2 000 elever firar Barnkonventionens dag

Den 20 november bjuder Brynäsverksamheten En bra start in 2 000 barn till Gavlerinken för att fira Barnkonventionens dag. Det är femte året i rad som Barnkonventionen uppmärksammas på det här sättet i Gävle, och den här gången ligger barn och miljö i fokus.

– Miljön är otroligt viktig för oss allihop. Utan en levande planet har vi ingen framtid som samhälle, säger Pernilla Dalborg, verksamhetschef för En bra start.

Skolklasser och elever i Gävle kommun har under flera månader arbetat med specifika uppdrag som sedan presenteras på scenen i Gavlerinken. Tidigare år har det innefattat ett världsrekord i matematik – nu handlar det om utbildning i miljöfrågor. Den röda tråden/temat är: ”Var en bra kompis – mot dig själv, andra och omgivningen runtomkring dig”.

Bra miljökompisar

En av skolorna som jobbat kring miljöfrågor inför Barnkonventionens dag är Andersbergsskolan i Gävle. Bland eleverna blandas positiva tankar om miljön med en viss oro för framtiden.

– Det känns tråkigt att vissa säger att många djur och blommor kommer att dö ut, säger Gabriel i klass 5c.
– Vi borde åka mindre bil, säger Ester i samma klass.

Eleverna har bland annat haft en poängtävling i klassen där de som tagit kortaste duscharna och cyklat till skolan i stället för att åka bil har fått poäng.

Många stödjer firandet

Brynäs IF driver tillsammans med föreningens huvudpartners (LF Gävleborg, Bilbolaget, Sandvik Coromant, Gävle kommun och Bauer) och officiella partners (Gävle Energi, Intersport, Gevalia, Clockwork och Billerud Korsnäs) den sociala verksamheten En bra start. På plats i Gavlerinken den här gången är även Gävles kommunstyrelse.

– För oss är det självklart viktigt att barnens rättigheter är i fokus, därför kommer kommunstyrelsen att delta i firandet av Barnkonventionens dag i Gavlerinken, säger Patrik Stenvard (M), kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun.

Sedan En bra start initierades i samband med att UNICEF Sverige blev social partner till föreningen, har FN:s konvention om barns rättigheter firats i Gavlerinken. Firandet av Barnkonventionens dag 20 november håller på mellan 9.30-14.30. Scenprogrammet startar 11.00 och håller på till 12.20.

Vad tycker du?
  • Älska (2)
  • Gilla (1)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)