Näringslivsavdelningens Nyhetsbrev juni 2022

Information från Näringslivsavdelningen, Gävle kommun

Glad sommar!

Mattias Durnik
Mattias Durnik

Så börjar det återigen bli dags för semestertider och vi på Näringslivsavdelningen tar ett litet sommaruppehåll med nyhetsbrevet. Innan dess vill jag skicka en sommarhälsning och lyfta några exempel på områden där vi framöver kommer lägga lite extra fokus.

Vi ser fram emot en aktiv höst där Näringslivsavdelningen fortsätter att arbeta för och bidra till ett förbättrat företagsklimat. Vi har under våren träffat många företag för att lyssna på företagens behov och kommer under hösten att öka tempot än mer när det gäller kontakter och dialoger med er. Vill du få ett företagsbesök från Gävle kommun för att samtala om era förutsättningar, företagsklimatet och företagsplatsen Gävle, så tveka inte att höra av dig till oss.

Under hösten planerar vi i samverkan med det lokala näringslivet aktiviteter avseende det brottsförebyggande arbetet, något som vi vet att det finns ett ökande behov av. Vi kommer också arbeta vidare med kompetensförsörjningsutmaningen hos våra lokala företag, en oerhört angelägen fråga för att kunna skapa tillväxt.

Om dessa saker och mycket annat kommer ni kunna ta del av i kommande nyhetsbrev. Till dess vill vi önska en fantastiskt skön sommar! Vi ser fram emot nya kontakter och företagsbesök i höst.

På återseende inom kort!

Näringslivsdirektör Mattias Durnik med personal


Var med och påverka!

Vi på Näringslivsavdelningen arbetar ständigt med att utveckla oss och för att lyckas är kontakten med näringslivet i Gävle av avgörande betydelse. En viktig del i detta arbete är att lyssna in näringslivet och detta gör vi bland annat via vår företagarpanel.

En av deltagarna i vår panel är Henrik Olsson, som driver företaget VVS-Montörerna AB.
– Det är viktigt att vi företagare gör vad vi kan för att föra fram våra åsikter och tankar, att sitta själv tyst på kammaren kommer inte att leda någon vart.

Nu söker vi fler från näringslivet som vill vara med och hjälpa oss att utvecklas åt rätt håll och sträva mot ett förbättrat företagsklimat.

Vad innebär det då att vara med?
Det är inte betungande utan vi skickar ut ett antal frågor ca 1 gång i kvartalet till er gällande vårt näringslivsarbete och är oerhört tacksamma för alla svar vi får in. Nästa enkät går ut den 28/6, och handlar om hur vi bäst kommunicerar med näringslivet så tveka inte utan anmäl dig direkt, så får du denna enkät i din mail nästa vecka.

Företagarpanelen – läs mer och anmäl dig


Hårdrocksfestivaler lockar besökare till Gävle

Publikhav Gefle Metal.
Foto: Daniel Bernstål

Den första upplagan av hårdrocksfestivalen Atlas Rock ägde rum på Gasklockorna den 4-5 juni. På scen var Scorpions och en rad andra hårdrocksartister.

Festivalen lockade nästan 4000 besökare, och arrangören TADC arbetar för att växa och återkomma med konceptet under nästa år. Först på tur står dock arbetet med Gefle Metal Festival 14-16 juli som är tillbaka efter två års coronauppehåll.

Gävle Metal Festival – läs mer


Goda prognoser för besöksnäringen inför sommaren

Flera turistanläggningar runtom i Gästrikland ser redan nu tendenser för en stark sommar.

Styrelsemedlemmar i Gästriklands Besöksnäringsförening rapporterar att de väntar högtryck under de kommande veckorna:
– Vi är så himla glada över det bokningstryck som vi både ser och upplever inför den kommande sommaren, säger Niclas Jonsson, hotelldirektör på Scandic CH och Scandic Väst. Sommaren 2021 var väldigt bra men som det ser ut i våra böcker just nu så bedömer vi att vi kommer överträffa den. Bokningsläget är med andra ord väldigt gott på båda våra hotell i Gävle, vi känner oss väl förberedda och ser fram emot att få välkomna alla gäster.

