Här är pristagarna i Agnes novelltävling – ”Jag vet att jag är genial”

Pristagarna i Agnes novelltävling 2022 är Sebastian Kreft, Jacob Strid och Emelie Jackson. Agnes novelltävling är ett skrivarprojekt för unga mellan 15 och 20 år i Gävle kommun. Novelltävlingen arrangeras av stadsbiblioteket i Gävle och unga har bjudits in för att skriva en novell inspirerad utifrån Agnes von Krusenstjernas välkända citat ”Jag vet att jag är genial”.

– Vi vill genom novelltävlingen i första hand uppmärksamma ungdomar i Gävle, men också glädjas över det kommande Agnes kulturhus. Därför har Gävle bibliotek under 2022 valt att hålla en novelltävling för Gävles unga. Vi har fått in mycket bra bidrag men tyvärr så kan vi bara utlysa en vinnare, samt ett andra- och tredjepris. Vi kommer framöver att ordna fler skrivartävlingar. Förhoppningsvis har vi nu också startat en ny tradition med prisutdelning på litteraturfestivalen Gävlit, för att hålla den unga litteraturen vid liv i Gävle kommun, säger Nils Ahnland, bibliotekarie på Gävle Stadsbibliotek.

Juryn, som består av unga i bibliotekets skrivarcirkel samt bibliotekets medarbetare, har valt ut de tre pristagarna. Under litteraturfestivalen Gävlits första kväll, fredag den 18 november kl. 18.50, presenterades de tre bidragen.

Pristagarna är:

1:a pris Sebastian Kreft – Kulmen
2:a pris Jacob Strid – Paradisblomster
3:e pris Emelie Jackson – Den efterlängtade dagen

JURYNS MOTIVERINGAR:

SEBASTIAN KREFT – Kulmen:
”För att ha fångat ungdomens narcissism såväl som den alltför tidigt förvärvade känslan av själens obotliga ensamhet – övertygelsen om den egna genialiteten parad med vetskapen om att man är ett sandkorn i ett ändlöst kosmos. Sebastian Kreft placerar novellens huvudperson i centrum av universum, där allt visar sig vara fullständigt betydelselöst i all evighet. Åtminstone enligt ungdomens tideräkning, det vill säga ungefär en vecka. En gävlit bra novell, helt enkelt. ”

JACOB STRID – Paradisblomster:
”För att med sin novell beskriva en allmänmänsklig men samtidigt unik och individuell känsla av ångest och ensamhet. Eller är det något helt annat? Det är svårt att veta, men Jacobs novell är både gävlit upplyftande och gävlit olycksbådande.”

EMELIE JACKSON – Den efterlängtade dagen:
”I sin kortnovell Den efterlängtade dagen skriver Emelie Jackson om glädjen i det som för oss blivit en självklarhet – att kunna/få delta i demokratiska val. Ett gävlit genialiskt val av novelltema? ”

Första pris i tävlingen är ett presentkort från Gävle City till ett värde av 3 000 kronor. Andra pris är ett presentkort värt 1 000 kronor och tredje pris ett presentkort värt 500 kronor.

Under 2024 ska Agnes Kulturhus stå färdigt. Byggnaden är uppkallad efter författaren Agnes von Krusenstjerna (1894–1940), som delvis är uppväxt i Gävle och har skrivit om staden i flera av sina böcker, bland annat i romanserien Fattigadel. På Staketgatan 1 i Gävle finns ”Krusenstjernska huset”, som är författarens gamla barndomshem. I Boulognerskogen finns även Agnes von Krusenstjernas allé.

Läs vinnarbidragen i novelltävlingen här! – Gävle kommun (gavle.se)