Utveckla dina digitala kunskaper
Upptäck hur digital teknik kan förenkla vardagen och bidra till dina intressen.

Bli en digital senior – lär dig använda digitala tjänster

Vill du lära dig mer om hur du umgås digitalt, handla över nätet eller hur du fixar ett Bank-ID? Här finns nyttig kunskap som hjälper dig att komma igång.

Få personlig hjälp att komma igång

Få digital handledning på biblioteket

Här kan du komma in på drop in-tid för att få personlig hjälp med dina frågor kring det digitala.

Jag vill veta mer om digital handledning på biblioteket

Ta hjälp av en Digivän

Du som vill bli mer digital kan få hjälp av en så kallad Digivän. En Digivän är en volontär som hjälper dig navigera på din surfplatta, telefon eller dator.

Kontakta PRO Samorganisation Sverige eller SPF Seniorerna i Gävle om du vill ha hjälp av en Digivän.

Gå på träffar för digitalt stöd

Träffpunkter för seniorer är en mötesplats där det anordnas en mängd aktiviteter. Bland annat kan du få stöd i att använda digital teknik. Träffarna är gratis och ingen anmälan krävs.

Från och med 14/9 2023.

Träffpunkt på Kaplansgatan

Torsdagar klockan 10.00-12.00, udda veckor
Adress: Kaplansgatan 10

Träffpunkt på Brunnsgatan

Torsdagar klockan 10.00-12.00, jämna veckor
Adress: Brunnsgatan 59

Kurser hos föreningar och studieförbund

Det finns flera studieförbund och föreningar som erbjuder kurser i digitala verktyg. Tänk på att du ibland behöver vara medlem för att delta eller betala en kursavgift.

Studieförbundet vuxenskolan anordnar tillsammans med SPF Seniorerna Gästrikland bland annat kurser för mobiltelefon och surfplatta, du hittar dem genom att klicka här.

Ordlista och stöd om du vill prova själv

För oerfarna datoranvändare innebär livet med dator och/eller surfplatta många nya ord och begrepp. Här hittar du en förklarande ordlista på datortermer som många undrar över.

DigiGuiden – Digital delaktighet i analogt format

DigiGuiden förklarar så att alla förstår och ger dig grundläggande kunskaper för att bli digital. Det finns guider för flera olika moment, som att ladda ner och använda swish, använda mobilkamera, bankärenden, sociala medier, ringa videosamtal och mycket mer.

DigiGuider delas ut i utskrivet format på biblioteken och Träffpunkter för seniorer. Hämta en där och sedan kan du i din egen takt följa instruktionerna, titta på bilderna och klicka med din mobil, dator eller surfplatta. Hitta till träffpunkterna för öppettider och program.

För dig som redan är lite digital

Vi har samlat ett gäng kostnadsfria utbildningar som vi tror kan passa dig. Besök varje utbildning genom att klicka på länkarna.

Kom igång med Seniorsurfarna på UR play

I TV-programmet Seniorsurfarna får folkkära kändisar lära sig värdefulla tips om ny teknik. Se hela avsnitten eller utvalda klipp i Seniorsurfarskolan med tips och råd om allt från att skicka bilder till att ladda ner appar.

Se alla säsonger av Seniorsurfaren på Utbildningsradions webbplats

Ta del av utvalda klipp i Seniorsurfarskolan på Utbildningsradions webbplats

Bli tryggare med att använda digitala tjänster – Digitala jag

Digitala jag är en sida där du hittar information och korta utbildningar kring säkerhet och integritet, om bland annat bedrägerier, E-handel och Swish. Här finns även information om kommunikation med sociala medier, chatt och videosamtal.

Se introfilm – så får du ut det mesta av Digitala jag

Du kan välja ett spår för att börja utbildningen. Spåren bygger upp dina kunskaper steg för steg. Du kan också välja fritt från utbildningens innehåll.

Lär dig att bli tryggare med att använda digitala tjänster i din vardag på Digitala jags webbplats

Handla eller betala räkningar digitalt – Digitalhjälpen

På post- och telestyrelsens sida Digitalhjälpen finns tips om hur du handlar digitalt, betalar räkningar, umgås och får hjälp med tekniken. Där finns också steg-för-steg-guider och filmer som vägleder dig.

Ta första steget att använda digitala tjänster på post- och telestyrelsens webbplats

Tips för att skydda dig mot bedrägerier på nätet

Är du orolig för att bli lurad på internet? Du är inte ensam. Bedrägerier på nätet blir allt vanligare, men det finns sätt att skydda sig. Här nedanför hittar du några viktiga tips för att undvika att bli ett offer för bedragare.

  1. Var skeptisk mot mejl som ber om känsliga uppgifter eller innehåller misstänkta länkar. Om du inte känner igen avsändaren eller om något verkar konstigt, klicka inte på länkar och ge inte ut dina kontouppgifter.
  2. Lita inte på telefonsamtal som uppmanar dig att logga in på din internetbank, särskilt om du inte känner igen personen som ringer. Om du känner dig osäker, be att få ringa tillbaka på ett nummer du själv tar reda på.
  3. Var försiktig med sms som kräver att du betalar en avgift eller gör något annat omedelbart. Kontrollera alltid äktheten av meddelandet innan du agerar.

För att ytterligare skydda dig, kom ihåg att:

  • Använd säkra lösenord och variera dem mellan olika appar och konton.
  • Lämna aldrig ut personliga eller finansiella uppgifter till någon du inte litar på.
  • Var vaksam på okända länkar i mejl eller sms, dessa kan innehålla skadliga virus.
  • Om du har blivit utsatt för brott tveka inte att kontakta polisen genom att ringa 112. Om du misstänker att du utsatts för bedrägeri, är det viktigt att polisanmäla genom att ringa 114 14.

Genom att vara vaksam och följa dessa riktlinjer kan du minimera risken för att bli lurad av bedragare på nätet.

Mer information hittar du på Säkerhet på nätet | Internetkunskap

Äldrelots – hjälper dig att hitta rätt

Äldrelotsen är en service som syftar till att underlätta vardagen och skapa en ökad känsla av trygghet för dig som är senior. Här kan du läsa mer om Äldrelotsen och vad vi kan göra för dig.