Volontärer lär vuxna i Andersberg att cykla

Under sju veckor och lika många tillfällen har nio vuxna Gävlebor fått lära sig att cykla. På plats i Andersberg finns vardagshjältarna Denise, Olle, Göran och Ines, som gör kursen möjlig.
Ingegerd Krantz, trafikplanerare från Gävle kommun, delar ut goodie bags till alla deltagare,för gott deltagande och som tack för att de har valt ett hållbart resalternativ.

Det är sen onsdag eftermiddag. Det är kallt, mörkt och blött. Denise Fahlander håller på att placera ut koner på marken när jag kommer. Därefter målar hon pilar och skriver kommandon på asfalten. Vädret bekommer henne inte alls.

Dagens tillfälle är kursens sista. Idag är det första gången några av deltagarna ska cykla i väg från den asfalterade planen och ut på cykelvägarna i Andersberg. Det är ett stort steg, från att aldrig ha suttit på en cykel.

När klockan närmar sig 17 börjar de första deltagarna dyka upp. Volontärerna Göran Söderström, Olle Nordin och Ines Barth delar ut hjälmar och cyklar till de som kommer.

Olle Nordin uppmanar andra att hjälpa till.

– Jag lägger ner lite tid varje vecka jämfört med vad det ger deltagarna. Det känns bra att göra något meningsfullt, säger Olle.

Denise kommer springandes och räcker över både vantar och regnponchon till de som inte är klädda för det svikande höstvädret.

Denise Fahlander hjälper Laila med hjälmen.

Materialet som används för kursen har tagits fram av den ideella föreningen Cykelfrämjandet. Studiefrämjandet har i sin tur köpt in västar och några cyklar till kursen. Denise har hittat flera på egen hand. Kommunen har sponsrat alla cyklar med cykellampor.

Denise Fahlander är eldsjälen som gör kursen möjlig.

– Vi gör det här ideellt, så det finns ingen budget för att köpa in cyklar eller laga dem vi redan har. Vi gör så gott vi kan med de medel vi har. Just nu finns det större intresse än vad vi kan bemöta, berättar Denise.

Under cykellektionerna används en nederländsk inlärningsmetod som går ut på att man lär sig balansera på cykeln innan man börjar trampa. Under de första lektionerna får deltagarna använda cyklar utan trampor för att lära sig hålla balansen.

Rahaset, som känner sig bekväm på cykeln idag.

– Kursen har varit väldigt bra. Jag är glad för att jag har fått hjälp att lära mig och kommer fortsätta att cykla, säger Rahaset.

Chantal är snart redo för cykelvägarna mellan hemmet och jobbet.

En av deltagarna är Chantal, som berättar att alla volontärer är så duktiga och pedagogiska, så rädslan har skiftat till trygghet.

– Min dröm är att kunna cykla till och från jobbet, säger hon.

Jag ser att hon och de andra deltagarna snart är där. De rundar konerna, plingar och bromsar där de ska. Jag kan inte låta bli att le. Mitt i ett novemberregn, en vanlig onsdag på en asfalterad plan i Andersberg, har vi flera vardagshjältar som hjälper till att uppfylla drömmar.

Lär dig att cykla eller hjälpa till som volontär

Det kommer en till cykelkurs våren 2024. Vill du delta, hjälpa till som volontär eller har du kanske en cykel att skänka? Då är du välkommen att ta kontakt med Denise Fahlander på nizanfahlander@gmail.com.

Cykelköket i Gävle

Cykelköket Gävle är en plats där du kan låna verktyg för att kunna serva din cykel. De gör även aktiviteter för att öka cyklandet i Gävle.
Följ Cykelköket Gävle på Facebook och ta del av kommande cykelevenemang och öppettider.

Hitta till Cykelköket

Fjärde tvärgatan 55, Brynäs