VI LEVER – 50 år på Folkparken | Vernissage + bokrelease

12 maj 2023, 14.00, Länsmuseet Gävleborg

Detta evenemang är inte skapat av Gävle kommun utan av en invånare i Gävle. Om du har synpunkter på innehållet vänligen kontakta arrangören eller använd knappen ovan för att rapportera eventet.

Tillbaka till kalendariet

VI LEVER – 50 år på Folkparken | Vernissage + bokrelease

Vernissage och bokrelease av VI LEVER – 50 år på Folkparken: Från Charlie Parker till Kent

Vernissage för utställningen och bokrelease för ’VI LEVER – 50 år på Folkparken: Från Charlie Parker till Kent’
Vernissagetid: 14:00 – 16:00.
Bokrelease: 17:00 – 19:00 (Träffa författarna bakom boken: Anders Sundin, Peter Alzén och Jan Sundström)
—-
Redan under decenniets första år spelar en av de allra största artisterna genom alla år på folkparken i Gävle – bebopstjärnan och altsaxofonisten Charlie Parker. Det kommer fler legendariska jazzmusiker och stilbildare till scenen under 1950-talet. Saxofonisten Stan Getz, munspelaren Toots Thielemans, orkesterledaren Count Baise, trumpetarna Roy Eldridge och Dizzy Gillespie och trumslagaren Gene Krupa bland annat. Alla världsartister som fortfarande är relevanta i musikhistorien.
Denna utställning hyllar mångfalden av alla musiker och artister som spelat på Folkparken i Gävle genom åren. Insamling av bilder, tidningsartiklar och material från Folkparkens storhetstid har resulterat i en bok med samma namn ’Vi lever – 50 år på folkparken, från Charlie Parker till Kent’ av Anders Sundin, Peter Alzén och Jan Sundström med för- och efterord av Gunilla Kindstrand och Mikael Strömberg.
I en tid när inte tv fanns i varje hem var det en stor händelse när någon spelade i stan. Och publiken kom. 1952 slås publikrekordet när över 12 000 vill se den osannolika folkhemshjälten Snoddas. Andra odödliga namn är Povel Ramel, Sigge Fürst, Thore Ehrling, Calle Jularbo, Simon Brehm och Lill-Babs.
Vi vandrar genom årtionden av musikstilar, folkkära- liksom världs-artister, teatrar och shower. Abba, Motörhead, Europe, Monica Zetterlund, Duke Ellington, Povel Ramel är bara ett fåtal i urvalet av artister som spelat i Gävle fram till folkparkens öde.
Utställningen pågår mellan den 12 maj – 3 september.
Fredag 12 maj | 14:00 – 19:00
Plats: Länsmuseet Gävleborg
Fri entré.

Eventinformation