Redovisning för god man eller förvaltare

Information om hur du redovisar som god man eller förvaltare, både under pågående uppdrag och när uppdraget slutar.

Det här ska du redovisa

När du ska lämna redovisning får du brev om detta från oss. I brevet talar vi om vilka handlingar du ska skicka med din redovisning. Redovisningshandlingen med din underskrift ska alltid skickas i original. Du ska bara skicka kopior av dina underlag. Du ska behålla dina underlag i original.

Vi registrerar inte redovisningar som skickas in per e-post eller fax som en inkommen upprättad redovisning. Det betyder att vi fortsätter att begära att du ska lämna in redovisningen och att du riskerar att få ett beslut om vitesföreläggande.

Om ditt uppdrag börjar genom tingsrättens beslut ska du inom två månader lämna in en förteckning som visar alla huvudmannens tillgångar och skulder per din förordnandedag. Du hittar datum för din förordnandedag i beslutet från tingsrätten, eller överst till höger i ditt registerutdrag.

Om du har blivit god man eller förvaltare genom att vi har beslutat om byte ska du inte lämna förteckning.

Varje år ska du lämna in en ekonomisk redovisning för ditt uppdrag under föregående år. Denna ekonomiska redovisning kallar vi årsräkning. Du ska lämna in årsräkningen till oss senast den sista februari varje år.

Kontrollera att din redovisning stämmer

I blanketten för årsräkning redovisar du så här:

  • Tillgångar vid periodens början redovisar du i ruta A.
  • Inkomster redovisar du i ruta B.
  • Utgifter redovisar du i ruta C.
  • Tillgångar vid periodens slut redovisar du i ruta D.

När summan av beloppen i rutorna A+B är lika stor som summan av beloppen i rutorna C+D, då stämmer din redovisning, den är i balans. Om summorna är olika har du fått en differens i din redovisning. Det betyder att redovisningen inte stämmer och att någonting är fel. Gäller samma för oss?

Här kan du läsa mer om årsräkning: <- länk?

När ditt uppdrag slutar ska du lämna en sluträkning till oss. Du ska lämna in den inom en månad från den dag då ditt uppdrag slutade. Ditt uppdrag kan ta slut på flera sätt:

  • När du blir utbytt genom beslut av oss. I vårt beslut om byte kan du se vilket datum ditt uppdrag slutar.
  • När godmanskapet eller förvaltarskapet avslutas helt genom beslut av tingsrätten. Uppdraget avslutas samma dag som tingsrätten fattar sitt beslut, om de inte skriver någonting annat i beslutet.
  • När din huvudman avlider. Uppdraget slutar samma dag som huvudmannen avlider.
    Hur du lämnar in din redovisning till oss
  • Din redovisning måste vara undertecknad och inskickad med vanlig post, i original. Vi kan inte ta emot redovisningar per e-post eller fax.

Om redovisningen blir försenad

Det är viktigt för oss att få in din redovisning i rätt tid, för att vi ska kunna ha tillsyn över din huvudmans eller ditt omyndiga barns ärende på ett bra sätt.

Innan tiden har gått ut behöver du kontakta oss och be om att få mer tid, det vill säga begära anstånd. Du slipper då att få påminnelse om att lämna in redovisningen.

Kontakta överförmyndarenheten

Om vi inte har fått din redovisning i tid skickar vi en påminnelse till dig. I påminnelsen får du ett nytt datum när du senast ska lämna in redovisningen. Samtidigt får du information om vitesföreläggande. Om du inte lämnar in redovisningen den dagen heller, lämnar handläggaren ärendet till den politiska nämnden för beslut om vitesföreläggande.

Ett vitesföreläggande är ett beslut som informerar dig om vad som händer om du fortfarande inte lämnar in den begärda redovisningen. Beslutet skickas till dig med rekommenderat brev. Om du inte hämtar ut brevet kommer en delgivningsman att lämna det till dig personligen. Du kan aldrig missa att få vetskap om att du har fått ett beslut om vitesföreläggande.

I beslutet om vitesföreläggande får du ett nytt datum när du senast ska lämna in redovisningen. Om du inte lämnar in redovisningen inom denna tid skriver vi till tingsrätten och ber att domstolen dömer dig att betala 5 000 kronor, Det kallas utdömande av vite. Trots domstolens beslut ska du ändå lämna in redovisningen som saknas. Om du inte gör det kan domstolen döma dig att betala 10 000 kronor till. Även efter det beslutet är du skyldig att lämna in den saknade redovisningen.

Domstolen handlägger ärendet om vite som ett brottmål. Om domstolen dömer dig att betala vite ses det därför som ett straff. Det betyder att du blir registrerad i Polisens belastningsregister.

Tips för din redovisning

Du ska bara redovisa överföringar som inkomst eller utgift när kontona redovisas i olika rutor i blanketten. Om du flyttar pengar till eller från konto i ruta A respektive D till eller från ett konto i rutan för övriga tillgångar, måste du ta upp beloppet som inkomst eller utgift. Du kan välja att redovisa huvudmannens fickpengkonto som en övrig tillgång, här kan du se hur din redovisning förändras beroende på vilket sätt du väljer att redovisa fickpengkonto.

Länk till blankett

När din huvudman delar hushåll med dig som är god man eller förvaltare, eller med någon annan person, bör du låta huvudmannen betala sin del av löpande utgifter genom en stående överföring varje månad. Skriv och förklara i blanketten redogörelse eller i en bilaga vilka kostnader du har räknat in i beloppet som huvudmannen betalar. Förklara till exempel hur många personer som finns i hushållet och hur du har räknat.

Om du behöver stöd för att bedöma vad som är rimligt att huvudmannen betalar, kan du få hjälp av Konsumentverkets tidning ”Koll på pengarna”.

Du kan ladda ner broschyren på Konsumentverkets hemsida.

På sista uppslaget finns tabeller som visar hur stora olika utgifter normalt är för personer i olika åldrar. Koll på pengarna finns på olika språk och på enkel svenska på Konsumentverkets hemsida.