Svenska för invandrare (sfi)

Svenska för invandrare (sfi) är en utbildning för dig som saknar grundläggande kunskaper i det svenska språket. Här hittar du mer information om hur du ansöker till utbildningen.

Lär dig grundläggande kunskaper i svenska språket

Svenska för invandrare är en utbildning för dig som ännu inte har grundläggande kunskaper i det svenska språket. Utbildningen i svenska för invandrare kallas sfi.

När du läser sfi får du både grundläggande kunskaper i det svenska språket och kunskap om det svenska samhället. När du avslutat en kurs får du ett betyg.

Utbildningen finns på flera olika nivåer och undervisningen är kostnadsfri.

Vem får läsa sfi?

Du har rätt att studera sfi från och med det år du fyller 16 år om du inte har grundkunskaper i svenska.

För att studera sfi på Vuxenutbildningen i Gävle behöver du vara folkbokförd i Gävle kommun. När vi får in din ansökan kontrollerar vi att du är folkbokförd här. Du behöver också ha ett svenskt personnummer alternativt ett samordningsnummer från folkbokföringen om du är EU-medborgare.

Olika sätt att studera sfi i Gävle

Sfi består av tre olika studievägar och fyra olika nivåer/kurser: A, B, C och D. Din tidigare utbildning i ditt hemland och en kartläggning av dina kunskaper avgör i vilken studieväg du startar. Tiden det tar att slutföra kurserna är individuellt. I Gävle arbetar bara legitimerade lärare med behörighet att undervisa inom sfi.

Studieväg 1

För dig som har fem år eller kortare utbildning i ditt hemland. Långsam studietakt i mindre grupp. På studieväg 1 kan du få språkstöd och handledning på ditt modersmål.

Studieväg 2

För dig med utbildning som är 6 år eller längre, upp till gymnasium i ditt hemland. Normal studietakt.

Studieväg 3

För dig med påbörjad eller slutförd utbildning vid högskola/universitet i ditt hemland. Snabb studietakt.

Vi erbjuder olika heltidsutbildningar i kombination med sfi. Det kan till exempel vara bussförare, kock, vårdutbildningar och gästservice på hotell.

Möjligheter till att kombinera sfi med andra aktiviteter

Du kan kombinera sfi med praktik, arbete och andra aktiviteter. Vi försöker tillmötesgå detta på bästa sätt genom olika studieupplägg.

Dag

Det vanligaste sättet att studera. Du har direktkontakt med läraren under dina studier och studerar på förmiddagen eller eftermiddagen. Du studerar oftast 15 timmar per vecka.

Kväll

Du studerar på egen hand hemma och träffar läraren en till två gånger i veckan på kvällen i skolan.

Flex

Flex är anpassat för dig som inte kan studera i vanlig schemalagd daggrupp eller kvällsgrupp. Flex vänder sig i första hand till elever i B-, C-, och D-nivå och till dig som har gått en introduktionskurs på sfi.

Det är obligatorisk närvaro på minst ett tillfälle i veckan, så du måste planera din tid eller anpassa dina arbetstider utifrån de schemapositioner som finns.

Ansök till sfi

Du ansöker till sfi via e-tjänst eller blankett.

Ansök till sfi via e-tjänst

Ansökan till sfi via blankett

Fyll i hela blanketten nedan och skicka till: Vuxenutbildningen sfi, Box 825, 801 30 Gävle.

När vi har fått din ansökan

Efter att din ansökan registrerats placeras du i kö. Väntetiden är vanligtvis mellan 1–3 månader. Om du studerat hos oss tidigare och ansöker igen kan väntetiden vara mycket längre då du placeras in i grupp i mån av plats. Anledningen till ditt avbrott avgör hur högt prioriterad du är.

När det är din tur att börja på sfi skickar vi en kallelse till dig. Du börjar i en introduktionsgrupp på skolan där vi kartlägger vilken studienivå du ska studera på. Du träffar lärare och studie- och yrkesvägledare för planering av dina studier.

Läs mer om sfi på Skolverkets webbplats.

Kontakta oss

Post: Vuxenutbildningen, Välfärd Gävle
Gävle kommun, Box 825, 801 30  GÄVLE