Trafikomläggning kring Slottstorget

För att riva det gamla stadsbiblioteket och bygga det nya kulturhuset Agnes lägger vi om trafiken kring Slottstorget.

Så påverkas trafiken

Här nedanför ser du en karta över området och hur vi lägger om trafiken. Klicka på den för att förstora den i ett eget fönster.

Karta över Slottstorget.

 

Omläggningen innebär att det blir dubbelriktad trafik på Södra Kungsgatan mellan Hamiltongatan och Norra Strandgatan, eftersom Rådmansgatan söder om Rådmansbron är avstängd.

Södra Strandgatan mellan Kungsbron och Petrégatan stängs av för biltrafik.

Om du inte har ett direkt ärende i centrala stan rekommenderar vi under omläggningstiden att välja en annan väg än förbi Slottstorget för att undvika bilköer. Det finns flera parkeringshus på 5 till 10 minuters promenadavstånd från centrum.

Du som går eller cyklar kan fortfarande göra det även längs Södra Strandgatan mellan Kungsbron och Petrégatan. Vi håller ett busskörfält öppet för bussar att ta sig från Södra Kungsgatan över Rådmansbron. Under byggtiden kan cykel och buss vara de snabbaste sätten att ta sig till och från centrala Gävle.

Tidplan

  • Natten till fredagen den 19 november 2021 startas trafikljusen, ytan framför stadsbiblioteket spärras av och den nybyggda bussfilen tas i bruk. Det innebär att på fredag morgon är all trafik omlagd.
  • På måndag 22 november 2021 är rivningen av det gamla stadsbiblioteket planerad att börja.
  • Omläggningen är planerad att gälla de kommande två åren, tills Agnes kulturhus står klart år 2024.

Därför lägger vi om trafiken

Trafikomläggningen behövs för att ge plats åt byggbodar och material för arbetet med att riva det gamla stadsbiblioteket och bygga Agnes kulturhus. Trafikomläggningarna är helt nödvändiga för att det ska vara tryggt och säkert både för de som arbetar på platsen och för alla som ska passera området.

När Agnes kulturhus står klart ska det bland annat inrymma konsthall, bio 7:an, stadsbibliotek, turistcenter och ett digitalt centrum.

Läs mer om Agnes kulturhus och byggprocessen