Blå scenen fyller 10 år och firar med lunchdisco, författarbesök och modern medeltidsmusik

Blå scenen i stadsbiblioteket i Gävle fyller 10 år och firar detta 18-22 november. -Vi firar genom att bjuda in musiker och författare som besökt oss under årens lopp och återuppliva populära program, säger Pamela Berglund och Nils Ahnland, som arbetar på Stadsbibliotekets musik- och filmavdelning i Gävle.

Veckan inleds måndag 18 november kl 10 med att radioprofilen Larry Forsberg och skräpkulturbibliotekarien Daniel Gustavsson diskuterar populärkultur. P4 Gävleborg sänder direkt från Blå Scenen. Kl 17 är det invigning med tal av Helene Börjesson, kultur- och fritidsnämndens ordförande i Gävle kommun. Och därefter dyker tidigare artister upp som Elin Skeppstedt och Systrarna med flera.

Författarna Jerker och Håkan Axlander Sundquist (kända under pseudonymen Erik Axl Sund) kommer till Blå Scenen tisdag 19 november. De har skrivit de kritikerrosade romanerna Kråkflickan, Hungerelden och nu aktuella med Dockliv, andra delen i en triologin Melankoli. Författarna invigde också Blå scenen litteratur 2017.

Onsdag den 20 november blir det allsång tillsammans med Ove Jansson och fredag 22 november blir det lunchdisco under ledning av DJ Nils Palmeby, DJ och nöjesredaktör. Några nyheter i programmet är hiphop med Soulsaga aka Klemens Mattson och modern medeltidsmusik av Mikael Lindström och Erik Larsson som bildar gruppen Kveðandi.

Blå scen i Konserthuset
Blå scenen har funnits i Gävle sedan 2009 och har med tiden blivit något av en institution i stadens kulturliv. Från början låg Blå scenen i det gamla Musikbiblioteket i Konserthuset och var unikt då det startade. Idén är att oetablerade musiker kan låna en scen, teknik, ljus och marknadsföring helt gratis. År 2013 gick flytten till Stadsbiblioteket.
Bakom konceptet står Pamela Berg­lund och Nils Ahnland, som båda arbetar på Stadsbibliotekets musik- och filmavdelning i Gävle. De har varit med från starten.
– Blå scenen kom till i samband med att Gävle ansökte om att bli Europas kultur­huvudstad. Det var vi , och speciellt projektledaren Maja Agnevik, som jobbade på Musikbiblioteket som startade scenen, säger Pamela Berglund.

Utveckla med scenkonst
Länge var Blå scenen endast en musikscen. Men på senare år har konceptet utvecklats och numera kan även lokala författare visa upp sig.
-Inom en snar framtid hoppas vi också utöka konceptet till att även gälla film, teater, dans, stand-up och annan scenkonst, säger Nils Ahnland.

Listan på framträdanden under åren kan göras lång.  Höjdpunkter under åren är allt från jazz- och hårdrockskvällar,Bock och Tack-teatern, allsång och invigningen av den lokala författarscenen. Men även Svante Grundberg, som stod för ett oför­glömligt framträdande bara några veckor innan han hastigt och sorgligt gick bort i april 2019.

– Men varmast om hjärtat ligger nog lunchdiscot. Slim vic spelade och vi hade massor av folk, säger Pamela.

-Sen har vi boksläppet med Helen Gran­ditsky och Anna Westerinen, som drog 150 personer. Det gick knappt att andas i lokalen. Också spelningen med Beardfish, som var en av de första vi hade på Stads­biblioteket, säger Nils.

– Jag gillar att vi med enkla medel kan skapa något som får folk att komma ut och glädjas. Vi försöker tänja på gränserna för vad ett biblio­tek kan vara, säger Nils.

Även om man numera kan lyssna till författare på Blå scenen är det som musik­scen man gjort sig ett namn, även långt utanför Gävles gränser.

https://www.gavle.se/service-och-information/kultur-och-fritid/bibliotek/det-hander-pa-biblioteken/

Vad tycker du?
  • Gilla (0)
  • Älska (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)