En praoelevs berättelse

”Att dricka vatten, få värme, gå till skolan och få undervisning i lokaler, till och med bo i våra hus eller lägenheter, allt det har kommunen ansvar för, utan att alla vet. Visste ni att Gävle blivit utsedd till Sveriges bästa miljökommun de senaste åren? Min praotid gav mig en unik inblick i arbetet med alla dessa områden, något som alla invånare borde få möjlighet till.”

Under hösten 2021 tog Enheten för övergripande planering i Gävle kommun emot en praoelev från årskurs 8. Genom att följa olika medarbetare under en veckas tid fick eleven lära sig om hur kommunen arbetar med hållbarhetsfrågor.

”Under de första tre dagarna var fokus mest på möten och att lära mig om hur kommunen arbetar för att bli klimatneutral. Det som var spännande var att jag fick reda på några hemligheter som jag fick hålla för mig själv, det fick mig att känna mig som en riktig arbetare i kommunen. En av de roligaste sakerna jag lärt mig under veckan är faktiskt arbetet inom Agenda 2030 eftersom jag tycker det är en bra idé att sprida de globala målen till omvärlden och försöka uppnå de tillsammans.”

Ett sätt för unga att bli nyfikna på arbetslivet

PRAO är en viktig del av skolundervisningen och är obligatorisk för elever som går i årskurs 8. I Gävle kommun har eleverna i årskurs 8 två veckors prao, fördelade på två tillfällen. Erfarenheter av arbete gör att eleverna börjar fundera över vilka yrken och utbildningar som kan vara intressanta i framtiden. Det blir verktyg som eleverna använder för att göra väl grundade studie- och yrkesval i framtiden.

 Fördelar med att ta emot praoelever

  • ni presenterar er verksamhet för ungdomar
  • en nöjd PRAO-elev berättar om er arbetsplats för familj och vänner
  • ger möjlighet att ge en kollega ett nytt ansvar i form av mentorskap
  • goodwill för samhällsengagemang
  • bidra till att säkerställa kompetensförsörjning på lång sikt
  • ni ser över arbetssätt och metoder genom att behöva svara på frågor om varför ni gör olika saker.

Anmäl intresse för att ta emot PRAO-elever.