Nyanlända med starta eget-drömmar minglade med företagare

Nyanländas Starta eget-drömmar får näring genom rådgivning. Att starta eget kan gå lättare med råd och hjälp från erfarna företagare. Det är något som ett 20-tal ungdomar med invandrarbakgrund tagit fasta på den här dagen, då de bjudit in till mingel med delar av Gävles näringsliv.

– Det är bra att få träffa Ung Företagsamhet och andra människor för att dela idéer, säger Bouba Mamudou som kom till Sverige 2015.

Det surrar i den stora salen på Borgarskolan i Gävle. Nyss har en handfull företagare och representanter för Gävles näringsliv delat upp sig och satt sig vid borden tillsammans med språkelever och nyanlända. Fem minuters surr vid ett bord och sedan flyttar företagarna runt till nästa. Idéerna är lika många som olika, men alla har det gemensamt att de grundar sig i en vilja att jobba, att bli sin egen chef.

– Mitt företag handlar om afrikansk dans, att lära barn och vuxna att dansa och ha kul, berättar Bouba Mamudou.

Han har sitt ursprung i det afrikanska landet Niger och har bott i Sverige i snart tre år. Tankarna på att starta eget har funnits hela tiden.

– Jag har tänkt på det här länge, sen jag kom till Sverige. Att starta ett företag och tjäna mina egna pengar, säger Bouba.

Mingelträff

Bakom mingelträffen på Borgarskolan ligger organisationen Ung Företagsamhet i Gävle. Projektledaren Oskar Simryd är själv gammal UF-företagare och initiativtagare till träffen. Han är nöjd med uppslutningen från både elever och företagare.

– Våra partners från Ung Företagsamhet och näringslivet kommer hit och får möjlighet att bli rådgivare åt de här eleverna. En fantastisk möjlighet för dem att bredda sina kontaktnät, säger Oskar Simryd.

Tankebubblor

Det bubblar av tankar och idéer hos eleverna. Restaurangverksamhet, dans, fotbollsevenemang är några av drömmarna som ventileras.

– Vi vill se alla målgrupper som kan driva UF-företag och vi ser ett enormt driv hos de här eleverna, säger Oskar Simryd.

Oskar Simryd berättar vidare om projektet ”Företagsam integration” som UF Gävle leder där tanken just är att elever på språkintroduktionsprogammet får hjälp med att starta ett eget UF-företa

– Det är något som alla kan göra, säger Oskar.

Vad tycker du?
  • Arg (1)
  • Gilla (0)
  • Älska (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)