Magisk cykling längs med gamla Salabanan

Längs med den här sträckan passerar du allt från stora hästgårdar och lantbruk till fina öppna ängar och djupa skogar. På vissa platser, bland annat i Smedsäng, finns även stationshusen och perronger bevarade. Maj/juni är den perfekta tiden att cykla denna sträcka då träd och växter precis börjat blomma, vilket bidrar till en idyllisk känsla och du får uppleva den svenska landsbygden från sin bästa sida.

Salabanan börjar vid Hagaström och går igenom bostadsområden den första delen. Sträckan Hagaström-Gysinge är ca 5 mil. Att cykla på en gammal banvall är perfekt för den som vill kunna cykla utan att behöva hålla koll på hur vägen går, då det är enkelt att bara följa banvallen. Banvallen är dessutom bred och det går därför utmärkt att cykla gemsides varandra under hela turen, vilket är ett otroligt härligt sätt att umgås på.

Gamla Salabanan är ingen officiell cykelled men större delen av sträckan går det att cykla på banvallen, med undantag från en liten sträcka vid Hedesunda, då du är tvungen att cykla en bit på en bilväg för att komma runt några åkrar.

 

Beskrivning av etapperna:

Etapp. Hagaström-Valbo E16. Ca 7 km. Salabanan börjar vid järnvägen på Kraftvägen och går därefter vidare på cykelbanor fram till E16.

Etapp 1. Valbo – Skrockmyra. Ca 7 km. Efter E16 kommer du in på Salabanan igen efter ca 100 m in på Ytterhärdevägen. Det är en otroligt fin sträcka där du passerar flera stora och vackra hästgårdar. Ett par kilometer av sträckan är tungcyklad då banan är upptrampad av hästar och därav mycket lös sand. Här kan du dock välja att cykla längs en bilväg dom sträckor som är värst. Dock rekommenderar vi att cykla längs banvallen, då omgivningen är fin.

Etapp 2. Skrockmyra – Fäbodsjön. Ca 12 km. Väldigt fin och lättcyklad sträcka som både passerar lantliga hus, djupa skogar och öppna ängar. Här tipsar vi om att passa på att svänga av till Fäbodsjön och ta en fika- eller matpaus med fin utsikt över sjön.

Etapp 3. Fäbodsjön – Hedesunda. Ca 7 km. Lättcyklad sträcka som går igenom varierande skogsmiljöer med tallskog och rikligt med blåbärs- och lingonris. Här går även en skoterled och vintertid är det också skidspår längs med vissa delar av sträckan.

Etapp 4: Hedesunda – Gysinge. Ca 14 km. Sträckan till Smedsäng är väldigt fin att cykla. Efter man cyklat ut från Smedsäng är vägen ganska enformig och du passerar mestadels skog. Vissa delar av denna sträcka går även Gästrikeleden.

Etapp 5: Gysingebroarna. Ca 2 km. Sista delen av sträckan passerar du Gysinge naturreservat vid Nedre Dalälven med fin lövskog, älvlandskap och hagar där kossor betar. Sträckan avslutas med fantastik utsikt längs med Gysingebroarna. Upplevelsen blir desto häftigare om du lyckas tajma in solnedgången.

 

Salabanan fortsätter efter Gysinge ned mot Sala.

Följ @friluftslivgavle på instagram för mer tips och inspiration om Gävles friluftsliv! Klicka här för att komma till instagramkontot friluftslivgavle.

Gysingebroarna i solnedgång Landsbygd längs med Salabanan Smedsäng station längs med Salabanan Kvinna på mountainbikecykel vid Nedre Dalälve, Gysinge Kvinna på cykel längs med Salabanan med grön omgivning Salabanan omgiven av åkermark