Tranmurs förskola – en av Sveriges fem mest hållbara förskolor 2019

Tranmurs förskola har utsetts till en av Sveriges fem mest hållbara förskolor 2019 av organisationen Håll Sverige Rent. Förskolan tog inte hem förstapriset som ”Årets hållbara förskola 2019”, men känner sig som en vinnare ändå; biträdande rektor Anna-Karin Wallenius säger: ”Vi ser oss absolut som vinnare i alla fall.” Det var Kyrkhults förskola i Olofström som tog hem förstapriset, meddelade Håll Sverige Rent på Grön Flagg-dagen den 11 november.

De verksamheter som tävlat om utmärkelsen ingår i Håll Sverige Rents program Grön Flagg. Bedömningen har gjorts utifrån hur väl de har arbetat med frågor kring hållbar utveckling tillsammans med barnen. Tranmurs förskola har i sitt Grön Flagg-arbete fokuserat på tema ”Djur & Natur”. Barnen har under sin s.k. Grön Flagg-resa fått ökade kunskaper om ekologiska val, konsumtion och ett bra förhållningssätt till miljön. De har bland annat skapat en odlingsträdgård, arbetat med källsortering och tagit hand om skogen i deras närmiljö genom att till exempel plocka skräp. Vid ett besök på återvinningsstationen blev barnen oroade över att det lämnats en kärra med skräp där. Barnen skrev då ett brev till politiker, tidningen, radio samt ansvariga för återvinningsstationen. Barnen fick återkoppling och problemet löste sig snabbt.

Motiveringen för nomineringen av Tranmurs förskola lyder:
För en Grön Flagg-resa där barnen visat på handlingskraft genom att påverka och informera närsamhället om nedskräpningens konsekvenser. För ett hållbarhetsarbete där barnen har fått lära sig att respektera varandra, djuren och naturen.”

Måndag den 11 november firas nomineringen på Tranmurs förskola. Drygt 30 barn samlas i det s.k. rörelserummet tillsammans med sina pedagoger, och firandet inleds med en sångsamling där flera sånger sjungs tillsammans, bland annat Tranmurssången. Efter sångsamlingen pratar utbildningsnämndens ordförande Evelyn Klöverstedt och berömmer förskolan för det fina arbetet. Rektor för Bomhus förskoleområde, Ewa Åberg, delar ut nomineringsdiplomet till den av barnen kända karaktären ”natursuperhjälten Lisa” (Helena ”Mojje” Lodin), och Ewa berättar att hon känner sig så stolt över Tranmurs förskola. Firandet fortsätter med att alla barn får en glass, och sedan får de återupptäcka det arbete som skett under Grön Flagg-resan; de går in i ett angränsande rum som hade fyllts med material som tagits fram under resans gång: bilder, teckningar, fotspår och foton. Barnen tittar nyfiket på materialet och minns det de har varit med om och lärt sig.

Ett av barnen är Harry från avdelningen Zebran. Han har fått stenkoll på skräpplockning och sopsortering, och får även ibland lära sina föräldrar när de gör fel. ”Plast och metall ska inte vara i naturen”, berättar Harry. Ett annat av barnen på Zebran är Morgan. Han visar oss det fina träd som finns inne på avdelningen, vilket ändrar utseende efter årstiderna. Just nu är trädet i höstskrud, och Morgan berättar att barnen har plockat löv som de har torkat och sedan satt upp. Han berättar också att tranorna, som tidigare suttit i trädet, nu har flugit till varmare länder.

En av förskolans pedagoger, Helena ”Mojje” Lodin (som även är natursuperhjälten Lisa), berättar att en av framgångsfaktorerna i arbetet på Tranmurs förskola är att man utgår från barnens intressen. ”Om man visar att man lyssnar på barnen kommer så många konstruktiva och samtidigt enkla lösningar från dem”, säger Mojje. En sådan lösning som barnen kommit på, och som de också har byggt en modell för, är ett bredare inkast långt ner på containrarna för återvinning, så att även små barn kan hjälpa till att sortera förpackningar i rätt container. Förslaget, tillsammans med den fina modellen, ska lämnas in till Gästrike Återvinnare.

Arbetet med tema Djur & Natur på Tranmurs förskola har verkligen gett effekt, barnen följer naturen på ett helt annat sätt nu berättar förskolans biträdande rektor Anna-Karin Wallenius. Förskolan har också fått fin återkoppling från föräldrarna som säger att barnen är engagerade även på hemmaplan. Dessutom tog förskolan chansen att visa upp material från sin Grön Flagg-resa på Länsmuseet i somras, då de kunde låna ett rum för tillfälliga utställningar – detta drog många besökare till museet och därigenom fick fler ta del av förskolans viktiga arbete med lärande för hållbar utveckling. Under hösten har en ny Grön Flagg-resa påbörjats, denna gång på tema Vatten, och här kommer kopplingar göras både till det pågående arbetet med NTA och till barnkonventionen. Vem vet, kanske väntar en ny nominering för Tranmurs förskola nästa höst?