Folkhälsomyndigheten inför nya skärpta regler från 1 mars

På serveringsställen som utgör en del av en handelsplats med gemensam entré får det endast vara en (1) person i ett sällskap, om inte serveringsstället har en egen entré.

För verksamheter som har till exempel både butik och servering, räknas huvudverksamheten. Till exempel är en galleria i huvudsak en butik (handelsplats) medan en restaurang i huvudsak är ett serveringsställe och kan fortsätta enligt tidigare restriktioner, det vill säga fyra gäster per bord.

Handelsplatser kan genomföra åtgärder i verksamheten som medför möjlighet till fyra gäster per bord.

  • Serveringsställen får endast vara öppna för avhämtning av mat eller dryck efter klockan 20.30.
  • Alla serveringsställen, oavsett om man har serveringstillstånd eller inte, skall stänga klockan 20.30.
  • Take-away av mat samt roomservice är tillåtet efter klockan 20.30.

Den som driver ett serveringsställe ska hålla stängt för förtäring på stället mellan klockan 20.30 och klockan 05.00. Detta innebär att till exempel hotell kan börja servera frukost från klockan 05.00.

Sedan tidigare gäller även:
• Storleken på ett sällskap som får sitta vid ett bord är fyra personer.
• Se till att det inte uppstår trängsel i era lokaler. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla minst 1 meters avstånd mellan varandra.
• Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.
• Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk.
• Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
• Ansvara för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet.
• Se till att det finnas möjlighet för gästerna att tvätta händerna med tvål och vatten samt erbjuda handsprit.
• Samma regler gäller även utomhus vid uteservering.

Folkhälsomyndigheten ger också råd om att vid behov gå längre än detta för att undvika trängsel, därför är det viktigt att alla serveringsställen följer de anvisade råden.

Mer information hittar du här.