Så har arbetet med trängselkontrollerna gått

Mitt under coronapandemin kom en ny lagstiftning. Miljö och hälsa fick ställa om sin verksamhet för att bidra till att minskad smittspridningen genom att genomföra trängselkontroller på Gävles krogar. Kommundirektör Göran Arnell träffar Patrik Gustavsson, avdelningschef för Miljö och hälsa.

Det som sägs i filmen är textat här nedanför. Kommundirektör Göran Arnell intervjuar Patrik Gustavsson avdelningschef för Miljö och hälsa.

Patrik, vad innebar detta för er avdelning?

– Det var en helt ny lagstiftning som kom över en natt. Från att ha haft en planering för 2020 för livsmedelskontroller fick vi göra om och planera för trängselkontroller istället.

Hur har ni jobbat med uppdraget under våren, sommaren och en bit in på hösten?

– Det har varit mycket för personalen att jobba med en helt ny lagstiftning. Vi har haft fullt upp med kontroller, det har varit mycket klagomål som har kommit in och som vi har följt upp. Men personalen har varit otroligt duktig och har jobbat väldigt bra.

Jag som står utanför kontrollverksamheten ser att vi delar samma målbild som företagen om att göra Gävle säkrare och minska smittspridningen. Hur har dialogen och kontrollen skett?

– Vi beslutade tidigt att ta fram mycket information till företagarna, och komma ut på bokade besök och diskutera med företagarna utifrån deras villkor. Företagarna har gjort ett mycket bra arbete och ställt mycket frågor. Det tror jag är ett tecken på att de vill göra rätt från början.

Tack hela avdelningen för ett jättebra jobb. Vi vill trycka på att arbetet fortsätter för att det inte ska komma en andra våg av smittspridning i Gävle och då är vårt eget ansvar när vi träffas ute också väldigt viktigt.