Upptäck Skärjåns naturreservat

Skärjåns naturreservat sträcker sig från sjön Stor-Skärjan i väster till Axmar Bruk i öster. Ån är ett av länets mest värdefulla strömmande vattendrag med omgivande lövrika strandskogar, stigar och kulturhistoria.

Miljön är magiskt vacker men det är få som känner till området. Skärjån bjuder på lekande forsar, fina vattenspeglar och vacker trolsk skog. Det finns flera fina vindskydd intill vattnet och promenadvänliga stigar med gångbroar över ån. Ett alternativ är att utgå från Stor-Skärjans vindskydd och gå upp till Snarforsen.

För dig som vill övernatta i ett vindskyddet är Snarforsen att rekommendera. Annars fungerar ju alltid en frilufts-hammock! Att fiska öring med flugspö/fluglina/fluga är tillåtet med fiskekort.

Vägen hit är lite klurig. Kör E4:an och sväng in vid Axmartavlan följ Axmarstig och sväng av till Överhammarsvägen strax efter Axmar burkscafé ( det finns ingen naturreservatsskylt här). Kör på grusvägen ned till Stor-Skärjan.

 

Klicka här om du vill läsa mer om Skärjåns naturreservat

Följ @friluftslivgavle på instagram för mer tips och inspiration om Gävles friluftsliv! Klicka här för att komma till instagramkontot friluftslivgavle.

Vindskydd Skärjåns naturreservat Vattenspegel i Skärjåns naturreservat Brasa och frilufts-hammock i Skärjåns naturreservat Snarforsen i Skärjåns naturreservat Kvinna sitter i vindskydd vid Skärjåns naturreservat Vindskydd vid sjön stor-skärjan