Gävle bibliotek arrangerar novelltävling för unga gävlebor

Tävlingen startar 15 juni och riktar sig till unga mellan 15–20 år och går ut på att skriva en novell inspirerad av Agnes von Krusenstjernas välkända citat ”Jag vet att jag är genial”.

Gävle nya Agnes Kulturhus är uppkallad efter författaren Agnes von Krusenstjerna (1894–1940), som delvis är uppväxt i Gävle och har skrivit om staden i flera av sina böcker, bland annat i romansviten Fattigadel.

-Jag vet att jag är genial, skrev Agnes von Krusenstjerna föga blygsamt i ett brev till en vän. Vi på Gävle bibliotek tror att Gävles unga medborgare är lika geniala och speciella på sitt helt unika vis. Vi vill ge alla möjligheten att ge utlopp för detta i en novell, säger Nils Ahnland, bibliotekarie på Gävle Stadsbibliotek, och som ingår i den projektgrupp på Gävle bibliotek som har fått i uppdrag att årligen arrangera ett skrivprojekt för unga tills Agnes kulturhus står färdigt, vilket väntas bli våren 2024.

För att hålla Agnes Kulturhus aktuellt fram till öppning kommer biblioteket arrangera olika skrivtävlingar. De kommer främst att riktiga sig till unga gävlebor och till första tävlingen har biblioteket valt åldersgruppen 15–20 år.

  • Utifrån det kända citatet ”Jag vet att jag är genial” ska en novell på max tre sidor författas.
  • Tävlingen pågår mellan 15 juni – 31 augusti 2022.
  • Tävlingsbidraget ska, förutom själva novellen med titel, även innehålla den tävlandes namn, ålder och adress. Bidraget ska skickas in till christoffer.hagglund@gavle.se senast 31 augusti.
  • Första pris i tävlingen är ett presentkort från Gävle City till ett värde av 3 000 kronor. Andra pris är ett presentkort värt 1 000 kronor och tredje pris ett presentkort värt 500 kronor.
  • De vinnande bidragen kommer att publiceras både digitalt och i tryckt form. Vinnaren koras på Gävlit – Gävle litteraturfestival, på Gävle Teater och Folkteatern Gävleborg 18–20 november 2022.