Näringslivsavdelningens nyhetsbrev oktober 2023

Information från Näringslivsavdelningen, Gävle kommun

Bilden visar händer från tre människor som står framför ett bord med en bärbar dator som visar en byggritning

Nya digitala tjänster gör det lättare att ansöka och följa sitt bygglov

Byggbranschen har redan utsett Gävle kommun till snabbast i Sverige på att handlägga plan- och bygglovsärenden. Nu blir det lättare för företag och privatpersoner att ansöka om bygglov.
Kommunens nya e-tjänst för ansökan om bygglov, marklov och rivningslov gör det möjligt att digitalt lämna in sin ansökan, följa sitt ärende och ha dialog med sin handläggare.
– Hela bygglovsprocessen blir mer öppen och tillgänglig. Den som söker bygglov digitalt får bättre koll på vad som händer i ärendet, från det att man ansöker tills att man får sitt beslut. Man kan lämna in handlingar som saknas, föra dialog med sin handläggare och se status på ärendet, säger Anna Tengqvist, bygglovschef på Gävle kommun.

Bild från skobutik
Foto: Thuresson Veronica

Ökad cityhandel skapade 100 nya jobb

Nyligen presenterades Cityindex för Gävle av Fastighetsägarna och Gävle Citysamverkan.
Rapporten Cityindex, som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research, beskriver omsättningsutvecklingen för detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiell service i Sveriges 104 stadskärnor det senaste året.
Utvecklingen i Gävles stadskärna under fjolåret innebar att cirka 100 nya arbetstillfällen skapades, enligt rapporten. Hälften av jobben uppstod inom restaurangbranschen som ökade omsättningen med hela 28 procent.
En kraftig utveckling visade även hotellbranschen som ökade med 31 procent. För ”hem och fritid” däremot minskade försäljningen med tre procent. Totalt ökade handeln i Gävles stadskärna med tio procent under 2022.

Gävlemaran stannar i Gävle – tack vare samarbete mellan Leif Wibron, Gävle Convention Bureau och Gävle kommun

Den anrika dansfestivalen Gävlemaran har arrangerats på folkparken Estraden i Gävle sedan 2010. I och med att lokalerna nu ska rivas för att göra plats för bostäder såg arrangören Leif Wibron mörkt på framtiden och övervägde ett tag att placera det återkommande evenemanget på annan ort. Men genom ett samarbete med Gävle Convention Bureau och Gävle kommun har man nu lyckats säkra upp nya lokaler för marorna vecka 15 och vecka 42 år 2024. De kommer att arrangeras i Gavlehovshallen och Gävle får även fortsatt njuta av dansfeber.
– Alla band är bokade, det blir som vanligt 16 timmars dans. Planering för parkering, camping, servering, dansgolv och allt annat har startat, så nu ser vi fram emot att köra ”nya” Gävlemaran! Biljetterna släpptes den 20/10, och det har redan börjat sälja fast det är 6 månader kvar, säger Leif Wibron.
Gävlemaran arrangeras traditionsenligt under tre dagar två gånger årligen, en gång på hösten och en gång på våren. Den sista maran på Estraden arrangerades helgen den 20-22 oktober och blev fullsatt med totalt ca 3000 sålda endags- och flerdagsbiljetter. Mer specifikt är det i Alfahallen på Gavlehov som dansfestivalen ska arrangeras framöver, en hall som genom åren stått värd för bland annat partiledardebatt, VM-kvalmatcher i Futsal samt SM-finaler i innebandy.

Foto: Elena Elisseeva

Välkommen på vår Anbudsskola – information om upphandlingar

För att uppmuntra och underlätta för fler att lämna anbud i kommunens upphandlingar anordnar vi regelbundet en informationsträff för företag som vi kallar Anbudsskola.
Nästa tillfälle är 23 november och då kommer vi prata generellt om offentliga upphandlingar och specifikt om de vi på Gävle kommun annonserar ut. Du får även en inblick i hur man gör när man lämnar in ett anbud, var man hitta aktuella upphandlingar och hur man går tillväga för att prenumerera på aktuella upphandlingar.

 

Hur går det för Gävle?

Under årets Företagarvecka finns många intressanta programpunkter för dig som vill ha inspiration, få aktuell information och många bra tips på hur du kan utveckla din verksamhet.
– Så inspirerande och roligt att Företagarveckan genomförs i år igen, för mig känns det som ett viktigt och intressant forum att både träffa företag i regionen och lära sig mer om dom men också få möjlighet att delta i de spännande föredrag som erbjuds ” säger Niclas Jonsson Hotelldirektör på Scandic CH (se bild)
För er alla som är intresserade och nyfikna på vad som är på gång i Gävle, vill vi tipsa om följande programpunkt:
Hur går det gör Gävle?
Torsdag 9/11 – 13.30-14.30 – Konserthuset
En informativ timme där du får lyssna till Josefin Lindström, SEB, Jennie Järverud, Diös och kommundirektör Göran Arnell, som pratar ekonomi, Alderholmsprojektet och Gävle växer.
Anmäl dig här: (OBS! Begränsat antal platser, så först till kvarn gäller).

Foto: Livsmiljö

Hemvärnet samlas för Rikshemvärnsting i Gävle

Den 10 till 12 november samlas hemvärnssoldater från hela landet till Rikshemvärnstinget som i år genomförs i Gävle. Rikshemvärnstinget är den högsta instansen i medinflytandesystemet och under tinget behandlar förtroendevalda förslag och frågor för Hemvärnet i hela landet.
Bland talarna under tinget finns överbefälhavare Micael Bydén och rikshemvärnschef Laura Swaan Wrede.
Även om ingen militär verksamhet bedrivs under tinget kommer en del militär personal i uniform att synas i centrala Gävle under helgen.
Under tinget kommer demokratiskt valda förtroendepersoner av Hemvärnsbataljonsråd och Hemvärnsråd att samlas. Motioner från Hemvärnet, eventuella propositioner från Rikshemvärnsrådet behandlas och ledamöter väljs till Rikshemvärnsrådet.

Aktivitetskalender

TV-pucken – 2-5/11
Läs mer här
Gävle-Sandviken Företagarvecka – 7-10/11
Gävlit – Gävle Litteraturfestival – 17-19/11
Sounds of Emotions – 25/11
Gävlebokens invigning – 3/12

Är du företagare eller funderar du på att bli? Har du frågor som rör ditt företag? Du vet väl att du alltid kan kontakta Gävle kommuns Företagsservice.
Vi finns för dig och ditt företag. Ring 026–17 80 00, tonval 5.