Piano för de yngsta

Börja spela piano med Suzukimetoden från 5 års ålder. Här kan du få mer information om kursen, anmälan, terminsstart och kostnad.

Händer på pianotangenter.

Kursens innehåll och upplägg

Kursen är från och med det år du fyller 5 år

Vi leker och lär känna instrumentet. Lektionerna är lättsamma och roliga för att passa den unga målgruppen. Läraren använder Suzukimetoden som inlärningsmetod. Det är ett effektivt och naturligt inlärningssätt för små barn. Under kursen kommer du att:

  • spela på gehör, lyssna och härma rörelser
  • lära känna instrumentet på ett lekfullt sätt.

Vårdnadshavare eller annan nära anhörig får först en introduktion för att lära sig grunderna i spelet. Den vuxne är sedan delaktig för att stötta barnet, men behöver inte spela själv. Det är två tillfällen per vecka, en enskild lektion och en grupplektion.

Vi har även en kurs för dig som är äldre.

Anmälan till kurserna

Du kan anmäla dig när som helst under året och kommer då att placeras i kö. Väntetiden beräknas från det år du når rätt ålder för kursen. När det finns en plats tillgänglig, kommer vi att kontakta dig via e-post.

Terminsavgift

850 kronor per termin.

Fakturering och annan viktig information

Läs mer om kursstarter, väntetider, betalning och hur du avslutar din kurs här.

Kursplan för piano

Kursplanen innehåller information om kursens omfattning, mål, syfte och undervisningsformer.

Introduktion

Undervisningen genomförs utifrån varje elevs utveckling, behov och önskemål. Detta resulterar i ett individuellt flexibelt lärande där den enskilde elevens motivation, utveckling och vilja leder till ett positivt musicerande.

Kursens mål

Eleverna ska lära sig att musicera självständigt utifrån sin egen nivå och söka den kunskap som behövs för att komma vidare.

Under kursens gång har eleven möjlighet att lära sig
  • noter
  • rytmer
  • ackord
  • improvisation
  • olika musikstilar som till exempel klassiskt, jazz & blues, pop & rock, visor och svenska Kulturskatten.
  • komponering
  • spela i duett/fyrhändigt
  • ackompanjera andra instrument, sång eller sig själv

Färdighet och förmåga

Den egna mängdträningen är avgörande för elevens utveckling.

Alla elever får möjlighet att visa upp vad man lärt sig inför publik minst en gång per år. Elevens vilja att uppträda och stå på scen avgör vilka större sammanhang eleven kan delta i.

Grundkurs

Vi går igenom grundläggande verktyg för pianospel. Till exempel anslag, gehörsövningar, enkel notläsning och enkla ackord.

Elever som vill får möjlighet att medverka i uppspelningar/konserter. Vi är öppna för elevens egna önskemål av musik. Vi försöker anpassa dessa till elevens nivå/förmåga i den mån det går.

Observera att grundkursen inte baseras på elevens önskemål, utan att elevens önskemål mer ses som ett komplement till den övriga undervisningen.

Fortsättningskurs

I fortsättningskursen tar vi stor hänsyn till den enskilde elevens utveckling, motivation och förmåga. Därmed blir kursplanen individuell. Vi går in djupare på det vi gjort i grundkursen, ökar repertoaren, ökar stilkännedom och provar olika genrer. Vi jobbar också med musikalisk tolkning och uttryck.

Kunskap och förståelse

Under kursen får eleven möjlighet till en musikupplevelse på en professionell nivå, så som konserter med professionella pianister (Piano Visions), symfoniorkester (Gävle Konserthus), gästpianister (kulturskola) med flera.

Allmänna/sociala kunskaper

Eleven får möjlighet att få spela tillsammans med andra pianoelever eller elever som spelar på andra instrument. Det kan också vara ett musikaliskt samarbete med andra kulturskoleämnen som dans, bild, film, teater och cirkus.

Undervisningsformer

Enskild undervisning: från årskurs 3.

Suzukiundervisning: från 5 års ålder. Denna undervisningsform innefattar enskild lektion och grupplektion varje vecka. Suzukilektionerna bygger mycket på vårdnadshavarnas deltagande.

Gruppundervisning: från årskurs 1.

Mer om kulturskolan