Gävles fristadskonstnär Sara Khayat har hittat hem

Sara Khayat är grafisk designer, illustratör och bildkonstnär som föddes i Damaskus år 1990. Hon berättar att hon var engagerad i revolutionen i Syrien. Nu har hon via Turkiet genom fristadsorganisationen ICORN hamnat i Gävle.

Hon betecknar sig som en queer konstnär, och har protesterat mot religionen och den syriska staten.

– Jag gjorde det jag kände att jag behövde göra. Jag vill föra de tysta kvinnornas talan. Men i Syrien ses min konst som provocerande, då många projekt kretsar kring frågor om kvinnoförtryck, HBTQI och mänskliga rättigheter. Jag var livrädd varje gång det knackade på dörren, säger Sara.

Sara har varit i Sverige i snart tre månader. Och för första gången känner hon att hon kan kalla en plats sitt hem.

– Det viktigaste är att få känna sig säker och fri, och det gör jag här. Alla är trevliga och jag känner att jag har kommit hem för första gången. Ett hem som är ganska kallt, tillägger hon och skrattar.

Idag känner hon sig säker, på ett sätt hon aldrig har gjort tidigare. Hon vågar svara i telefonen och öppna dörren när det knackar på.

– Jag behöver inte ens gömma mig när jag ser polisen, säger Sara. Det är en befrielse.

Det finns inga krav på motprestation för den som får fristad. Men Sara Khayat vill synas i Gävle och vara en del av kulturlivet. Hennes eldröda hår passar passionen hon utstrålar när hon pratar om sitt kreativa skapande.

– Nu vill jag hitta min röst, efter att ha stått upp för andra i så många år. Jag vill bli inspirerad och samtidigt inspirera andra. Jag hoppas att jag kan samarbeta med andra konstnärer i Gävle under min tid här. Jag testar mig fortfarande fram och längtar efter att upptäcka nya uttrycksformer.

Sara Khayat
  • Född 1990 i Damaskus, och uppvuxen där.Fristadskonstnären Sara
  • Utbildad grafisk designer och skapar både digitalt, med pensel och pennor.
  • Bott i Turkiet de senaste åren.
  • Gävles fristadskonstnär fram till 13 januari 2025.
  • www.instagram.com/sarakhayatart/

Saras konstverk

Konst från Sara Konst av Sara Bild från konstnären Sara