Gävle kommuns Kulturpris 2021

Gävle kommuns Kulturpris 2021 tilldelas Skottes Musikteater. Motivering: "För att de på ett fantastiskt och alldeles unikt sätt berikar Gävles kulturliv genom professionell barnteater."

Gävle kommuns Kulturpris 2021 tilldelas Skottes Musikteater.

Skottes Musikteater har under flera decennier skapat högklassig teater för barn och unga på ett oerhört engagerande sätt. Få kan beröra som Skottes med lustfyllt berättande och musik. Skottes tar barnkulturen på allvar och levererar upplevelser som barnen bär med sig länge. Som exempel bland många minnesvärda uppsättningar kan nämnas ”Adjö Herr Muffin”, en finstämd berättelse om livet och döden, och ”Kainos sång” som handlar om ett finskt flyktingbarn under andra världskriget – en föreställning som också ger röst åt barn på flykt idag. Skottes Musikteater är en av landets äldsta fria teatergrupper. Gruppen började som musikorkester i Luleå 1976, men utvecklades till en teatergrupp som satsade på barnteater. 1983 sökte Gävle kommun en barn- och ungdomsteatergrupp och Skottes flyttade till staden. Sedan dess har Skottes turnerat såväl runt om i Sverige som utomlands, och de allra flesta barn i Gävle har säkerligen haft glädjen att i något sammanhang uppleva teater med Skottes. Skottes fortsätter utvecklas och under pandemins första sommar var de imponerande snabba att ställa om för att möta sin publik utomhus.

Priset uppgår till 25 000 kr.

 

Allmänna kulturstipendier 2021

Gävle kommuns Allmänna kulturstipendier 2021 har tilldelats Elin Persson och Vidya Sundberg.
Stipendier för stöd till yrkesverksamma konstnärer och kulturarbetare inom skilda områden delas ut till personer eller grupper.

Elin Persson är författare, bor och arbetar i Umeå. Uppvuxen i Ockelbo och Gävle. ”Elin Perssons författarskap rör sig i ett socialt och känslosamt landskap. Med saklig skärpa sätter hennes språk ord på blinda fläckar kring ämnen som berör. Ensamkommande flyktingbarn, landsorten och unga vuxna fungerar som fond till laddade berättelser och utlämnande livsöden. Hennes historier går på djupet i det personliga och de socialt utsattas situation. I berättandet märks ett kall, en empatisk vilja, att lyfta fram det vi inte alltid ser.”

Motivering: Elin Persson tilldelas Gävle kommuns Allmänna kulturstipendium 2021 för ett viktigt samhällsengagemang i kombination med litterär kvalitet.

Vidya Sundberg är sångerska, musiker, kompositör, arrangör och producent, uppvuxen och bosatt i Gävle. ”Vidya Sundberg har en gedigen utbildning och bred erfarenhet som musiker. Hon skivdebuterade 2011 och fick fina recensioner. Sedan dess har hon bidragit med sin unika musikalitet i ett antal olika konstellationer och sammanhang. Hennes musik rör sig flytande mellan pop, jazz och improvisation. Stipendiet kommer vara ett stöd för skapandet och utgivandet av albumet The Papillon.”

Motivering: Vidya Sundberg tilldelas Gävle kommuns Allmänna kulturstipendium 2021 för ett kreativt utforskande av den egna bakgrunden och det egna perspektivet på världen genom ett unikt musikaliskt uttryck.

Stipendiet uppgår till 2 x 15 000 kr.

 

Honnörsstipendium 2021

Gävle kommuns honnörstipendium 2021 för förtjänstfulla insatser på kulturområdet har tilldelats Uje Brandelius.
Motivering: Uje Brandelius får Gävle kommuns Honnördstipendium för att han ständigt lyfter angelägna frågor och för att han genom sitt mångfacetterade artisteri bidragit till att Gävle förknippas med intressanta kulturuttryck.

