Samtala med en studie- och yrkesvägledare

Hos studievägledningen får du information och vägledning som ska hjälpa dig att hitta rätt studievägar eller framtida arbete.

Så går ett vägledningssamtal till

Tillsammans med en studie- och yrkesvägledare gör du en studieplan för hur du ska nå dit du vill när det gäller studier eller arbete.

Vid ett samtal kan du få:

  • vägledning inför dina studie- och yrkesval
  • hjälp att planera dina studier
  • hjälp att planera för hur du når en gymnasieexamen eller ett slutbetyg.

Ni gör en studieplan

En individuell studieplan beskriver dina mål med studierna samt vilka kurser du ska läsa. Den här planen gör du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare. När du har den här planen kan du ansöka till kurser.

Förbered dig inför mötet med studievägledaren

Innan själva mötet är det bra om du förbereder dig genom att skriva ner tankar, funderingar och eventuella mål. Ha alltid med dig betyg och andra viktiga handlingar. Om du är intresserad av en utbildning som du vill veta mer om är det bra om du tar med dig information om den när du kommer.

Slutbetyg

Om du har äldre gymnasiebetyg finns möjlighet att komplettera dessa för att kunna nå ett slutbetyg. Möjligheten att utfärda slutbetyg har förlängts fram till 1 juli 2025. Du kan läsa mer om vad som gäller här.

E-tjänster

Har du e-legitimation kan du:

Kontakta oss

Du kan komma i kontakt med studie-och yrkesvägledare på flera sätt. Du kan boka telefonsamtal via e-tjänsten, du kan besöka vår drop-in eller skicka e-post via Gävle kommuns kundtjänst.

Boka ett kortare telefonsamtal med studie- och yrkesvägledare

Använd e-tjänsten nedan för att boka telefontid med en studie- och yrkesvägledare för snabbare frågor. Du kommer att bli uppringd någon gång under den uppbokade timmen som du själv väljer. Samtalet beräknas till cirka 15 minuter.

Drop-in

Avvikande öppettider

Från och med torsdag 20 juni har studievägledningens drop-in sommarstängt och öppnar igen måndag 12 augusti. Du når oss som vanligt denna period i våra övriga kanaler.

Drop-in är för frågor och kortare samtal med studievägledare. Du hittar oss vid Infotorget på Nedre Åkargatan 67A.

Drop-in

Måndag: 14.00–15.00
Tisdag: 09.30–10.30
Onsdag: 14.00–15.00
Torsdag: 14.00–15.00
Fredag: 09.30–10.30

Drop-in – SFI

Tisdag: 09.30–10.30

Drop-in – information och hjälp att ansöka om studiestartsstöd

Onsdag: 10.00–11.00

Kontakt via kundtjänst

Telefon: 026-17 80 00
E-post: utbildning@gavle.se