Gävle kommuns Kulturpris 2022

Gävle kommuns Kulturpris 2022 tilldelas Hans Carstensen. Motivering: "För hans av så många uppskattade och mångfasetterade kulturskapande samt för hans starka engagemang i att på ett inspirerande sätt i olika sammanhang lyfta andra kulturskapare.”

Gävle kommuns Kulturpris 2022

Hans Carstensen

Den i Gävle bosatte och mycket mångsidige Hans Carstensen är känd som bland annat författare, dramatiker, komiker, arrangör, textcoach och poddproducent De senaste åren har han publicerat flera böcker som uppmärksammats nationellt; såväl skönlitteratur som fackboken ”Bli ståuppkomiker”. Bland hans romaner märks ”Poker Mongo” som handlar om en tonåring från Gävle som rymmer från ett åtal för att försöka leva som om livet vore ett pokerparti. Hans senaste bok ”Under hökens vingar” är en thriller som har fått lysande recensioner. Också denna berättelse utspelar sig i för gävleborna bekanta miljöer, i likhet med ljudboksserien ”Biblioteksmysterierna”.

Carstensen har även skrivit flera radiopjäser som satts upp på Sveriges Radio P3 och P1, och vunnit nationella priser som dramatiker, poetryslampoet och komiker. Som komiker har han bland annat turnerat med den egna showen ”TÄNK PUNK!”. Carstensen bidrar på ett fantastiskt sätt till Gävles kulturliv och är välkänd medgrundare av standup comedy-föreningen Gasta. I år firar Gasta femtonårsjubileum och Carstensens långvariga engagemang, tillsammans med övriga aktiva i i föreningen, har gjort att Gävle år efter år lockar till sig Sveriges absolut bästa komiker. Gasta arrangerar även kvällar där lokala förmågor ges möjlighet att testa sina vingar.

 

Motivering: För hans av så många uppskattade och mångfasetterade kulturskapande samt för hans starka engagemang i att på ett inspirerande sätt i olika sammanhang lyfta andra kulturskapare.

Priset uppgår till 25 000 kronor.

Honnörsstipendium för förtjänstfulla insatser på kulturområdet

Margareta Attius Sohlman.

Författaren och forskaren Margareta Attius Sohlman har i 25 år varit ordförande för Humanistiska Samfundet i Gävle, och under ett antal år även ordförande för den rikstäckande organisationen Humanistiska förbundet. Attius Sohlman främjar förutsättningarna för bildning och ett demokratiskt samhälle genom att i olika sammanhang föra fram humanistiska idéer, bland annat som arrangör av föreläsningar i Gävle. Attius Sohlman är författare till flera vetenskapliga verk om slavisk historia. Hon har gjort ett stort antal resor i Östra Europa och Sibirien och är en mångsidig forskare som bland annat jämfört ordet i västeuropeisk kontext med bilden (ikonen) i östeuropeisk kontext. 2019 utkom hennes senaste bok ”Det sovande landet: Sibirien i rysk historia, kultur och geografi”, som handlar om möten och brytpunkter i östra Europa och språklig, etnisk och kulturell mångfald bortom Ural.

1997 belönades Attius Sohlman med Kungliga Skytteanska Samfundets kulturpris för ”framstående kulturell gärning” och 2008 med Gefle Dagblads kulturpris för boken ”Ikonernas värld – Idéhistoria och dogmatik”. Attius Sohlman har bott i Gävle sedan 1995 och är en av Sveriges mest framstående slavister.

Motivering: För att hon med sitt starka engagemang och sina omfattande kunskaper verkar för humanistisk bildning och ett öppet samhälle.

Stipendiet uppgår till 15 000 kronor.

Allmänna kulturstipendier för konstnärer och kulturarbetare

Max Hebert

Max Hebert är bosatt i Gävle och har under flera års tid skrivit manus till utställningar, tidskrifter, teateruppsättningar och radioberättelser baserat på samtal med människor. Centralt för Hebert är arbetsprocessen i vilken hans texter skapas i fantastiska möten mellan samtal och skrivande, mellan dokumentär och skönlitteratur. Hebert återvänder ofta till radioberättelsen, där han utvecklat samarbete med P4 Gävleborg och Folkteatern. 2022 är han aktuell som en av skaparna av den rosade utställningen ”En total tvärnit liksom” på Sveriges Fängelsmuseum, som återger intervjuer med personer som avtjänar sina straff på Gävleanstalten.

Tidigare har Hebert skrivit många teaterföreställningar och radioteaterpjäser, bland annat ”Den borttappade mellanchefen” som sattes upp på Stockholms stadsteater. Han är också känd skribent på Arbetarbladets kultursida och som författare till novellsamlingen ”Han såg sig själv på Efterlyst och femton andra berättelser från Gävle”. I dagsläget arbetar Hebert som projektledare och textförfattare med en kommande utställning som berättar om människor i samhällets marginaler.

Motivering: Kulturstipendiet tilldelas Max Hebert för att han ska kunna fördjupa och bredda sin arbetsprocess ytterligare i ett undersökande av nya metoder att nå ut och fram till människor som befinner sig i utkanterna av samhället.

