Digitala bibliotekstjänster

Här kan du läsa om bibliotekens kostnadsfria digitala tjänster. Många digitala tjänster kan du ta del av hemifrån.

Sök och låna

På Gävleborgs biblioteks gemensamma webbplats Helgebiblioteken kan du söka, reservera och låna om böcker och andra medier.

E-böcker, ljudböcker och talböcker

Åtkomst oavsett var du befinner dig

Logga in med ditt lånekort och läs e-böcker på svenska för barn i åldern 6-12 år i appen Bibblix. Bibblix är tillgängligt för dig som bor i Gävle kommun.

Du som har en läsnedsättning kan låna talböcker genom Legimus. Inloggningsuppgifter får du på ditt bibliotek.

Läs e-böcker på andra språk än svenska i Världens bibliotek, till exempel somaliska, arabiska och persiska.

Läs e-böcker på nationella minoritetsspråk i appen Bläddra.

Film

Åtkomst oavsett var du befinner dig

Cineasterna är bibliotekens streamingtjänst med cirka 2000 kvalitetsfilmer. Logga in med ditt lånekort och titta på din dator, smartphone eller surfplatta. Cineasterna finns som både webbplats och app.

Faktalexikon och uppslagsverk

Åtkomst oavsett var du befinner dig

I Alex Författarlexikon hittar du presentationer av skönlitterära författare. Du får åtkomst till Alex Författarlexikon genom att logga in med ditt lånekort.

Åtkomst från bibliotekets datorer

Nationalencyklopedin är ett allmänt uppslagsverk med vetenskaplig grund. Från en biblioteksdator är du automatiskt inloggad i Nationalencyklopedin.

Landguiden innehåller information om världens länder från Utrikespolitiska Institutet. Från en biblioteksdator är du automatiskt inloggad i Landguiden.

Tidningar och artiklar

Åtkomst oavsett var du befinner dig

Databasen Svenska dagstidningar innehåller digitaliserade dagstidningar från år 1645 fram till idag. Tidningar som är äldre än 115 år är fritt tillgängliga direkt i databasen och kan nås även utanför biblioteket. Digitaliserade dagstidningar från 2014 och framåt nås dock endast från en särskild dator på stadsbiblioteket.

Åtkomst från bibliotekets datorer

I Mediearkivet/Retriever finns artiklar från tusentals tidningar och tidskrifter från 1990-talet fram till idag. Du hittar också innehåll från utvalda webbplatser, till exempel myndigheter och kommuner.

Från en biblioteksdator är du automatiskt inloggad i Mediearkivet/Retriever.

Databasen Svenska dagstidningar innehåller digitaliserade dagstidningar från år 1645 fram till idag. Tidningar som är äldre än 115 år är fritt tillgängliga direkt i databasen och kan nås även utanför biblioteket.

Digitaliserade dagstidningar från 2014 och framåt nås dock endast från en särskild dator på stadsbiblioteket.

Fonder och stipendier

Global Grant – världens största databas för fonder och stipendier

Logga in med ditt lånekort och hitta fonder och stipendier i Global Grant.

Körkortsteori

Åtkomst från biblioteket

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket. Körkortsteorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Genom att ansluta till bibliotekets wifi eller använda bibliotekets datorer får du tillgång till videor, körkortsfrågor och körkortsboken som e-bok och ljudbok. Appen Trafiko kan användas från alla ställen där du är inloggad på nätverket _Gavle WiFi.

Släktforskning

Åtkomst från stadsbiblioteket och Forsbacka bibliotek

Du som vill släktforska kan använda stationära datorer på plats i stadsbiblioteket och Forsbacka bibliotek som ger tillgång till släktforskningsdatabasen Arkiv Digital. Läs mer om att skriva ut, kopiera, skanna och använda dator på biblioteket.

På stadsbiblioteket kan du även använda följande släktforskningstjänster som finns på CD-skiva:

  • Vallonskivan
  • Emibas
  • Sveriges dödbok
  • Sveriges befolkning