Skräpplockardagarna i Gävle kommun 13 – 19 maj

13 maj 2024, 00.00, Gävle

Tillbaka till kalendariet

Skräpplockardagarna i Gävle kommun 13 – 19 maj

13-19 maj (vecka 20) arrangeras Skräpplockardagarna i Gävle kommun, ett evenemang där allmänheten anmäler sig och plockar skräp tillsammans.

Nytt deltagarrekord under Skräpplockardagarna i Gävle

2023 slog vi nytt rekord i Gävle med över 15 500 deltagare! Helt fantastiskt att så många ställer upp, gör en viktig insats och plockar skräp i vårt närområde! Du ställer väl upp i år?

Alla insatser är viktiga – anmäl dig nu

Anmälan är nu öppen för alla som vill vara med. Så anmäl dig själv, ditt kompisgäng, din arbetsplats eller förening, och gör som alla förskolor och skolor, ge  er ut och plocka skräp tillsammans. Ni väljer själva när och var ni vill ge er ut för att plocka skräp under veckan.
Kom ihåg att alla insatser är viktiga, stora som små!

Anmäl dig till Skräpplockardagarna i Gävle 2024 på Håll Sverige Rents webbplats

Använd era egna påsar för insamling

Tidigare år har deltagare i Skräpplockardagarna kunnat beställa materialpaket med plastpåsar från Håll Sverige Rent. Som en del i att minska användandet av plastpåsar uppmanas alla deltagare i år att använda påsar som redan finns tillgängliga i er verksamhet, hem eller på andra platser. Den bästa plastpåsen är den som används flera gånger!

Du ansvarar själv för det skräp du samlat in. Sortera gärna ditt skräp på återvinningscentraler, miljöstationer eller liknande. Om du hittar större skräpfynd och dumpning kan du anmäla det på Gävle kommuns webbsida: Anmäl nedskräpning – Gävle kommun (gavle.se)

Förskolor och skolor får hjälp av Gästrike återvinnare med att hämta samlat och sorterat skräp. Detta sker i samband med ordinarie hämtning.

Gävle kommun bästa Håll Sverige rent kommun fyra år i rad

Gävle kommun har tilldelats priset som Sveriges bästa Håll Sverige rent-kommun i fyra år i rad (2020-2023) genom sitt strategiska och förebyggande arbete mot nedskräpning.

Motiveringen löd: ”För målmedvetet arbete med att minska och förebygga nedskräpning genom ett brett och innovativt samarbete med bostadsbolag och föreningsliv, kontinuerligt underhåll i kommunens naturhamnar och gästbryggor för ett renare hav och för ännu ett nytt deltagarrekord bland barn och ungdomar i skräpplockardagar.” 

Ett stort bidrag till priserna är det otroliga engagemang och deltagande som varit under Skräpplockardagarna.

Mer information

Läs mer om Skräpplockardagarna på Håll Sverige rents webbsida.