Näringslivsavdelningens nyhetsbrev april 2024

Nyheter från Näringslivsavdelningen

Ny e-tjänst – viktigt steg i kommunens utvecklingsarbeteBygglov e-tjänst pressbild

Vi har lanserat ett nytt och mer användarvänliga e-handelssystem. Ett viktigt steg i utvecklingsarbetet för oss att bli en bättre affärspartner till våra avtalade leverantörer.
– Många av de ramavtal kommunen har är särskilt lämpliga att ansluta till e-handeln. På detta sätt blir det inte bara enklare för våra beställare internt att köpa kommunens avtalade produkter. Det gör det också lättare att följa avtalen och avtalstroheten kommer att öka, vilket i sin tur leder till ökad rättssäkerhet genom att kommunen blir en än mer pålitlig affärspartner, säger Kristina Viik som är chef på inköps- och upphandlingsenheten.

Välkomna på Näringslivsfrukost

Den 14 maj bjuder vi in till kommunens populära Näringslivsfrukost, en mötesplats för nätverkande, inspiration och ny kunskap för en näringsrikare kommun.
Även denna gång blir det en fullspäckad morgon i Stora Gasklockan med ett intressant program från scenen och rejält med tid för att knyta nya affärskontakter. Programmet inleds med att Gävle kommuns politiska ledning; Åsa Wiklund Lång (S) kommunstyrelsens ordförande, kommunalråden Julia Cederstrand (C) och Jan Myléus (KD) bland annat pratar om samarbetet, utmaningar och vad som är på gång.
Denna frukost fokuserar vi på temat varumärken och vi får lyssna på anrika lokala företag, som tex Duro, som samtalar med vår moderator, Henrik Harrysson, om hur de jobbar för att utveckla sina varumärken till att generera ytterligare tillväxt.

Nyhamn – vi vill gärna höra vad du tyckerNyhamn

Dags att tycka till om Nyhamn – stadsdelen som vågar!
Nyhamn är platsen där havet möter staden. Här finns unika förutsättningar för att bygga en modern och hållbar stadsdel full med liv och rörelse.
Nu vill vi gärna höra vad du tycker, så klicka på länken nedan och svara på några frågor som handlar om hur Nyhamn kan bli en hållbar, innovativ och attraktiv arbetsplats i framtiden. Samrådet pågår mellan 15 april – 15 maj 2024.

Gävle mot narkotikaGävle mot narkotika - kampanjbild för sociala medier

Under vecka 22 samlas Gävles krafter för att gemensamt visa att vi säger nej till narkotika. Vi hoppas att ni vill vara med och visa att ni tar avstånd!
Det är andra året som veckan Gävle mot narkotika genomförs som ett samarbete mellan kommunen, polisen, föreningar och näringsliv. Arbetet mot narkotika pågår dagligen, med den här veckan uppmärksammar vi problemet extra. Målet är att höja kunskapen om narkotika och vilka konsekvenser försäljningen och användandet får på samhället och människor, både de som brukar men också de barn, unga och vuxna som finns runt omkring.
Passa på att under veckan lyfta ert eget förebyggande arbete, ta ställning eller hjälpa till att sprida information om hur man känner igen varningstecken eller var det finns stöd att få för den som behöver.
Genom att delta gör du och din verksamhet skillnad.

De kan vinna ArkitekturprisetDilens saluhall

I februari fick allmänheten möjlighet att nominera objekt till årets arkitekturpris. Under nomineringsperioden blev 25 olika objekt nominerade, en del fick flera nomineringar. Nu har fem kandidater utsetts att gå vidare.
Fyra av de fem utvalda finalisterna är placerade i närheten av Gavleån, på Brynäs och Alderholmen. Den femte finns på landsbygden i Norrsundet. Urvalsprocessen har genomförts av kommunens arkitekturforum under ledning av stadsarkitekt Brita Bugge.
Urvalet är baserat på de kriterier som vi ställer i arkitekturpriset. Nu är det upp till arkitekturprisets jury att bedöma slutkandidaterna och utse en vinnare. Prisutdelning kommer ske i början av sommaren.

Nu är det dags för Europaveckan 2024!Bild på EU-flagga

Tips på två aktiviteter i veckan som vänder sig till företagare:
7 maj – 13.00-16.00, Stadshusets reception, Drottninggatan 22
Drop-in rådgivning extern/EU-finansiering för företag i samband med firande av Europadagen
Välkommen att bolla företagets utvecklingsbehov med Internationella kontoret och få inspel om möjlig extern/EU-finansiering! (Passa på att ta del av utställning – Vad är EU, EU-projekt i Gävle kommun, val till Europaparlamentet och quiz)
8 maj – 10.00-12.00, Movexum, Norra Kungsgatan 1
EU spotlight: NorthBound Scale-ups
Är du intresserad av att nå ut till nya marknader? Kom och ta del av resultat och möjligheter från projektet Northbound Scaleups och bolaget DevUps erfarenheter.

Aktivitetskalender

Gävle Företagarföreningars frukostmöte – 23/5
Järnvägsmuseet återöppnar – 29/6
Gävle Sandviken Företagarvecka – Save the date! – 5/11 – 7/11

Är du företagare eller funderar du på att bli? Har du frågor som rör ditt företag? Du vet väl att du alltid kan kontakta Gävle kommuns Företagsservice.
Vi finns för dig och ditt företag. Ring 026–17 80 00, tonval 5.