Även Stef van Heteren som driver Hedenstugan B&B Hotell ser positivt på sommaren:
– Sommaren har knappt börjat men redan nu överstiger bokningsläget alla förväntningar!
Vi på Näringslivsavdelningen håller tummarna att det blir en lyckad sommar – och glöm inte bort att boka dina upplevelser redan nu för att kunna njuta av våra vackra omgivningar.

Foto: Parks & Resorts


Brexitjusteringsreserv

EU-kommissionen har avsatt medel i en så kallad Brexitjusteringsreserv för att motverka de negativa effekter företag och myndigheter drabbats av till följd av Brexit.

Svenska ESF-rådet har fått i uppdrag av regeringen att förvalta reserven i Sverige. Den första utlysningen, som riktas till företag, kommer publiceras under augusti.

Stödberättigade kostnader för reserven kommer att vara:
• Konsult- och rådgivningstjänster
• Direkta kostnader för godkännande eller märkning av produkter som även fortsättningsvis ska saluföras i Storbritannien
• Deltagande i mässor och liknande

Brexit – läs mer här


Flexiblare regler kring uteserveringars måttuteservering mått

Samhällsbyggnadsnämnden har tagit beslut om två tillägg om uteserveringar i Gävle kommuns policy kring riktlinjer för upplåtelse av allmän plats.

Det första tillägget innebär att uteserveringars mått är mer flexibelt än tidigare i relation till närliggande fasad. Måtten får variera beroende på om trafikflödet av gångare på gångstråken utanför tillåter det. Dessa bedömningar görs från fall till fall, kontakta Livsmiljö Gävle för mer information.

För att förbättra tillgängligheten för funktionshindrade innebär det andra tillägget att uteserveringar inte bör placeras närmare tillgänglighetsanpassade gångstråk än 70 centimeter.

Mer information om uteserveringar kan du läsa på gavle.se. Ansökan och beslut för tillstånd enligt ordningslagen hanteras av polismyndigheten.

Regler kring uteserveringar – läs mer här


Vintercykling?

Personer som cyklar i Esplanaden på snönunderlag
Foto: Thuresson, Veronica

Sol och värme just nu …. så det känns kanske avlägset att börja planera för utmaningen ”vintercyklisten, men snart är vi där!
Är ni arbetsplatsen som tycker att medarbetarnas hälsa och en hållbar utveckling är viktiga?
Anta då vår utmaning och bli en vintercyklande arbetsplats!

Vintercyklisten är en årlig kampanj som Gävle kommun driver tillsammans med kommuner i länet och Region Gävleborg. I år pågår kampanjen mellan 21 november 2022 – 26 februari 2023. Sista dag för anmälan är 30 september.

Kontakta oss om du är intresserad – klicka här


Aktivitetskalender

Besöksnäringsdag – 8/9
Gästriklands Besöksnäring Ek. Förening bjuder in till besöksnäringsdag den 8 september 12-17. En möjlighet för dig att nätverka med kollegor, inspireras av trendspaningar och bidra till hur vi tillsammans skapar ett besöksrikare Gästrikland.
Länk till anmälan

Informationsträff Upphandling – 13/9
Vill du bli leverantör till Gävle kommun, men känner att du inte riktigt har koll på hur man går tillväga. Välkommen att anmäla dig till Inköp och upphandlingsenhetens företagsinformation.
Anmälan till informationsträffen

Näringslivsdialog – 21/9
Välkomna på vår näringslivsdialog där vi ställer frågan: Hur går det för Gävle?
Under 1 timme tar vi tempen på Gävles näringsliv tillsammans med lokala aktörer.
Läs mer och anmäld dig här

Gävle-Sandviken Företagarvecka – 25-27/10
Anja Pärson kommer till Gävle-Sandviken Företagarvecka!
Företagarveckan hade premiär i höstas och nu pågår planerna för fullt inför årets event. Med Företagarveckan vill vi belysa betydelsen av det lokala näringslivet, inspirera till företagande och lyfta fram företagarnytta.
Länk till programmet – som fylls på kontinuerligt


Är du företagare eller funderar du på att bli? Har du frågor som rör ditt företag? Du vet väl att du alltid kan kontakta Gävle kommuns Företagsservice.

Vi finns för dig och ditt företag. Ring 026–17 80 00, tonval 5.