Mina föräldrar i kriget

18 april 2024, 18.30, Skottes Musikteater

Detta evenemang är inte skapat av Gävle kommun utan av en invånare i Gävle. Om du har synpunkter på innehållet vänligen kontakta arrangören eller använd knappen ovan för att rapportera eventet.

Tillbaka till kalendariet

Mina föräldrar i kriget

Ett sångspel baserat på en brevväxling under kriget 1940-1944 av och med Tuulikki Nilsson Salo

Tuulikki träffar sin mor sista gången på sjukhuset i Rovaniemi. Avskedet är full av sorg. Hon är det yngsta av åtta barn. Denna berättelse baseras på föräldrarnas brevväxling under Vinterkriget fram till evakueringen av Norra Finland. Breven leder henne till föräldrarnas liv som ungdomar, i kontrast till hennes minnen om föräldrarna som ”gamla”.

Rovaniemi bombas samma dag som fortsättningskriget börjar sommaren 1941. Mormor gråter. Familjen drabbas när brodern nästan dör i en granatattack, faderns svåger stupar i slutskedet av kriget. Men det är bara att kämpa vidare. I byn figurerar tyska soldater, ryska fångar och även svenska frivilliga fanns det under vinterkriget. Kärlek och svartsjuka varierar. Livet går vidare, humor och skrattet inte att glömma. Musiken är en kraft som håller humöret uppe. Tuulikki kommer närmare sin mamma med musiken, med opera, tango, dragspelsmusik. ”Mamma älskade att dansa och jag tror, att i en annan tid, i ett annat liv, hade hon kunnat vara sångerska, en artist. Så rent och vackert nynnade hon sina melodier mitt i sina många sysslor”.

”Minnet av Mina föräldrar i kriget lär dröja kvar länge hos åskådarna” skriver Haparandabladet efter premiären i januari 2024.

Medverkande:
Tuulikki Nilsson Salo
Utbildad på Sibelius-Akademin på violin och sång, samt på Stockholm Operastudio på sång. Violinist i Gävle Symfoniorkester

Anita Agnas piano, ackordeon
Utbildad vid Det Kongelige Danska Musikkonservatoriet. Undervisar vid Musikhögskolan i Stockholm samt på Musikkonservatoriet i Falun

Har spelat i många olika sammanhang, t ex på Kungliga operan och musik för Julkalender

Tuulikki Nilsson Salos tidigare föreställning Finska Hjärtan framfördes på Göteborgs Stadsteater, Gävle teater, Reginateater Uppsala och Dalateatern Falun.

”(Tuulikki Nilsson Salo) visar sig vara en makalös sångerska – och skådespelare.” (Arbetarbladet)

Eventinformation