Om Agnes Kulturhus – staden, platsen, byggnaden

Agnes Kulturhus kommer att vara en central mötesplats för kultur och lärande.

Öppnar i december

Agnes Kulturhus öppnar för dig i december 2024. Välkommen då!

Gävleborna har tyckt till

Gävleborna har lämnat synpunkter och förslag på vilka verksamheter som ska finnas i det nya kulturhuset, via enkäter, workshops och möten. Verksamheterna i huset har påverkat innehållet och behovet av rymliga och flexibla lokaler. Byggnaden har därför ett pelarsystem, utan bärande väggar, så att rummen kan förändras efter behov.

Centralt i Gävle

Kulturhuset ligger centralt i Gävle på gamla stadsbibliotekets tomt och är granne med Slottstorget, Gavleån, Gamla Gefle, rådhuset och slottet. Agnes Kulturhus tar hänsyn till omgivningen genom sina olika höjder, som fångar upp Gamla Gefles lägre trähus och Slottstorgets högre, modernare byggnader.

Runt och öppet

Kulturhuset har rundade hörn och flera entréer för att det ska kännas naturligt att röra sig runt byggnaden. Byggnaden har en egen karaktär med sin guldfärgade fasad och öppna glaspartier, för att man ska kunna se vad som händer i huset.

Fakta om Agnes kulturhus

Arkitekt: Nyréns Arkitektkontor
Beställare: Gavlefastigheter AB
Byggföretag: NCC
Klart: hösten 2024
Kostnad: 441 miljoner kronor (406 miljoner kronor för bygget och 35 miljoner kronor till inventarier).

Mer om bygget av Agnes Kulturhus

Beslut

Beslut i processen fram till att Agnes Kulturhus öppnar för allmänheten.

  • Detaljplanearbetet påbörjades – april 2019.
  • Kommunfullmäktige beslutade om ändrad detaljplan som gör det möjligt att bygga ett kultur- och bildningscentrum vid Slottstorget – mars 2021.
  • Gavlefastigheter ansökte om bygglov – juli 2021.
  • Samhällsbyggnadsnämnden fattade beslut om bygglov – september 2021.
  • Beslut och rivningslov och bygglov – hösten 2021.
  • Rivning av stadsbiblioteket påbörjades – december 2021.

Miljö och återbruk

Agnes Kulturhus är certifierad enligt Miljöbyggnad nivå silver, som är en svensk miljöcertifiering. Det är en markering som bekräftar att vi engagerar oss i miljöfrågor och tänker på dig som ska vistas i byggnaden. Vi har ställt särskilda krav på energianvändning, innemiljö och material. Det betyder bland annat att byggnaden är energieffektiv, att el och värme som används är producerade av förnybara källor, att högre krav har ställts på ljud, ljusinsläpp, inneklimatet och på innehåll för det material som använts.

  • Det är ett flexibelt hus, som är lätt att bygga om invändigt vid ändrade behov.
  • Vi har valt rustika material i huset, som har lång livslängd.
  • Det är trägolv i stora delar av huset.
  • Det är undertak i träullit.
  • På taket finns 124 solpaneler. De producerar lika mycket energi som kulturhuset förbrukar under sju månader per år.
  • Mattan av sedumväxter på taket hjälper till att ta hand om regnvattnet och dämpar bullret.
  • Det finns stora planteringar på takterrassen. Växterna kan ge ett bättre klimat i staden genom att rena luft och reglera temperatur.

Inredningen

Att ha en hållbar byggnad innebär att rum kan förändras över tid och att material av god kvalitet används i byggnad, inredning och möblering. Slitstarka material som får en patina över tid har prioriterats. Materialen är till stor del naturliga och utan gifter.

Vi har gjort intervjuer och workshops med verksamheterna i huset. En prioriterad målgrupp är barn och unga, som kommer att nyttja kulturhuset under lång tid. De har varit delaktiga i hur huset ska se ut invändigt. Barnen var fascinerade av fysiska böcker. Den tryckta boken och boktryckarkonsten har därför blivit en del av utformningen i inredningen. Det finns marmorerade tapeter, likt gamla bokomslag och kulörer som kimrök. Boktryckarens verkstad har även inspirerat till material, som grovt trä och smäcker metall.

I barnbiblioteket återbrukar vi taklampor från det tidigare stadsbiblioteket.

Konsten

Konstnärerna Åsa Jungnelius och Niki Lindroth von Bahr har skapat tre konstverk som ska placeras ut i byggnaden.

Mer information om konsten kommer innan Agnes Kulturhus öppnar.

Namntävling

Makarna Anna Wikfeldt och Anders Eklind i Gävle lämnade in förslaget ”Agnes Kulturhus” när Gävle kommun och Arbetarbladet utlyste en namntävling 2021. Deras motivering var att Agnes var en av de stora Gävleskildrarna, hon vågade sticka ut och var på sin tid en av landets mest kontroversiella författare. Agnes är värd att få ett eget hus och Gävleborna är värda ett kulturhus som vågar sticka ut. Det kom in 700 namnförslag. Juryns röstade fram ”Agnes Kulturhus” och kommunstyrelsen fattade beslut om namnet den 12 oktober 2022.

Tidskapsel

Den 13 februari 2023 murades en tidskapsel in i Agnes Kulturhus. I kopparskrinet finns visionsbilder för Agnes Kulturhus, en bok av Agnes von Krusenstjerna, teckningar med framtidshälsningar från barn och dagstidningar. Det finns även en del hemligt innehåll. Helt enkelt en del av nutiden för framtidens Gävlebor.

När stadsbiblioteket byggdes på 1960-talet murade man in en tidskapsel. Den hittades vid rivningen av stadsbiblioteket 2022 där Agnes Kulturhus står idag. Det var Kerstin Möller som uppmärksammade kommunen om den tidskapseln, som innehöll bland annat mynt och en dagstidning.

Kungens plakett

Den 21 augusti 2023 besökte kungaparet Gävle för att uppmärksamma kungens 50 år på tronen. De besökte bland annat bygget av Agnes Kulturhus, och kungen fick signera en minnesplakett. Plaketten kommer att finnas i kulturhuset som ett minne av kungaparets besök.

Bildgalleri