Elevföreningar på Vasaskolan

Vasaskolan är känd för sina elevföreningar och kan stoltsera med många aktiva föreningar. I föreningslivet får du som elev träna på att gemensamt och i trivsamma former ta ansvar för och planera föreningens verksamheter.

Våra föreningar

Feministiska föreningen Lilith

Lilith är föreningen som arbetar för ett jämställt samhälle, framför allt genom att skapa en plats på Vasaskolan där man kan träffas och diskutera olika aktuella frågor ur ett feministiskt perspektiv. Med detta som grund arbetar de för att alla ska göras medvetna om ojämlikhet och rådande problem, samt arbeta för en förändring av detta.

Föreningen för astronomi och astronautik

För dig som är intresserad av rymden och rymdfärder eller företeelser med anknytning till detta finns föreningen FAA. Den bildades 1960 i rymdfärdernas barndom. Föreningen har bla. tillgång till skolans observatorium och även ett observatorium i Mårtsbro.

Förenixordern

Förenixorden är en förening för de som är intresserade av Harry Potter och hans magiska värld. På våra möten diskuterar vi, leker lekar och har roligt tillsammans. Förenixorden är till för de som länge har älskat Harry Potter, men även för de som nyligen upptäckt seriens magi.

Gefle Gymnasii Förbund Verdandi

Skolans äldsta förening bildades 1862 för att träna eleverna för det allmänna livet genom att höja intresset för det svenska språket i tal och skrift, för sång, teater, konst och musik. Årets höjdpunkt är den soaré med spex som uppförs i Gävle Teater i maj.

Gefle Gymnasii Idrottsförening

Gefle Gymnasii Idrottsförening grundades hösten 1882. Föreningen står för öppenhet samt verkar aktivt för ett främjande av alla Vasaskolans elevers idrottsliv där man bedriver verksamhet såsom idrottsaktiviteter samt utbildningar. Ett medlemskap i Gefle Gymnasii Idrottsförening ger tillgång till skolans gym samt möjligheten att få representera Vasaskolan i olika officiella idrottssammanhang.

Historiska Gymnasiesällskapet Urd

Vasaskolan har även en förening för elever som är intresserade av historia. Urd försöker sprida intresset för historia vid Vasaskolan genom föredrag, resor, filmkvällar, forskningscirklar och mycket annat.

Kvinnliga Gymnasistföreningen Runa

År 1927, ett år efter att den första kvinnliga eleven börjat studera på Vasaskolan, skapades KGF Runa. Föreningen, som välkomnar alla som definierar sig som kvinna, står för en mängd olika aktiviteter varje år. Runaiterna arrangerar bland annat en bal varje hösttermin, står för det årliga Luciafirandet samt anordnar en Soaré på Gävle Teater på vårkanten. Dessutom träffas medlemmarna för en mängd mindre event runt året, arbetar för att upprätthålla intresset för de sköna konsterna samt för diskussioner och skapar event för att träna intellektet.

Naturvetenskapliga Föreningen

Sedan 1906 har den Naturvetenskapliga Föreningens syfte varit att upprätthålla intresset för, samt undervisa i, naturvetenskap. Detta ädla ändamål uppfylls genom förbundets diverse aktiviteter, så som laborationer, föredrag, ett årligt bockbygge och studieresor till bland annat det vetenskapliga institutet CERN, beläget i Schweiz. Dessutom kan föreningen med stolthet presentera självaste Albert Einstein som en ärad hedersmedlem.

Science Fiction Fanskapet

Föreningen för Science Fiction och Fantasy grundades 2012 och blev en samlingsplats för elever med intresse för film, spel, böcker och seritidningar. Här möts elever att diskutera Sagan om ringen, Dr.Who, Marvel Comics och allt där emellan! Vill du hitta människor att dela kärleken för Science Fiction och fantasy med så är det här platsen för dig.

Spasällskapet

Spasällskapet är föreningen med stark gemenskap och finns till för dig som vill slappna av och spendera kvalitetstid tillsammans med andra Vasaelever. Varannan vecka ses vi i Hemlingbystugan där vi garanterar dig en trevlig stund med fika, bastu och allt från småprat till livliga diskussioner. Här i Spasällskapet njuter vi av livet, helt enkelt.

Östasiatiska kompaniet

Föreningen är öppen för alla som är intresserade av östasiatisk populärkultur, såsom anime, manga, drama, filmer, k-pop, j-pop, och i snitt allt som är intressant inom dessa områden. På våra möten samlas vi och tittar på filmer och fikar, provar på östasiatisk matlagning och diskuterar kulturen och annat skoj. Föreningen välkomnar alla som är intresserade!