Gävle blir fristad åt hotad skulptör

Skulptören Seywan Saeedian är Gävles nya fristadskonstnär

Seywan anlände till Gävle i slutet av oktober tillsammans med sin familj.

– Mitt första intryck är att Gävle är en väldigt vacker stad. Jag och min familj är väldigt tacksamma över möjligheten att vara här, säger Seywan Saeedian.

Gävle var först i världen med att ta emot en bildkonstnär när Issa Touma blev Gävles första fristadskonstnär i september 2015. Fristadsprogrammet syftar till att värna om yttrandefriheten och försvara det fria ordet genom att ge en förföljd konstnär möjlighet att utöva sitt yrke i trygghet.

Gävle blir fristad i två år

– Vi är mycket stolta över vårt fristadsprogram. Det ska bli mycket intressant att få välkomna ytterligare en konstnär till Gävle, säger Martina Kyngäs (KD), ordförande för Kultur- och fritidsnämnden.

Från och med oktober 2018 och två år framåt kommer Gävle att vara fristad för Seywan Saeedian som förutom att skapa skulpturer också målar, fotar och skapar illustrationer. Inspirationen hämtar Seywan från sitt kurdiska arv och hans verk har ställts ut på ett flertal platser i Iran, Irak och Turkiet. Seywan Saeedias fru Rounak Rasoulpour arbetar som illustratör och grafisk designer och har publicerat över 20 barnböcker på kurdiska. Paret kommer att leva i Gävle tillsammans med sin sjuåriga son.

Fristadskonstnär väljs av nätverket ICORN

– I vår roll som fristad ingår det att underlätta integrationen genom att skapa ett kontaktnät för vår stipendiat, och se till att familjen får kontakt med representanter för Gävles kulturliv, säger Sofia Nohrstedt, kulturchef vid Gävle kommun.

Vem som väljs ut som fristadskonstnär beslutas av nätverket ICORN, International Cities of Refugee Network, som är en oberoende organisation som utgörs av de städer och regioner som erbjuder skydd.

– Gävle spelade en viktig roll i processen att expandera ICORNS konstnärliga räckvidd när staden gick med 2015. Gävle kommun och Gävle konstcentrum har bidragit till att skapa en värdefull gemenskap för förföljda konstnärer och har bidragit till att lyfta mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, säger Karin Hansson, nationell samordnare för ICORN.

Fakta om Fristaden Gävle

Fristaden Gävle bidrar i korthet med:

 •  Stipendium under den tvååriga fristadsperioden.
 • Kostnad för bostad, inklusive el, försäkring, telefon, dator och uppkoppling.
 • Medlemsavgift samt resor till ICORN:s årliga möten samt resor till andra nätverksträffar.
 • Vissa informationskostnader och översättning av grundläggande information till fristadsförfattarens hemspråk.

Fakta om fristadsprogrammet:

 • Fristadsprogrammet ska värna yttrandefriheten och försvara det fria ordet genom att ge en förföljd kulturarbetare (inom film, litteratur, musik och konst) möjlighet att utöva sitt yrke i en trygg miljö som erbjuder goda levnads- och arbetsvillkor
 • Stipendiaten erbjuds skydd, främjande av yrkesutövning och deltagande i värdstadens kulturliv.
 • Fristaden kan inte ställa några krav på motprestationer, utan det är stipendiatens trygghet, säkerhet, behov och önskemål som ska prioriteras.

Gävles tidigare fristadsstipendiat, bildkonstnären Issa Touma, verkade i Gävle fram till augusti 2018. Under åren som stipendiat arrangerade han två utställningar samt tre Art Camp tillsammans med Gävle konstcentrum.

Vad tycker du?
 • Gilla (10)
 • Älska (2)
 • Arg (1)
 • Haha (0)
 • Wow (0)
 • Ledsen (0)