Näringslivsavdelningens nyhetsbrev 8 september 2021

Dags för ännu en händelserik höst!

Efter en solig sommar går vi vidare till en höst som fylls av givande möten – förhoppningsvis både fysiska och digitala – mellan kommunen, företagare och andra organisationer.

De senaste veckorna har naturligtvis präglats av regnkatastrofen och dess konsekvenser. Många har drabbats, både privat och i arbetslivet, och vi tänker på er och hoppas att allt löser sig till det bästa. Se gärna kommunalråd Åsa Wiklund-Långs vlogg om arbetet med översvämningarna.

I höst arrangerar vi vår första företagarvecka tillsammans med Sandvikens kommun och temat för veckan är Hållbar tillväxt. Ett tema som känns än mer aktuellt idag, hur rustar vi våra företag och vårt samhälle för en föränderlig framtid?

Vi vill fortsätta att träffa så många företag som möjligt och i höst gör vi det även inom ramarna för olika projekt och satsningar. Till exempel besöker vi krögare i arbetet med krögardialogen och berörda av stadsomvandlingen av Näringen. Dessutom beslutades igår om ett nytt samarbete med Företagarna som innebär en stor mängd företagsbesök – det kan du läsa mer om lite längre ner i detta nyhetsbrev.

Vi ses!

Agneta Wenell

Enhetschef Näringslivsenheten

 

 

Besök i en mataffär

Politiker träffar företag i samarbete med Företagarna

Under vecka 42 (18-22 oktober) genomför Gävle kommun och Företagarna Gävle en gemensam satsning på företagsbesök. Under 5 dagar ska ledamöter från Kommunfullmäktige samt representanter från Näringslivsavdelningen besöka 50 olika företag runtom i Gävle kommun.

Är du och ditt företag intresserade av ett besök? Lämna gärna en intresseanmälan via länken nedan.

Intresseanmälan företagsbesök

 

 

Svara på enkät för att förbättra Region Gävleborgs företagsstöd

Coronakrisen har skapat nya utmaningar för Gävleborgs näringsliv och många företag har tvingats till omställning och ökad beredskap. Region Gävleborg vill kartlägga läget för regionens små och medelstora företag samt hur vägen framåt efter pandemin kan se ut och har därför skapat en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att veta hur vi kan säkra att regionens näringsliv står fortsatt starkt efter coronakrisen och att vi har en stärkt beredskap för framtiden. Genom att svara på denna enkät bidrar du till ett utvecklat företagsstöd i Gävleborg.

Det är viktigt att även företag som anser att de inte drabbats så mycket fyller i enkäten och genom det bidrar till en så heltäckande bild som möjligt. Sista svarsdag är den 19 september. Din medverkan är värdefull!

Länk till enkäten

 

 

 

Kostnadsfria kvällskurser med start 5 oktober för dig som vill starta eget eller utveckla ditt befintliga företag

Snart drar höstens omgångar av Starta eget-utbildningen och Affärsutvecklingsutbildningen igång. Kurserna arrangeras av Folkuniversitetet med stöd av Gävle kommun och Region Gävleborg. Läs mer nedan och ta chansen att utvecklas!

 

Starta eget-utbildning

Drömmer du om att starta ett eget företag? I höst, med start 5 oktober, arrangeras Folkuniversitetets starta eget-utbildning. Lär dig om vad man behöver tänka på som företagare, hur man sätter upp en affärsplan och mycket mer. Kursen består av sex tillfällen där du guidas genom affärsutvecklingsmodellen Lean Business Canvas.

Starta eget – läs mer

Affärsutvecklingsutbildning

Driver du ett företag och är i behov av affärsutveckling? Den 5 oktober arrangeras en Regional Utbildning i Affärsutveckling där du som företagare får möjlighet att vidareutveckla ditt företag. Utgångspunkten är din affärsidé och vision samt fokuserar på att hitta aktiviteter som tar ditt företag till nästa nivå och mot uppsatta mål.

Affärsutveckling – läs mer

 

 

Upphandling illustration.

Nya webbsidor för inköp och upphandling

Har du sett våra nya sidor om inköp och upphandling på gavle.se? Här kan du som leverantör få information om upphandlingar samt tips och råd på vad man bör tänka på när man lämnar in ett anbud. Vi utvecklar webbsidorna löpande, så återkoppla gärna via formuläret längst ner på sidan om du upplever att något inte fungerar som det ska.

Om upphandling på gavle.se

 

 

franchisetorget-logo

Starta eget som franchisetagare

Vill du starta ett eget företag? Då kan du bli franchisetagare. Istället för att komma på en ny affärsidé så kan du betala för rätten att använda ett redan etablerat företags affärsidé och varumärke. Det kallas franchising.

Ikväll den 8 september anordnas en information- och inspirationskväll som under 2 timmar ska ge dig en god inblick i franchise och kunskap i vad det innebär om man vill starta eget som franchisetagare.

Läs mer och anmäl dig till Franchisetorget

 

 

Frukost för dig som vill bli franchisegivare

Vill du bygga kedja? Då kan du bli Franchisegivare och hyra ut din affärsidé och varumärke till en entreprenör som driver det på sin ort. Franchising är ett sätt för dig som varken har tid eller resurser att göra etableringen själv och behöver den lokala entreprenörens kunskap om sin marknad.

Imorgon den 9 september arrangerar Franchisetorget en frukost för dig som är intresserad av att veta mer. Läs mer och anmäl dig via länken nedan.

Läs mer om franchisefrukost

 

 

Tre personer sitter på huk och plockar skräp.

Gör skillnad för ett grönare Gävle – Håll Sverige Rent-dagen 18 september

Var med och gör skillnad! Ta med ditt företag och plocka skräp på Håll Sverige Rent-dagen. Skapa ditt event och visa att ni är med – ert event syns på Håll Sverige rents digitala karta. Ett bra sätt att berätta om ert företag och den skräpplockarinsats ni gör.

Håll Sverige Rent 18 september

 

 

Anmäl dig som UF-rådgivare

Är du intresserad av att bli rådgivare åt ett UF-företag? Genom en ny digital tjänst lanserar Ung Företagsamhet funktionen Rådgivarmatchning för att hitta personliga rådgivare åt de gymnasieelever som väljer att starta UF-företag.

Hjälp morgondagens företagare och dela med dig av din erfarenhet!

Läs mer och anmäl dig

 

 

Är du företagare eller funderar du på att bli? Har du frågor som rör ditt företag? Du vet väl att du alltid kan kontakta Gävle kommuns Företagsservice.

Vi finns för dig och ditt företag. Ring 026–17 80 00, tonval 5.

gavle.se/foretagsservice