Vi löser samhällsproblem tillsammans

Agnes Sköldberg - Blåklockan, Johan Pliakas - Stickan, Alva Blomkvist - Blåklockans tjejjour Vulcana.
Vi samarbetar med Kvinnojouren Blåklockan och Stickan, en krismottagning för män, för att se till att de personer som behöver hjälp kan få det. De ideella föreningarna hjälper och stöttar personer som lever med våld idag men arbetar även våldspreventivt för att minska våldet i samhället.

Blåklockan är en ideell förening som erbjuder stöd till kvinnor och barn som på olika sätt utsätts för våld, förtryck och/eller hot av närstående. Föreningen har under flera års tid bedrivit verksamheten via stöd och samarbetsavtal med socialnämnden Gävle kommun.

Hos Blåklockan kan utsatta kvinnor få stödjande samtal, hjälp med praktiska göromål och boende. De har personal som arbetar på dagtid, vardagar. På kvällar och helger finns en ideell jour som bemannas av kvinnor som är utbildade i att bemöta våldsutsatta.

Blåklockan arbetar också med olika förebyggande informationsinsatser, utbildningar och opinionsbildning.

– Arbetar vi inte våldspreventivt kommer vi att fortsätta ta emot två till tre nya utsatta kvinnor i veckan, om inte fler. I dagsläget minskar nämligen inte behovet av vår verksamhet, snarare tvärtom. Genom att arbeta våldspreventivt förebygger vi dessutom många av våldets konsekvenser, såsom psykisk och fysisk ohälsa, sjukskrivningar och ytterst suicid, säger Agnes Sköldberg hos Blåcklockan.

Hon upplever att det är svårt och utmanande att arbeta våldspreventivt då det bland annat handlar om förändring på grupp- och samhällsnivå.

– Men det känns samtidigt hoppfullt att arbeta förebyggande utöver att stödja dem som här och nu kommer till oss med svåra erfarenheter och livssituationer. Det ger tillexempel kraft att tänka på att vårt förebyggande arbete med unga kan göra att färre behöver vårt stöd i vuxen ålder, säger hon.

Insatser ges både av personer som är anställda av Blåklockan likväl som flertalet volontärer. Alva Blomkvist engagerar sig ideellt i tjejjouren Vulcana som tillhör Blåklockan. Hon vill att barn och ungdomar ska kunna växa upp i en värld fri från våld och fientlighet.

– Vi som arbetar med människor som blivit utsatta för våld får också en stor insyn i konsekvenserna av våldet. Dessa förödande konsekvenser är ett bevis på att förebyggande arbete är avgörande för att minska lidande och otrygghet för alla människor i samhället, säger hon.

Till krismottagningen Stickan Gävle kan män i alla åldrar vända sig för stöd när de genomgår en kris. Mottagningen är ett fristående komplement till kommunala verksamheter och annan samhällsservice. Föreningen har sedan 1991 bedrivit verksamheten via stöd och samarbetsavtal med bland annat socialnämnden, Gävle kommun.

– Insatserna består bland annat av stödjande samtal och rådgivning och ges av anställda och av volontärer. Hit vänder sig bland annat män som utövar våld men som vill sluta, berättar Johan Pliakas.

Rädsla, skam och sorg leder ibland till våldsamt agerande. Tillsamman kan vi hitta sätt att vara i dessa känslor utan att ta ut det på någon annan. Våld är den största riskfaktorn för mänskligt lidande. För alla parter, men speciellt för barnen, säger han.

#enveckafrifrånvåld #tasnacket #gävlefrittfrånvåld #frifrånvåld