Hälsovecka för seniorer

30 september 2023, 11.00, Gävle

Tillbaka till kalendariet

Hälsovecka för seniorer

Träffpunkt för seniorer bjuder in till hälsovecka. Under veckan kommer du kunna ta del av Seniorvarvet, föreläsningar, information, mässa, prova-på-aktiviteter och mycket mer.

LÖRDAG 30 SEPTEMBER

Smycka ditt gånghjälpmedel 11.00-15.00, Brunnsgatan 59
Träffpunkten håller öppet. Passa på att ta med och smycka ditt gånghjälpmedel (stavar, rullator och rullstol) som du kommer använda på Seniorvarvet.

SÖNDAG 1 OKTOBER

Seniorvarvet 13.00, start och mål vid scenen i Boulognerskogen
Kom och rör på dig, lyssna på musik, besök våra utställare och ta en fika i Boulognerskogen. Seniorvarvet är ingen tävling utan ett arrangemang i syfte att främja fysisk aktivitet och allmänt välbefinnande. Deltagandet är kostnadsfritt.

MÅNDAG 2 OKTOBER

Inkontinensföreläsning 10.30, Kaplansgatan 10
Urinblåsans kapacitet kan minskas hos seniorer och man kan behöva gå och kissa ofta. Det kan också börja läcka urin. Representanter från Region Gävleborg informerar och tipsar om hjälpmedel.

Promenad – prova på stavgång 11.00, Boulognerskogen
Denna promenad börjar med en introduktion till stavgång. Kom med eller utan stavar (några få finns för utlåning). Stavgång är mer effektiv träning än en vanlig promenad. Det leder till bättre kondition och du förbränner mer kalorier än om du går utan stavar. Samling vid Milles änglar.

Prova på boule 13.00, Nobelparken, S. Slottsgatan
Boulespelets mål är enkelt. Man ska försöka placera sina klot så nära det lilla målklotet ”lillen” som möjligt.

Sittdans 13.30, Brunnsgatan 59
Hälsoeffekterna av dans är många. Det är bra för hjärnan, nya nervbanor skapas och det i sin tur för med sig att vi lättare löser problem, lättare lär oss nya saker och förbättrar vår simultanförmåga. Camilla Lucchesi från studieförbundet vuxen-skolan dansar tillsammans med oss.

TISDAG 3 OKTOBER

Folktandvården 10.30, Brunnsgatan 59
När man blir äldre är det vanligt med fyllningar och tandersättningar. Salivproduktionen i munnen kan minska. Representant från Folk–tandvården ger tips på hur tandhälsan kan bevaras, informerar om allmänt tandvårdsbidrag, särskilt tandvårdsbidrag, högkostnadsskydd och tandvård med sjukvårdstaxa.

Prova på sittgympa 10.30, Kaplansgatan 10
Sittgympa är bra eftersom det ger möjlighet att träna och hålla sig aktiv utan att behöva anstränga sig för mycket. Det är också bra för att förebygga fallskador eftersom det hjälper till att stärka musklerna i benen och fötterna.Vi följer instruktioner från DVD-skiva.

Mindfulness 13.30, Brunnsgatan 59
Kom och prova på mindfulness. Mindfullness är metod som kan användas för att hantera bland annat stress och smärta. Metoden går ut på att du fokuserar på nuet med hjälp av dina sinnen och din andning. Ann-Charlotte Jansson finns på plats för att instruera oss.

Studiebesök på Hjälpmedelsam 13.00, Johanneslötsvägen 22. Busslinje 1
Vi blir guidade i butiken av hjälpmedels–konsulent. I butiken finns rollatorer, hushållshjälpmedel, träningshjälpmedel och syn- och hörselhjälpmedel. Det finns även hygienprodukter, olika typer av stödbandage, stödstrumpor, käppar, inkontinenshjälpmedel och produkter för välbefinnandet. Kaffe och kaka finns att köpa för 35 kr.

ONSDAG 4 OKTOBER

Balansföredrag 10.30, Kaplansgatan 10
Att ha bra balans är viktigt för att undvika fall. Med åldern blir skelettet skörare. Fysioterapeut informerar och ger tips på balansövningar du kan göra hemma.

Sköldkörtelförbundet 13.30, Brunnsgatan 59
Hur fungerar sköldkörteln? Vad påverkar den i kroppen? Ett föredrag med Berit Wiklund, ordförande i Sköldkörtelförbundet i Gävleborg.

TORSDAG 5 OKTOBER

Nya intima relationer på äldre dar 10.30, Kaplansgatan 10
Peter Öberg professor vid högskolan i Gävle informerar om sin forskning.

Utegym med ärtsoppa och glödhoppa 12.00-15.00, Boulognerskogen
Representant finns på plats för att tipsa om övningar du kan göra vid utegymmet. Ärtsoppa, glödhoppa, kaffe och liten kaka finns att köpa för 40 kr. Vid kraftig nederbörd är vi på Kaplansgatan 10.

Prova på sittgympa 10.15, Brunnsgatan 59
Sittgympa är bra eftersom det ger möjlighet att träna och hålla sig aktiv utan att behöva anstränga sig för mycket. Det är också bra för att förebygga fallskador eftersom det hjälper till att stärka musklerna i benen och fötterna. Vi följer instruktioner från DVD-skiva.

FREDAG 6 OKTOBER

Mässa 10.00-16.00 i Ljusgården, Wasahuset, Kaplansgatan 10
Kom och mingla med ett 20-tal aktörer!

På plats finns:
Hemtjänstutförare
Biståndshandläggare
Avgiftshandläggare
Patientföreningar
Äldrelots
Volontär i Gävle
Föreningen Äldrekontakt

Anhörigcenter har öppet hus för att uppmärksamma nationella anhörigdagen.

Träffpunktens café är öppet under dagen där kaffe och mjuk kaka finns att köpa för 25 kr.

På mässan finns också Linnea Skytt, dietist på Gävle kommun och Sodexo. De informerar om matdistribution via Gävle kommun och erbjuder provsmakning av mat.

St Lukas 10.30, Kaplansgatan 10
St Lukas är en idéburen organisation som genom samtal stöttar människor i alla åldrar. Daniel Björk, verksamhetschef, informerar om verksamheten.

Eventinformation