Kommunen söker aktör som vill drifta och utveckla gästhamnen

Vy över vattnet och hamnen vid Gävle strand.
Nu har Gävles gästhamn gått ut på upphandling. Utöver driften av gästhamnen får den aktör som vinner upphandlingen möjlighet att förverkliga idéer och bedriva andra verksamheter som skapar ett mervärde för platsen.

Vi öppnar på det här viset upp för företagare eller föreningar att vara med och utveckla platsen så att vår centrala gästhamn blir ett välkänt besöksmål, säger Helene Börjesson (MP) ordförande Kultur och fritidsnämnden.

Tidigare har upphandlingen av Gästhamnen handlat enbart om att drifta hamnen och kommunen har betalat den aktör som sköter driften. Men sedan 2020 har Gävle kommun öppnat upp för företag eller föreningar som i stället betalar kommunen en hyra för platsen. Aktören kan då, samtidigt som de sköter driften, ha andra verksamheter som passar in på platsen och under den miljöcertifiering Blå Flagg som hamnen har. Den här typen av upphandlingar kallas för tjänstekoncession och är vanligt när det gäller exempelvis hamnar och campingar.

Den som vinner upphandlingen måste så klart uppfylla en del krav, men för den som har idéer och vill utveckla hamnen är det här en spännande upphandling. Kanske för kanotuthyrning, café eller för att flytta dit befintlig verksamhet? säger Kristina Viik, tf. enhetschef Inköp och upphandling.

De senaste två åren har kommunen själv driftat gästhamnen, men nu när den gått ut på upphandling igen är förhoppningen att hitta en driven aktör som vill satsa på platsen. Att kommunen fortsätter sköta hamnen finns med som en reservplan.

Vi tror att coronapandemin kan vara en orsak till att ingen har velat driva och utveckla gästhamnen de senaste två åren. Vi ser att det börjar ljusna på den fronten nu och vi hoppas att vi hittar en aktör som ser möjligheterna med vår gästhamn, säger Helene Börjesson (MP) ordförande Kultur och fritidsnämnden.

Här kan du läsa om upphandlingen