Stipendiet uppgår till 15 000 kronor.

 

Ellen Wiess

Ellen Weiss är bosatt i Gävle och har under många år framgångsrikt drivit en mängd projekt och utbildningar inom sång och kör. Weiss har spetskompetens inom bland annat Music Mindgames som används för att lära ut musikteori till barn och ungdomar. Weiss är välkänd som kyrkomusiker och körledare. Hon har vana att jobba med stora projekt med olika tema, musikteater och musikal, och har under åren genomfört flera uppskattade föreställningar framför allt i Hille kyrka där hon tidigare arbetade. Hennes arbete med ”Jesus Christ Superstar’” fick exempelvis stor uppmärksamhet. Pandemin har försvårat körens arbete, men Weiss har med sitt engagemang varit drivande i att finna en väg fram för att förverkliga ännu ett stort körprojekt.

Motivering: Ellen Weiss tilldelas kulturstipendiet för ett mycket engagerat arbete med en musikal där församlingens ungdomar utgör basen i kören Vox Nova. Musikalen heter ”Det finns en väg” och är baserad på musiken från filmen och musikalen ”Prinsen av Egypten”.

Stipendiet uppgår till 15 000 kronor.

 

Bo Lindes stipendium för verksamhet inom musikområdet

Viktor Zeidner

Zeidner har under många år, med stor framgång, varit verksam som kompositör, projektledare och kulturentreprenör. Genom bolaget L’Amour records har han nått ut inte bara till flera platser i Sverige utan även utomlands. Med flera fina meriter och utmärkelser bakom sig arbetar bland annat nu Zeidner tillsammans med en grupp lokala musiker i ett gemensamt projekt med intentionen att skapa ett verk där de akustiska instrumenten förgyller den elektroniska ljudvärlden. Det kan ses som ett verk inom genren modern classical och dess arbetsnamn är ”Snöstormen 98”.

Motivering: Viktor Zeidner tilldelas Bo Lindes stipendium för sitt mångåriga engagemang inom musikbranschen samt för en inspelning av ett album inspirerat av den i vårt kollektiva minne fastetsade Snöstormen 98.

Stipendiet uppgår till 15 000 kronor.

Ejva Damms stipendium för fortbildning och studieresor för verkligt kvalificerade konstnärer inom Gävleborgs län

Peter Blank

I en tidsålder där våra sociala mediekanaler har gjort världen mindre och fört oss närmare än tidigare århundraden är vi kanske på ett annat plan mer distanserade från varandra än någonsin. Är det i denna blinda fläck och motsättning vi söker oss till vår egen historia, ursprunget och själsliga plats. Ivriga i att finna information bakåt räcker det inte med släkthistorien, idag är det DNA-forskningen som kan ge oss svaren. Peter Blanks konstprojekt är viktigt. Det sätter fingret på en skörhet i den mänskliga konstruktionen. Vem vi är och vart vi tillhör är numera under förändring.

Motivering: Peter Blank tilldelas Ejva Damms stipendium 2022 för ett högst personligt projekt med en konstnärlig känslighet som sätter fingret på viktiga frågor om identitet och tillhörighet.

Miriam Vinay

Miriam Vinay har bokstavligen en fingertoppskänsla för material och form. Med händerna formar hon i ett traditionellt material som vi ofta kopplar till bruksföremål, men det färdiga objektet kommunicerar ett engagemang utanför den mer klassiska hantverkskontexten. I den visuellt vackra och spritsade ytan finns en klangbotten som ger en agiterande ton. Det finns en känslomässig frågeställning inbyggd i hennes arbete som berör cementerade koder, kommersialism och skenande livsstil. Miriam Vinay behärskar inte bara det keramiska hantverket utan tillhör en ny generation konstnärer som kan kombinera det vådliga i att vara både kritisk och kommersiell på samma gång. Det finns för få sådana.

Motivering: Miria Vinay tilldelas Ejva Damms stipendium 2022 för stor vision och kvalitet utan att för den skull kompromissa med tabubelagda frågeställningar som kommersialism och konstnärlig överlevnad.

Karin Bäckström och Jon Perman

Karin och Jon representerar genuin konstnärlig kreativitet. Trovärdighet och integritet är svårhittade komponenter på en alltmer generisk och dokumentstyrd kulturscen. Deras gemensamma konstnärliga plattform (krig) är ett kreativt nav, influerat av ”alla kan” och open source, dit alla är välkomna. Med textil, musik och text skapar duon ett pedagogiskt kartsystem till hjälp för vårt kollektiva medvetande. (krig) skapar platser både i det offentliga och privata rummet. De står upp för konsten med en punkinspirerad värdegrund. Kanske (krig) kan sägas verka i samma anda som Krakel Spektakel och Vivienne Westwood?

Motivering: Karin Bäckström & Jon Perman tilldelas Ejva Damms stipendium 2022 för energigivande och progressiva processer där kollektivet och det publika deltagandet sätts i centrum.

Stipendierna uppgår till 35 000 kronor vardera.