Näringslivsavdelningens nyhetsbrev juni 2023

Information från Gävle kommun, Näringslivsavdelningen

Glad sommar!

Mattias Durnik
Mattias Durnik

Så börjar det bli dags för semestertider och vi på Näringslivsavdelningen tar ett litet sommaruppehåll med nyhetsbrevet, men först passar vi på att skicka en sommarhälsning.

Det har varit ett utmanade år för många företag, men vi ser också flera ljusglimtar som känns viktiga att lyfta fram i svårare tider. Exempelvis är 42 av 50 företag i årets FramFör från Gävle, vi har fått fler nöjda anbudslämnare till kommunens upphandlingar – som genererar viktiga intäkter för företag – och Gävle har säkrat flera spännande kongresser och möten som kommer driva trafik och intäkter till det lokala näringslivet

Vi ser fram emot en spännande höst där Näringslivsavdelningen tillsammans med våra kollegor i kommunen, er i det lokala näringslivet, de företagsfrämjande aktörerna och akademien fortsätter att utveckla företagsklimatet i Gävle.

Till dess vill vi önska en synnerligen skön sommar – och hoppas att vi ses till hösten, till exempel vid ett företagsbesök

Näringslivsdirektör Mattias Durnik med personal


Utbildning i Gävle en av de första i Sverige med certifiering

Hotell och turism- samt restaurang och livsmedelsprogrammet på Polhemsskolan är bland de första utbildningarna att bli godkända enligt Visitas certifiering, besöksnäringens egen kvalitetssäkring. Certifieringen är en kvalitetsstämpel som säkrar att eleverna får de kunskaper som besöksnäringen faktiskt efterfrågar.

– Fantastiskt roligt att vi lyckats få våra branschutbildningar i Gävle certifierade, att klara Visitas högt uppsatta krav för att nå detta visar på vilken fin kvalitet vi har på våra utbildningar. För oss innebär det en trygghet att veta och vi kommer fortsätta fördjupa vårt redan fina samarbete ännu mer med skolan och dess utbildningar säger Niclas Jonsson, Hotelldirektör på Scandic Gävle Väst och Scandic CH.

Ta del av hela artikeln här


Företagarmöte på Näringen efter Gävle kommuns beslut om ny inriktning

Kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S) och kommundirektör Göran Arnell bjöd in fastighetsägare och företag på Näringen för att beskriva kommunens nya inriktning.

2017 tecknade Gävle kommun ett avtal med regeringen och Region Gävleborg. Avtalet innebär att respektive part ansvarar för olika infrastruktursatsningar i Gävle, så som till exempel flytt av godsbangården från Näringen, en ny järnvägsstation vid sjukhuset (Gävle västra) och utveckla Näringen till en av Europas mest hållbara stadsdelar med 6000 bostäder.

Förutsättningarna för att uppfylla avtalet har ändrats. På grund av minskad befolkningstillväxt i Gävle, inflation och stigande räntor, har behovet av nyproducerade bostäder minskat

– Allt detta sammantaget skapar givetvis ovisshet och problem för Gävles näringsliv, därför ställer Gävle kommun krav på ändringar av avtalet på grund av de nya förutsättningarna, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun.

Här kan du läsa hela artikeln


Tyck till om nya förslag på Gävles gator i centrum!Tre män som står framför Förvaltningshusets entré med flyers i händerna

Gävle kommun har nu tagit fram nya förslag på hur gatorna i Gävle centrum kan utvecklas. Fram till 31 augusti har du möjlighet att tycka till om förslagen i en digital enkät. Du får gärna dela länken i dina nätverk så vi får in många bidrag för att utveckla Gävles centrum tillsammans.

Förslagen bygger på önskemål och synpunkter från näringslivet och förtroendevalda. Ett 70-tal personer från olika branscher, som fastighetsägare, åkeriföreträdare, förtroendevalda, tjänstepersoner, reseföretag, funktionsrättsrådet, polisen, parkeringsbolag och många fler deltog för att diskutera Gävles framtida gator i centrum vid två tillfällen under våren. Förslagen bygger också på Gävlebornas önskemål som vi samlade in via en digital webbenkät.

Syftet med gatuutvecklingsplanen är att skapa levande och trygga gator och mer effektiva och smarta trafiksystem i centrum. Gatuutvecklingsplan ska vara klar hösten 2023.
Här finns enkät och information om arbetet:
www.gavle.se/framtidagator

Har du frågor om Gävles gatuutvecklingsplan tveka inte att kontakta Theodor Randås, planeringsstrateg och projektledare för gatuutvecklingsplanen i Gävle kommun:
theodor.randas@gavle.se

Tack för ditt engagemang!


Aktivitetskalender

Rising Star Danstävling i Gavlehov, Alfahallen – 8-9/7

Gefle Metal Festival – 13-15/7
Läs mer och anmäl dig här

Rix FM Festival – 9/8
Läs mer här

Gävle Stadsfest – 9-12/8
Läs mer här

No Emission Race, SM-sprintkval segling – 10-13/8
Läs mer här

Näringslivsfrukost – 26/9
Länk till mer info och anmälan

Jobb- och utbildningsmässan – 4/10
Länk till mer info

Anbudsskola – 12/10 och 23/11