att cykelpendla.

Vilket ansvar har arbetsgivaren tycker du?

Arbetsgivaren kan absolut göra skillnad för sin personal. Jag vill ha ett ställe där det är möjligt att parkera cykeln tryggt. Sen är det en fördel om man kan duscha på arbetsplatsen om man cykelpendlar. Att vi får möjlighet att vara med på den här kampanjen är också ett fint sätt att ta ansvar som arbetsgivare.

Vad tycker du om kampanjen Vintercyklisten?

Att få rätt utrustning för att kunna cykla på vintern är tacksamt. Jag har till exempel inte haft dubbdäck förut. Jag tror att det är viktigt att arbeta med beteendeförändrade åtgärder. Det här är en sådan som jag tror kan göra verklig skillnad. Ett enkelt och effektivt sätt för arbetsgivaren att få en mer aktiv och välmående personal, samtidigt som man bidrar till en bättre och mer hållbar miljö.

Har du några tips till den som tvekar?

Klä dig rätt och tumma inte på säkerheten, så använd reflexer och hjälm. Jag tror att mycket handlar om inställning. Kan jag, som bor 18 km från jobbet, så skulle många andra också kunna byta ut bilen mot cykeln några dagar i veckan.

Vill du också vintercykla?

Just nu kan du vara med och tävla om fina priser i Vintertrampet – en cykelorientering i stadsmiljö. Här hittar du mer information om aktiviteten.

Kampanjen Vintercyklisten

Syftet med Vintercyklisten är att få fler att välja cykeln som transportmedel även på vintern. Genom att ersätta bilresor med cykel kan vi öka vårt välmående och minska klimatpåverkan. Våra vintercyklister ska cykla till och från jobbet minst tre dagar i veckan. Alla deltagare får utrustning för att kunna cykla säkert och bekvämt mellan 1 november – 26 februari.

Utrustningen består av:

  • Dubbdäck
  • Sadelskydd
  • Reflexväst

Kampanjen är ett samarbete mellan Gävle kommun och Region Gävleborg.

Spar den här länken om du vill delta i Vintercyklisten nästa säsong.