Uje Brandelius. Musikern, sångaren, skådespelaren och journalisten Uje Brandelius kom som nioåring till Gävle. Han har arbetat som programledare på såväl Sveriges Radio P3 som på P4 Gävleborg. Han har även bland annat medverkat i Studio Pop på SVT och jobbat som journalist på Arbetarbladet. Uje bildade det kända popbandet Doktor Kosmos tillsammans med vännerna från gymnasietiden på Vasaskolan i Gävle. Låttexterna består ofta av vardags- och samtidsskildringar och genomsyras av tankar om sociala orättvisor. Sin första soloskiva ”Spring, Uje, spring” släppte han 2015 och skapade därefter även en självbiografisk scenföreställning med samma titel. Föreställningen hade premiär 2016, har satts upp flera scener i Sverige och filmatiserades 2020. Succéfilmen vann i år tre Guldbaggar – en för Bästa film och två som Uje själv vann för Bästa manliga huvudroll och Bästa manuskript. Som barnboksförfattare har Uje dessutom nominerats till Augustpriset för boken ”Hemma hos Harald Henriksson”.

Stipendiet uppgår till 15 000 kr.

 

Bo Lindes stipendium 2021

Bo Lindes stipendium 2021 för verksamhet inom musikområdet har tilldelats Kasper Wennberg. Han får detta för sin starka musikalitet och sin ambition att på sikt stärka Gävles jazzliv genom egenkomponerad musik.

Kasper Wennberg är musiker, född och uppvuxen i Gävle. Kasper Wennberg har sedan mycket ung ålder spelat. Han har bland annat spelat i Gävle Big Band och ett antal andra konstellationer. Han studerar nu vid högskolan för scen och musik i Göteborg.  Kasper Wennberg har ett personligt driv och en tydlig målmedvetenhet i sitt musicerande som förebådar en lång karriär som musiker och kompositör efter avslutade studier.

Stipendiet kommer att användas till att släppa ett album i eget namn med enbart originalmusik.
Stipendiet uppgår till 15 000 kr.

 

Ejva Damms stipendium 2021

 Ejva Damms stipendium 2021 tilldelas Ann-Catrin Olsson, Moa Gustafsson och Emelie Farkas.  

Ann-Catrin Olsson, 1984 är bildkonstnär och boende i Gävle. Utbildad på Umeå Konsthögskola. Master i Fri konst 2015. ”Att titta på en installation eller skulptur av Ann-Catrin Olsson initierar en lustfylld tankegång till kulturantropologi. I konstverken har ingjutits en medveten fysisk rörelse med absolut koppling till kroppen. Hur kommunicerar vi med kroppen och vilka spår sätter kroppens rörelser i vår gemensamma vardag. Med en koreografs känsla för smidighet greppar hennes konstnärliga känselspröt tag i kulturella mönster och frågeställningar”.

Ann-Catrin Olsson tilldelas Ejva Damm stipendium 2021 för en tvärvetenskaplig vision med kroppslig förnimmelse.

Moa Gustafsson, 1991 är bildkonstnär, uppvuxen i Gävle, boende i Malmö. Utbildad på Umeå Konsthögskola. Master i Fri konst 2019. ”Moa Gustafsson skapar konst utifrån sitt eget fysiska varande i relation till naturens element. Med exkursionens hjälp dit där havet möter stranden söker hon svar i material som lera och hampa. Den konstnärliga processen visualiserar en poetisk samstämmighet mellan tanke och utförande. Platsen blir förlösande för skulpturen som blir till ett epicentrum för både de små och stora frågorna”.

Moa Gustafsson tilldelas Ejva Damms stipendium 2021 för en finkänslig abstraktionsnivå med poetiska kvaliteter.

Emelié Farkas, 1991 är bildkonstnär, bor och arbetar i Gävleborg. Gävle Konstskola 2018 – 2020. ”Emelié Farkas energi och berättarnerv är påtaglig när du upplever hennes stora målningar och materialtyngda skulpturer. Djur i klassisk formtagning med saktmodig blick möter gnistrande keramik och målad natur. I konstnärskapet skymtas referenser till Lewis Carrol och Kenneth Grahame, men uttrycket blir istället för fantasi, med Emelié Farkas jordade konstnärliga närvaro, mer en personlig samtidsskildring klädd i fabelns skimmer.”

Emelié Farkas tilldelas Ejva Damms stipendium 2021 för en hög ambitionsnivå i fin samklang med klassisk hantverkstradition.

Stipendierna uppgår till 35 000 kr vardera.