Se vilka fem som gått vidare i årets arkitekturpris

Dessa fem nominerade objekt har gått vidare i årets arkitekturpris. Vinnare utses av en jury och presenteras i början av sommaren. 

Under februari månad hade våra invånare möjlighet att nominera en byggnad eller offentlig miljö till årets arkitekturpris. Nu har fem kandidater gått vidare och beslut om årets vinnare kommer vår jury göra. Här kan du läsa mer om arkitekturpriset och juryn.

De nominerade är

Kungsbäcks studentbostäder och hyreslägenheter

Kungsbäck studentbostäder

Byggaktör: K2A, Reflex arkitekter.
Färdigställt 2022.

Ett kvarter med studentbostäder och ett med hyreslägenheter.

Bostäderna har en tydlig karaktär och stärker gaturummet. De har ett uttryck och en variation som samspelar väl med den äldre bebyggelsen mittemot. Byggnaderna är utförda i prefabricerat trä som är miljövänligt och hållbart. Rymliga gårdar med bra insläpp av sol- och dagsljus.

”Bebyggelsen andas lekfullhet och man blir nyfiken att ta sig in genom portiken till innergårdens soltrappa som utgör mötesplats för studenterna.”

Rakbladsfabriken

Rakbladsfabriken

Byggaktör: TS Fastighets-utveckling, Skoog arkitekter
Färdigställt 2021.

Två industribyggnader har blivit bostäder samt ett nybyggt bostadshus. Två vackra industribyggnader har fått nytt liv genom att bli bostäder. Det nybyggda huset är väl anpassat i skala och utformning. De ombyggda lägenheterna får en tydlig karaktär med stora vackra fönster. Balkongerna är utformade för att stämma med industrikaraktären.

”Här har en bit av Gävles industrihistoria bevarats och byggts om till coola lägenheter med häftig New York-känsla.”

Staffans kyrka

Staffanskyrkan

Byggaktör: Svenska kyrkan, AIX arkitekter
Färdigställt 2022.

Staffans kyrka har fått ett nytt våningsplan under kyrkan med en vacker och omsorgsfullt utformad inredning. Med användning av trä och natursten av hög kvalitet skapas en varm och välkomnande miljö.

”Kyrkan som från början är byggd med inspiration från olika epoker från medeltid till 1900-tal har fått en ny årsring och är idag en byggnad där nytt möter gammalt i en arkitektonisk helhet!”

Nya Drottninggatan

Drottninggatan

Byggaktör: Gävle kommun, Karavan arkitekter.
Färdigställt: 2020.

En tydlig och väl genomförd arkitektonisk idé. Markbeläggningen, belysningen, sittplatserna och konsten skapar en helhet som är vacker och trivsam att vistas i.

”En stolthet för Gävle att ha fått ett sånt vackert gaturum. Markbeläggningen är som en stor mysig matta och den vackra belysningen gör att man lyfter blicken, en bonus att belysningens utformning har en anknytning till Gästriklands landskapsblomma.”

Skogslekparken Hemlingby

Skogslekplatsen

Byggaktör: Gävle kommun, WSP arkitekter
Färdigställt: 2020.

En ny mötesplats för barn och vuxna med en tydlig karaktär. Det är spännande att röra sig mellan olika stationer i skogen. All lekutrustning är i naturmaterial vilket gör att det blir en fin helhet med skogen.

”Spänningen och nyfikenheten väcks av de mystiska fotspåren redan på gångstigen till lekplatsen. Framme på lekplatsen finns en väl gestaltad lekplats som uppmuntrar till lek för både stor och liten.”